En sund helhet

Detta känns alltid lite extra aktuellt att skriva om när vi närmar oss juletider. Julen, och andra högtider och firanden så som födelsedagar, bröllop, midsommar och påsk innebär ofta större mängder mat, bakverk och snacks. Lägg där till kladdkakans dag, kanelbullens dag, och så halloween där utbudet av läskigt godis fördubblas mellan alla dessa högtider.

Läs mer
Maria Michael
Skenet bedrar…

Ord som hälsosamt, nyttigt, sockerfritt och njut med gott samvete skrivs allt för ofta på etiketter och på livsmedel (även i texter, recept, böcker och i sociala medier…) för att locka dig som konsument att välja just deras produkt eller lajka just deras recept i sociala medier.

Läs mer
Maria Michael
Skiftarbete och nattätande

Att jobba natt och/eller skift gör att vår naturliga dygnsrytm rubbas, och man har sett en del negativa hälsokonsekvenser vid långvarigt skiftarbete. Kost, rutiner och fysisk aktivitet har setts påverkas negativt, och man har även sett en ökad konsumtion av alkohol och tobak.

Läs mer
Maria Michael
Olika sätt att erbjuda variation i kosten

Som kostrådgivare vet vi att det är viktigt att kunna erbjuda våra klienter variation i kosten för att täcka näringsbehovet och undvika att klienterna tröttnar på maten. Men ibland kan det kännas svårt att få till just variation, och det blir lätt att man fastnar i de livsmedel och recept man vanligtvis använder sig av.

Läs mer
Maria Michael
Skillnaden på kaloriunderskott och kaloriunderskott

Ju större underskott, desto snabbare viktnedgång, och med den informationen nöjer sig många och lägger sig därmed på ett stort underskott för att snabbt gå ner i vikt och undvika en "utdragen process". Men olika stort underskott påverkar våra kroppar på fler sätt än enbart hastigheten på vår viktnedgång.

Läs mer
Maria Michael
Säsongsanpassad mat

Det är miljövänligt att äta säsongsanpassat då frukt och grönt med kort hållbarhet måste transporteras via flyg för att ha fortsatt god kvalitet när det når butikens hyllor, vilket påverkar klimatet.

Läs mer
Maria Michael
The sweet spot

Nej. Detta är inte namnet på ett Seinfeldavsnitt utan det är ett begrepp jag brukar använda för att beskriva ett lagom slutmål vid en vikt- eller kroppssammansättningsförändring där det råder (fördelaktig) balans mellan investering och avkastning.

Läs mer
Maria Michael
Märkning av livsmedel

Nyckelhålet, fairtrade, KRAV, ekologiskt, innehållsförteckning… Det finns en hel del märkningar som används för att göra det enklare att hitta rätt livsmedel.

Läs mer
Maria Michael
Kost vid graviditet - mat att undvika

Att vara gravid innebär en enorm omställning i kroppen. Hormonerna flödar, magen kan kännas svullen redan tidigt i graviditeten och aptiten förändras ofta. Din favoritmat/dryck kan helt plötsligt kännas motbjudande, medan mat du sällan äter blir det enda du får i dig.

Läs mer
Maria Michael