Märkning av livsmedel

Nyckelhålet, fairtrade, KRAV, ekologiskt, innehållsförteckning… Det finns en hel del märkningar som används för att göra det enklare att hitta rätt livsmedel. Dessa märkningar underlättar att jämföra innehåll, undvika sådant du är allergisk eller intolerant mot, och välja mer hälsosamma livsmedel. Men vad betyder egentligen alla märkningar?

Vi börjar med nyckelhålet. Nyckelhålet representerar livsmedel med mindre socker och salt, och mer fullkorn och fibrer. Kraven skiljer sig åt mellan olika livsmedelsgruppen, och man jämför ex. bröd med bröd, kött med kött och flingor med flingor etc. De nyckelhålsmärkta varorna i varje grupp representerar ett mer hälsosamt val.

Fairtrademärket sitter framför allt på produkter från jordbruk i länder med utbredd fattigdom. Det är en vanlig märkning på bland annat vin, godis, bananer, nötter och kaffe, men även rosor och bomull. Det finns både svart och vit Fairtrademärkning. Det svarta märket är det vanligast förekommande, och betyder att hela produkten lever upp till de internationella kriterierna. Kriterierna varierar mellan olika kooperativ och plantage, detta kan du läsa mer om här: https://www.fairtrade.net/standard . För bl.a. bananer, kaffe, rosor, ris, socker och honung måste 100% av produkten uppfylla kriterierna för att få det svarta Fairtrademärket.

Det vita Fairtrademärket finns på varor där delar av ingredienserna uppfyller kriterierna för Fairtrade, ex. kakao i chokladkakor.

För att ett livsmedel ska klassas som ekologiskt får man inte använda konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Även djurens foder ska vara ekologiskt och till största delen odlad på egen gård. Läkemedel för djur ska användas mycket försiktigt. Bestrålning eller genetiskt modifierade organismer får inte användas. Kravet är minst 95% ekologiska ingredienser för att det ska klassas som ekologiskt.

KRAV-märket sitter på varor som innehåller minst 70% ekologiska ingredienser. Det finns även regler kring förpackningsmaterial, arbetskraft, slakt, miljö och bekämpningsmedel. KRAV-märket visar att bonden har använt naturliga ämnen och gödsel från djuren i sina odlingar. Enligt KRAV bidrar märkningen även till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa och bättre arbetsvillkor för anställda.

Innehållsförteckningen anger en varas innehåll samt mängd av alla ingredienser. Här gäller principen ”störst går först”, ingredienserna är alltså angivna i fallande ordning. Man får även använda kategoribeteckningar för vissa ingredienser, till exempel kan raffinerade oljor eller raffinerade fetter med animaliskt ursprung anges som olja respektive fett, tillsammans med härdningsgraden samt animaliskt eller information om det specifika animaliska ursprunget. I tuggummi får alla former av gummiberedningar som använts anges som gummibas. I stället för att ange varje ostsort kan det enbart stå ost. I fiskbullar kan det enbart stå fisk, om man inte syftar till endast en bestämd fiskart.

Ett undantag gällande kategoribeteckningar är om det finns allergena produkter, dessa måste alltid skrivas ut även om de ingår i en kategoribeteckning. I dessa ingår bl.a. ägg, soja, gluten, laktos, mjölkprotein, nötter, jordnötter, fisk och skaldjur. Allergener skrivs ut i fetstil i innehållsförteckningen.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost guidar vi er genom matbutiken och alla de olika märkningar som finns.


IntensiveKost_guide.png

Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


intensivekost-bli-kostradgivare.png

Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael