En sund helhet

Detta känns alltid lite extra aktuellt att skriva om när vi närmar oss juletider. Julen, och andra högtider och firanden så som födelsedagar, bröllop, midsommar och påsk innebär ofta större mängder mat, bakverk och snacks. Lägg där till kladdkakans dag, kanelbullens dag, och så halloween där utbudet av läskigt godis fördubblas mellan alla dessa högtider. Dessutom kanske du vill beställa hem en pizza då och då, käka en påse chips eller gå ut och ta några glas och äta mat med vännerna på en helt vanlig lördag, emellan alla temadagar och högtider. 

Låter det som att det helt plötsligt blir väldigt mycket “skräp”? Ja, kan tyckas vara så. Och visst finns det viss problematik med den mängd mat och snacks som finns tillgängliga oss i form av ökad tillgänglighet, utbud och lockande marknadsföring. Men det behöver faktiskt inte vara någon större grej heller, och tro det eller ej så kan du faktiskt äta “mindre bra mat” vid alla ovan nämnda tillfällen, och fler därtill, med några aspekter i åtanke.

 

Hur äter och lever du i vanliga fall?

Detta är faktiskt det som är allra viktigast, hur en helt vanlig vardag ser ut för dig. Många oroar sig för att den där biten kladdkaka på kladdkakans dag, halloweengodiset, julbordet eller bröllopsfesten kommer leda till oönskad fettinlagring i samma sekund man stoppar maten i magen, om man inte drar ut och springer milen direkt efter såklart, eller fastar hela dagen efter. Okej, jag kanske överdriver lite där, men likväl som vissa behöver äta lite färre kladdkakor, finns det de som kanske borde öva på att slappna av och äta en bit kladdkaka utan att det anses som fel, dåligt eller ohälsosamt. Det är alltid helheten som är viktigast. Hur äter du i vanliga fall? Hur mycket rör du på dig? Motionerar du regelbundet och äter näringsrikt behöver du sällan oroa dig för att gå på julbord eller äta halloweengodis. Det är sunda matvanor över tid, med ett inslag av livets goda när tillfällen uppstår, som betyder något. Personligen så har jag som rutin att röra på mig varje dag och äta frukt eller grönt till varje måltid, likväl som jag har som rutin att beställa hämtmat och äta godis på lördagar. 

 

Hur ofta?

Utöver alla dessa högtider, temadagar och myskvällar i soffan, hur ofta äter du “mindre bra” mat? Pratar vi 1-2 gånger i veckan eller 5-6 gånger i veckan? Utgörs hela din kost av hel- och halvfabrikat och processad mat, eller äter du näringsrik och varierat veckans alla dagar? Tillhör du den förstnämnda eller sistnämnda kategorin behöver du sällan oroa dig för någon extra fettinlagring eller försämrat hälsotillstånd, som ova nämnt är det våra livsstilsvanor över tid som är viktiga. En dags kaloriöverskott kommer inte leda till viktuppgång, men ett kaloriöverskott över tid kommer att göra. Extra stor hälsorisk blir det om kaloriöverskottet består av i huvudsak näringsfattig mat. 

 

Vilka mängder? 

Går du 8 varv på julbordet och äter tills du är redo att spy? Eller går du så pass många varv att du känner dig behagligt mätt och har ätit av det du vill? Äter du stora mängder godis och snacks flera gånger i veckan, eller håller du dig till rimliga mängder en eller ett par gånger i veckan? Något som även spelar en betydande roll är mängden mat och snacks som intas per tillfälle. Ska du äta något mindre hälsosamt kan du alltid begränsa mängden, kanske behöver man inte alltid ta en extra bit kladdkaka, utan nöja sig med en? Kanske behöver man inte alltid fylla upp lösgodispåsen till hälften? Kanske behöver inte en lördag bestå av pannkaksfrukost, lunchbuffé, bulle och frappucino på stan och sedan pizza och godis på kvällen? Det där goda glaset vin på kvällen kanske lämpar sig bäst på fredag, snarare än både måndag, tisdag och torsdag också? 

 

Ni förstår nog vad jag menar. Det är inga fel i att äta mindre hälsosam mat och snacks, så länge det inte blir kopiösa mängder utan att man begränsar dem och äter sig lagom mätt. Det börinte heller utgöra en för stor del av den dagliga kosthållningen, då det ökar risken för att överäta samt för att drabbas av näringsbrist. Kanske är det den omtalade “balansen” jag försöker beskriva i detta inlägg, och kanske är det därför det kan uppfattas som aningen snurrigt. För visst är det lättare sagt än gjort att hitta den där balansen som alla pratar om?

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. Vi på IntensiveKost förespråkar en sund och balanserad helhet med utrymme för all mat man tycker om. Under kursen går vi igenom hur vi kan hjälpa andra att hitta en hållbar livsstil och kosthållning.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael