Utbildningen till licensierad kostrådgivare är tre veckor lång, inklusive lärarledda online föreläsningar på kvällstid samt självstudier. Vi har en väldigt aktiv facebookgrupp för respektive kursgrupp där du kan ställa frågor, bolla med dina kurskamrater och oss föreläsare.
Du får stöd hela vägen från start till licens!

Alla föreläsningar spelas in och sparas i en gemensam plattform där du kan ta del av allt material när du vill. På så vis kan du studera i egen takt och skriva provet när du känner dig redo.

Här ser du våra kommande kursstarter:

 

KURSSTART hösten 2024

Kommer snart!

Kursen är omfattande och inkluderar de mest viktiga och aktuella ämnena inom och kost och hälsa. Här kommer en detaljerad lista av vad vi går igenom:

 

Grundläggande Näringslära

Vi går igenom grunderna i näringsläran. Vi lär oss om kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter, fria radikaler, hormoner, glykemisk index (GI), glykemisk belastning (GL), energiomsättningen, matsmältningen. Vi går igenom benämningar och begrepp, energibehov, BMR, och olika faktorer som påverkar dessa.

Hälsopsykologi

Vi reder ut påverkan av stress och sömn på hälsan och olika strategier för att hjälpa individer med dessa områden. Föreläsningen innefattar även vad attityder, vanor och beteenden egentligen är och hur nya, hälsosamma vanor kan bildas. Vi går igenom olika psykologiska beteendeteorier som förklarar människors förändringsbenägenhet och hur olika nivåer kan kräva olika hälsofrämjande insatser. Vad det är som motiverar människor och hur man som kostrådgivare kan utforska en människas varför genom olika strategier är centralt i denna utbildningsdel.

Kost för Gravida, Ammande, Barn och Äldre

I denna del går vi igenom kosten för gravida, ammande, barn och även vad som är viktigt att tänka på gällande tonåringar. Vi går även igenom vad som är viktigt att tänka på i kosten för äldre individer.
Vi tar upp vilka näringsämnen som är extra viktiga under de olika faserna i livscykeln. Vi går igenom vad en bristande kost kan ha för konsekvenser för de olika grupperna och hur vi kan jobba preventivt via kosten.

Huskurer, Folkmedicin & Kosttillskott

Vi tittar på vad forskningen säger och skillnader på västerländsk medicin och traditionell medicin. Vi tar upp många av de aktiva ämnen och preparat som idag är populära, och hur de påverkar hälsan. Vi pratar om vad kosttillskott är. Vi pratar om de olika behoven, brister, mat och forskning. Här lyfter vi tyngden av vad forskningen säger.

Att jobba som Kostrådgivare

Vi går igenom rollen som kostrådgivare. Vart och hur man kan jobba med yrket, vilka nätverk och forum man kan få stöd ifrån. Arbetsplasterna för en kostrådgivare är många och vi tar upp våra erfarenheter kring yrket.

Filmvisning, statistik & Studier

Vi tittar på hur man söker riktig information, hur man läser studier och forskningsrapporter, vilka verktyg kan man använda för att söka fakta. Vi går igenom en del fakta och statistik kopplade till kost.

Hälsoanalyser & Kroppssammansättning

I denna del går vi igenom vilka verktyg du som kostrådgivare kan använda i mötet med klienten. Vi tittar på olika metoder och verktyg för att mäta kroppsfett, blodsocker, blodtryck, muskelmassa, BMI, bukomfång och vikt. Vi tar även upp vilka värden som är inom riskzon för ohälsa och även skillnader på de olika hälsoanalyser.

Kost & Träning

Ska alla äta lika mycket? Här går vi igenom de olika kostbehov som finns för de olika målen. Vi går igenom idrottsnutrition, med extra fokus på proteiner, kolhydrater och fetter, hur man ska tänka kring träning och resultat.

Målsättning & Verktyg

Hur sätter man mål? Vad är rimliga mål? Här går vi igenom olika verktyg och tips på hur man bemöter klienten. Vi testar att använda de olika metoderna under utbildningens gång.

Ätstörningar

Vi tar upp de vanligaste ätstörningarna idag så som BED, BDD, ortorexi, anorexia nervosa, bulimia nervosa. Vi tittar på olika symptom och den hjälp/behandling som finns.

Matlagning, hälsoanalyser & Examination

Sista helgen i utbildningen finns möjlighet att träffas i Stockholm. Vi ägnar hela lördagen åt att laga ca 20 recept uppdelade i mindre arbetsgrupper, vi äter ihop och lär känna varandra. På söndagen får gruppen testa på olika hälsoanalyser och hur man använder dessa verktyg på klienter. Möjlighet finns att skriva prov på plats under söndagen eller online. Provet tar ca 3-4 timmar.
All mat/råvaror ingår i utbildningen under den praktiska helgen. Praktiska helgen är frivillig och vi har fler datum att välja bland.

Pseudovetenskap & Myter

Är frysta grönsaker mer näringsfattiga? Ska alla äta fruktost? Kan kroppens ställa in sig på svältläge? Är sötningsmedel giftigt? Måste man sluta äta kolhydrater för att minska i vikt? Under denna föreläsning krossar vi vanliga myter i kostens värld och lär oss hur vi ska identifiera osanningar.

Guide i Matbutiken

I denna del går vi igenom grundläggande livsmedelskunskap, produkter och sektioner i matbutiken. Vi går igenom näringsdeklarationer och näringsinnehåll för olika produkter. Hur läser man av innehållet i en produkt? Vad är functional foods? Superfoods? nyckelhålet? Hur skiljer sig kravmärkt och ekologiskt? Vi tittar på de vanligaste benämningarna och skillnader på dessa. Vi går igenom alla hyllor i matbutiken från kryddor till kött, juicer och baljväxter.

Kost för Vegan/Vegetarian

Vi pratar om begrepp och benämningar, produkter och råvaror. Vi ägnar en hel del tid på vegankost och sammansättningen av måltider för olika ändamål. Kan man bygga muskler utan kött? Vilka brister kan uppkomma? Hur får du i dig all protein?

Dieter & Kostråd

Här går vi igenom de vanligaste dieterna, vad de grundas i och hur de ger effekt. Vi tittar på vilka rekommendationer som finns idag och vilka kostråd som ges. Vi lär oss hur man beräknar energibehovet. Vi tittar på de olika faktorer som avgör och jämför olika klientfall.

Kost & Sjukdom

Här pratar vi om våra vanligaste folksjukdomar och livsstilssjukdomar, vad dessa är, hur de uppkommer och vad man kan göra för att motverka/behandla. Vi går igenom preventiv näringslära och kostens betydelse för hälsan.

FoodTech & Matsvinn

FoodTech- där mat möter innovation och teknologi. Ett spännande ämne där vi går igenom olika företag som jobbar inom FoodTech och vad det innebär.

Vi pratar även om matsvinn och hållbarhet, vad vi kan göra och hur vi kan ta mer ansvar.

Tävling & Fitness

Bonusföreläsning! I denna del går vi igenom de olika grenarna inom fitness och vad det innebär att tävla. Vi går genom kosten, förberedelserna, självaste tävlingen och hur man återgår till en vardag efter månader av diet och träning för tävling. Vi går även igenom den mentala utmaningen och hur man kan handskas med det.