Säsongsanpassad mat

Att äta säsongsanpassat har många fördelar! Nedan listar vi några:

Det är billigare att äta säsongsbaserat då maten finns tillgänglig i högre grad.

Kvalitet och näringsinnehåll är bättre då de frukter och grönsaker som får mogna på egen hand är mer näringsrika, och kräver dessutom mindre energi.

De är mer smakrika om de får växa och mogna i sin egen takt.

Det är miljövänligt att äta säsongsanpassat då frukt och grönt med kort hållbarhet måste transporteras via flyg för att ha fortsatt god kvalitet när det når butikens hyllor, vilket påverkar klimatet. Frukt och grönt som finns tillgängligt året om odlas ofta i växthus, vilket kräver energi i form av uppvärmning. Säsongsmat som växer nära oss behöver inte transporteras lika långt eller odlas i växthus, vilket är mer miljövänligt.

Det skapar variation eftersom att man byter livsmedel från säsong till säsong. Variation i kosten är något som starkt rekommenderas för att få i sig tillräckligt med näring, och att äta säsongsmat är ett av många sätt att uppnå variation.

Så vilka livsmedel tillhör vilken säsong? Nedan finner ni en lista på några av dem:

Vinter (Januari - Mars)

Apelsin

Aubergine

Blomkål

Broccoli

Brysselkål

Fänkål

Jordärtskocka

Mangold

Morötter

Palsternacka

Potatis

Rotselleri

Rödbetor

Vitkål

Vår (April - Juni)

Isbergssallad

Kålrot

Lök

Morötter

Palsternacka

Potatis

Purjolök

Rödbetor

Salladskål

Sparris

Rabarber

Sommar (Juli - September)

Blomkål

Broccoli

Fänkål

Gurka

Hallon

Isbergssallad

Jorgubbar

Kålrabbi

Kålrot

Majs

Morot

Nätmelon

Palsternacka

Paprika

Plommon

Purjolök

Päron

Rabarber

Rädisor

Sockerärter

Sparris

Tomat

Vitkål

Zucchini

Höst (Oktober - December)

Broccoli

Brysselkål

Grönkål

Jordärtskocka

Kålrot

Lök

Palsternacka

Persiljerot

Potatis

Rotselleri

Rödbetor

Rödkål

Salladskål

Savojkål

Selleri

Äpple

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael