IntensiveKost Advanced - för dig som vill djupdyka i kostens värld

Nu har IntensiveKost lanserat en påbyggnadskurs! Kursen vänder sig till dig som har tidigare erfarenheter av kostrådgivning, personlig träning eller annan likvärdig utbildning inom kost och som vill fördjupa dina kunskaper. Du behöver alltså inte ha läst just vår grundutbildning för att gå vår påbyggnadskurs. 

I kursen ingår allt material du behöver. Detta består av inspelade föreläsningar som presenteras längre ner på sidan, och du kommer även läggas till i en facebookgrupp där du får kontakt med både oss föreläsare och andra kursdeltagare under och efter kursen. Där har ni möjlighet att ställa frågor, bolla idéer och föra diskussioner kring allt som rör kost och hälsa. Du finner också inloggningsuppgifter till er kurssida, där ni hittar allt material, föreläsningar, viktiga länkar och även examinationen. Kursen är beräknad till ca 60 studietimmar inklusive föreläsningar och repetition, men detta kan variera beroende på dina förkunskaper. 

Hur går examinationen till?

Examinationen utför du när du känner dig redo, vi har alltså ingen tidsgräns på när du behöver ha studerat in materialet. Examinationen består av flervalsfrågor skrivs online via din kurssida, och du får ditt resultat direkt när du är klar. Därefter skickas ett diplom ut till dig. 

Vad går vi igenom under kursen?

Följande ämnen föreläser vi om på IntensiveKost Advanced:  

Vi tar oss ett steg djupare in i näringslärans värld, och  repeterar delar av näringsläran från grundkursen, för att sedan gå in andra områden. Vi pratar om kroppens sammansättning på olika nivåer, cellens uppbyggnad och funktion, olika celltyper, digestion och absorbtion av mat och dryck samt nutritionsgenomik; det vill säga interaktionen mellan gener och nutrition. Därefter fördjupar vi oss ytterligare i våra makro- och mikronäringsämnen. Sist men inte minst djupdyker vi ned i tarmfloran utifrån den forskning som finns i dagsläget. 

 

Har du någon gång funderat över hur våra hormoner egentligen påverkar oss? Kan vi påverka våra hormoner? Vad händer egentligen i kroppen och med hormonerna vid övervikt, undervikt, stress, sjukdom, träning och åldrande? Kan vår kosthållning påverka vår hormonbalans? En hel del faktiskt! Detta och mycket mer pratar vi om i föreläsningen med just namnet “Hormoner”. 

Fetma och övervikt är ett stort folkhälsoproblem idag, och statistik från år 2020 visar att 52% av sveriges befolkning lider av dessa tillstånd. Som kostrådgivare kan vi vara med och göra stor skillnad! I vår påbyggnadskurs har vi två föreläsningar om detta ämne. Vi tar upp vad övervikt och fetma innebär, hur man mäter det och vilka orsaker som kan ligga bakom. Vilka följdsjukdomar finns det och hur kan vi hjälpa klienterna att minska risken för dessa? Vad finns det för behandling och stöd att få? Vi tar även upp hur man räknar ut TDEE för överviktiga, vilket skiljer sig lite från den uträkning man kanske är van vid att använda. 

Fetma och övervikt går att behandla via kosten, och det är här vi kostrådgivare kommer in med vår expertis. Vi går igenom kostrelaterade principer för fetmabehandling, och fördjupar oss i dieter för viktminskning som hittills forskats på och analyserats. Vi tar upp den existerande evidens som finns, och effektiviteten av olika kostmönster samt kort- och långsiktiga konsekvenser av olika dieter. Allt för att ni ska ha en trygg och vetenskaplig grund att stå på i ert arbete med denna klientgrupp. Ni kommer säkert stöta på en del klienter som har eller ska gå igenom en fetmaoperation, vad gäller egentligen med kosten där? Vad finns det för risker? Hur bibehåller man sin vikt? Även detta ger vi såklart svar på.

Vad är det då för livsstilsrelaterade faktorer som bidrar till att folkhälsan ser ut som den gör idag, och hur ser den ut i Sverige samt i övriga Norden? Vi tar upp hur svenskarnas matvanor ser ut, vad som är bra och vad som kan förbättras, samt hur våra matvanor förändrats de senaste 20 åren. Ni får även med er matnyttiga tips kring hur vi som kostrådgivare kan stötta arbetet mot en mer hälsosam befolkning.

 

Att kosten påverkar vår hälsa är inget nytt, därför är det viktigt att vi tänker på kosten även när vi åldras. Vi fördjupar oss i vilka fysiologiska förändringar som sker i den mänskliga kroppen när vi åldras, och hur kosten spelar roll i att förebygga negativa konsekvenser av dessa förändringar. I takt med att vi blir äldre förändras också energi- och näringsbehovet, och det finns risk för tillstånd som undernäring och andra kostrelaterade sjukdomar. Vi lär oss i denna utbildning hur vi kan bemöta dessa tillstånd med hjälp av lämplig kost, och vi tillämpar även det vi lärt oss i praktiken genom att öva på att lägga upp kostscheman och följa klientens resa. 

 

Vad som också förändrar vårt energi- och näringsbehov är träning, och framförallt idrott på högre nivå. Vi går in på hur man som elitidrottare bör tänka kring kosten för att optimera prestation och säkerställa återhämtning, både allmänt och runt specifika pass. Hur beräknar man energibehov för en idrottare, och hur fördelar man de olika näringsämnena? Vad bör man tänka på gällande kost och vätskeintag i samband med träning och tävling? Vi går igenom olika kosttillskott och huruvida dessa är nödvändiga eller ej och vad man ska tänka på om idrottaren vill genomgå en viktförändring. Ytterligare ett viktigt ämne som berörs är den kvinnliga triaden, vilket är väldigt vanligt att det drabbar kvinnliga idrottare. 

Att bygga muskler är en populär målsättning, och vi kan optimera vår muskeltillväxt genom att planera kosten rätt. Vi pratar om hur man som kostrådgivare bör tänka när man arbetar med klienter vars primära målsättning är att öka muskelmassan. Fördelning av makronutrienter, måltidsfrekvens och timing och kosttillskott är sådant som kan spela en betydande roll i muskeltillväxten. Vi går igenom olika utvärderingsinstrument för att mäta framsteg, samt hur träningen kan läggas upp för klienter som vill öka i muskelmassa. 

Ytterligare en vanlig målsättning ni kan stöta på i ert yrke är viktnedgång och/eller fettförbränning, här pratar vi främst om klienter som redan tränar en del, och har som målsättning att förbättra kroppssammansättningen; dvs. reducera mängden fett och bibehålla/öka muskelmassan. Här ger vi er en grundläggande förståelse för fettcellsfysiologi, och vi pratar om hur man beräknar lämpligt energiintag samt hur makronutrienterna kan fördelas. Spelar måltidsfrekvens och timing någon roll? Behöver man ta kosttillskott? Vi går också igenom hur man mäter och utvärderar klienternas framsteg, vanliga myter och misstag som förekommer vid viktminskning/fettreducering, samt hur träningen kan läggas upp för klienter som vill reducera fett och komma i bättre form. 

Det kan hända att vi stöter på klienter med kognitiva svårigheter, och det är inte alltid lätt att veta hur vi ska bemöta dessa. Därför vill vi ge er denna kunskap för att kunna hjälpa även denna grupp! Hur kan vi som kostrådgivare coacha personer med neuropsykiatriska diagnoser, t.ex. ADHD och autism? Vår kunskap är mycket värdefull för dessa personer, då en hel del forskning visar på att många människor i denna målgrupp generellt har sämre hälsa och sämre kostvanor. Vi lär oss om målgruppen - hur stor den är, var den finns, och vad de olika neuropsykiatriska innebär samt hur det påverkar individens förutsättningar till att upprätthålla en god hälsa. 

Vi kan behöva tänka annorlunda när det gäller att marknadsföra sig på ett tilltalande sätt för denna målgrupp, och även vårt tänk kring upplägg och målsättning kan komma att behöva förändras. Här ger vi er konkreta strategier och verktyg att använda er av i en kostrådgivningssituation för en person med kognitiva utmaningar.

Slutligen ska ni ju såklart ge er ut i arbetslivet om ni inte redan är där! Vi ger er nödvändiga kunskaper i hur man kan börja sälja, och vilka steg man behöver ta i ett säljsamtal för att lyckas knyta ihop säcken. Vi pratar om pedagogiken bakom klienthantering, och hur man kan hantera knepiga klienter samt tips och tricks för att gå från idé till succé. 


Så för dig som är törstig efter djupare kunskaper kring kost och hälsa, anmäl dig till vår kurs IntensiveKost Advanced här: https://www.intensivekost.se/intensivekost-advanced-info


IntensiveKost Advanced är en mycket omfattande påbyggnadskurs som sker helt och hållet på distans där du kan ta del av materialet när du vill. Du behöver inte ha läst vår grundutbildning, men du behöver ha tidigare erfarenheter av kostrådgivning, personlig träning eller annan relevant utbildning.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael