Måste man räkna kalorier?
Många som vill förändra sin kosthållning och/eller uppnå ett visst mål kanske ryggar undan lite på grund av att man tror att man måste väga maten och räkna kalorier. Men det finns andra sätt att hålla koll på vad man stoppar i sig! Nedan listar vi några av dem:
Tallriksmodellen – Tallriksmodellen finns i tre olika varianter; en för de som rör på sig enligt rekommendationerna, en för de som är mindre fysiskt aktiva, och en för äldre med nedsatt aptit. Tallrikmodellen visar hur stor andel av tallriken som ska utgöras av kolhydrater, protein och grönsaker och rotfrukter. De som inte är så fysiskt aktiva bör äta en större andel av den sistnämnda kategorin, grönsaker och rotfrukter. De som rör på sig mer kan med fördel låta kolhydratsdelen utgöra en större del. Mer om tallriksmodellen har Maria skrivit om i detta blogginlägg: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/tallriksmodellen-bu-eller-b
Matcirkeln – I matcirkeln har man delat in livsmedel som bör ätas regelbundet i 7 olika grupper, där livsmedlen i respektive grupp innehåller liknande näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter ett livsmedel från varje grupp dagligen för att få i sig en bra variation av näringsämnen. Mer om matcirkeln kan ni läsa här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/matcirkeln
Knytnävar och handflator – ett bra sätt att få ordning på sin kost är att använda sig av sina händer för att måtta upp maten på tallriken. Riktlinjerna brukar vara att man ska lägga upp två knytnävar grönsaker, en knytnäve kolhydrater och en handflata protein. Detta gör att en normal huvudmåltid enligt dessa mått blir ca 500-600 kcal. Byter man ut en näve kolhydrater mot en näve grönsaker blir måltidens kaloriinnehåll istället ca 350-400 kcal.
Dl, ml, cl etc. – Även om detta kanske är lite krångligare än att bara ta första bästa slev och portionera upp knytnävar och handflator, slipper du i alla fall släpa fram matvågen och väga varje gram. Dl, ml, cl, msk, tsk och liknande är också ett sätt att mäta upp sin mat på ett enkelt sätt. Dock kanske det här kräver att man har lite mer koll på matens innehåll, och är inte det mest optimala sättet för någon som bara vill börja äta mer hälsosamt och hitta rimliga portionsstorlekar. Tillhör du den kategorin av människor kan jag rekommendera att du börjar med att kombinera matcirkeln med antingen tallriksmodellen eller knytnävar/handflator!
Observera - Vi alla har olika stort energibehov och behöver således äta olika stora portioner. En person som är fysiskt aktiv behöver mer mat än någon som är inaktiv. Ovan riktlinjer är generella och ska ses som just riktlinjer för personer som behöver börja bana in hälsosamma kostvanor, och mängd bör alltid justeras efter behov. Fortfarande hungrig efter maten? Öka portionsstorleken! Svårt att få i dig allt på tallriken? Minska portionsstorleken!
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
P.S: På IntensiveKost går vi igenom olika sätt att planera kosten
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!