Kost vid graviditet - mat att undvika

Att vara gravid innebär en enorm omställning i kroppen. Hormonerna flödar, magen kan kännas svullen redan tidigt i graviditeten och aptiten förändras ofta. Din favoritmat/dryck kan helt plötsligt kännas motbjudande, medan mat du sällan äter blir det enda du får i dig. Men hur bör man egentligen äta under en graviditet? Vad är viktigt att tänka på?

Mat att undvika eller minska på

Vi börjar med den tråkiga biten, vilken mat som är bra att undvika eller minska på när du är gravid och även varför du bör undvika denna.

Alkohol ska undvikas helt och hållet under en graviditet då det kan skada barnet. Man vet inte om det finns en viss mängd alkohol som är säker att dricka under graviditet, därför avråder man från det helt och hållet. I vissa alkoholfria produkter (ex. alkoholfri cider och liknande) finns det ofta väldigt små mängder alkohol, dessa går bra att dricka upp till en liter per vecka. Maträtter som innehåller alkohol, t.ex. vinsås, kan ätas om det kokats i minst 30 minuter.

Fisk innehåller mycket näring som kroppen behöver få i sig under en graviditet, så som vitamin D, jod och Omega-3. Men det finns en del saker man behöver tänka på vid val av fisk. Köpt gravad, rökt eller vakuumförpackad fisk ska ha varit förpackade högst en vecka för att anses säkra att äta, var därför alltid noga med att kolla förpackningsdatum. Undvik produkter med kort datum. En del fisksorter kan innehålla skadliga ämnen och bör därför begränsas till 2-3 gånger per år, exempelvis färsk tonfisk, abborre, gös, stor hälleflundra, vildfångad lax och strömming.

Koffein går bra i begränsade mängder, livsmedelsverket rekommenderar max 200 mg koffein per dag, vilket motsvarar 2-3 koppar kaffe à 1,5 dl per kopp. Koffein finns i kaffe, te, energidrycker och en del coladrycker. Ett intag på över 300 mg koffein per dag, framförallt under tidig graviditet, kan öka risken för missfall, men redan vid ett intag på över 200 mg per dag kan påverka barnets födelsevikt.

Kött är rikt på mineraler som vi behöver få i oss, men även här finns det en del riktlinjer för gravida. Lamkött, griskött, viltkött och nötkött kan innehålla bakterier som är skadliga för barnet i magen, och ska man äta dessa ska de alltid vara stekta till minst rosa färg, alternativt frysa in köttet i tre dagar innan man steker det om man vill ha en mer lättstekt köttbit.

Köttpålägg så som kokt och rökt skinka, kokt medwurst och mortadella kan innehålla listeria, vilket är en bakterie som kan vara farlig för barnet. Välj produkter som varit förpackade högst en vecka, eller hetta upp livsmedlet till rykande hett för att döda eventuella bakterier.

Kallrökt kött och torkat kött ska frysas in i minst tre dygn innan förtäring. Exempel på dessa är prickig korv, kallrökt skinka, salami, bresaola och parmaskinka.

Lever, leverrätter och fiskleverolja ska undvikas då det innehåller höga halter av A-vitamin, vilket kan skada barnet om det intas i höga doser. Leverpastej innehåller inte så mycket lever, så det går bra att äta.

Vissa ostar så som färskost gjord på opastöriserad mjölk samt mögel och kittostar så som brie, gorgonzola, chevré, vacherol och taleggio. Dock går dessa bra att äta om de hettats upp till minst 70 grader i t.ex en maträtt.

Ginseng kan påverka östrogennivåerna i kroppen och ska därför undvikas under graviditet.

Torkade alger kan innehålla för höga halter av jod vilket kan vara skadligt för barnet.

Det finns således en hel del riktlinjer kring kost för gravida, och det kan vara svårt att komma ihåg allt. Därför vill jag tipsa om Livsmedelsverkets funktion "fråga Liv" (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida) , där man kan skriva in olika livsmedel i en textruta och direkt få svar på om de går bra att äta eller ej.

Nästa vecka kommer jag vända på steken och ta upp vad man kan och kanske till och med bör äta under graviditet.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom kosten under olika delar av livscykeln.


intensivekost-bli-kostradgivare.png

Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael