Skenet bedrar…
Ord som hälsosamt, nyttigt, sockerfritt och njut med gott samvete skrivs allt för ofta på etiketter och på livsmedel (även i texter, recept, böcker och i sociala medier…) för att locka dig som konsument att välja just deras produkt eller lajka just deras recept i sociala medier.
Just nu är det socker (och protein) som är på tapeten och många köper konceptet ”sockerfritt” och ”utan tillsatt socker” rakt av utan att ställa frågor. Även extra protein säljer bra.
I dagens blogginlägg har vi gjort en jämförelse mellan liknande produkter varav ena är ”sockerfri” eller har en annan nyttighetsstämpel. Obs, detta är enbart en jämförelse för att illustrera kommunikationen utåt mot konsument och verklig innehåll i en produkt.
Chokladpålägg
Låt oss böja med att kika på chokladpålägg. Här har vi många olika varumärken men vi kan nog dela upp dem flesta i antingen sockerfritt eller med vanligt socker. Några har extra protein men då även sockerfria. Nedan ser vi en jämförelse mellan sockerfri (med extra protein) och en helt vanlig variant med socker. De flesta skulle nog gissa på att den sockerfria och proteinrika är det självklara valet. Men är det verkligen så? Låt oss ta en närmare titt.
Choklad-och hasselnötspålägg (Nutella)
Ingredienser: Socker, palmolja, HASSELNÖTTER (13%), SKUMMJÖLKSPULVER (8,7%), fettreducerad kakao (7,4%), emulgeringsmedel: lecitiner (SOJA), vanillin.
Låt oss jämföra med den sockerfria varianten.
”Sockerfri” choklad-och hasselnötspålägg (Proteinella)
Ingredienser: sötningsmedel: maltitol, solrosolja, vassleproteinkoncentrat (från MJÖLK) (12%), HASSELNÖTTER (10%), sött vasslepulver (från MJÖLK), fettreducerad kakaopulver (6,5%), kakaosmör, kokosolja, emulgeringsmedel: lecitin (solros), vaniljextrakt.
Hur många av er köper den ”nyttiga” chokladpålägget och tänker att ni gjort ett bra val? Äter av den mer ofta än originalet Nutella?
Tittar vi närmare ser vi att de i princip innehåller lika mycket kalorier per 100gram. Så tar du 1 matsked av Nutella men 2 matskedar av Proteinella så har du inte alls gjort ett bättre val. Kalorimässigt det vill säga. Däremot har du fått i dig mindre socker, men inte mindre kalorier. Sen är också frågan vad betyder nyttigt för dig? Är det socker du tänker på eller produktens hela näringsinnehåll? Har du diabetes så är det fantastiskt att det finns produkter med mindre socker, men bytet av produkt gör ingen skillnad om målet är tex. vikten.
Ett tips är att äta av den du tycker är godast och istället begränsa intaget av näringsfattig mat totalt sett. I just exemplet ovan så är inget av dem en näringsrik produkt! Att den innehåller lite mer protein är inte heller något märkvärdigt, för du vill inte äta hela 100 gram för att få i dig 12 gram protein och det kostar dig 500kcal. Värt att tänka på.
Chips
Precis samma är det med linschips och vanlig chips. På vissa av påsarna lockar man konsumenten med ord som ”mer protein” och ”mindre fett”. Vänd på produkten och kika själv. I dare you! Kalorierna skiljer inte alls mycket per 100 gram mellan produkterna och du vill inte jaga dina proteiner från chips, då behöver du äta många kalorier för att det ska upp i mängden protein. Säg att du äter 50 gram av linschipsen istället för 50 gram av den vanliga chipsen, du sparar då ca 30 kalorier…och inte får du i dig mycket protein ändå! Mitt tips är att äta av den du tycker om, tänk på mängden och ät ibland! Gillar du linschips för att den är god och crunchy? Perfekt! Men ät inte av det för du tänker att det är ett ”bättre val”. Hade skillnaden varit flera hundra kalorier mellan sorterna hade jag förstått. Men så är det inte.
Dadelbollar
Låt oss kika på dadelboll och delicatoboll. Båda går att köpa i butik.
Jämför vi per 100gram ser vi i princip ingen skillnad i varken kalorimängd, sockerarter eller fettmängd. Det är samma sockerarter du hittar i båda produkterna. Mestadels hittar du fruktos och glukos, som monosackarider eller som disackarider från olika källor.
Förklaring på varav sockerarter som du hittar i näringsdeklarationen:
Varav sockerarter är summan av alla mono- och disackarider som förekommer i livsmedlet/ produkten. I värdet ingår både de naturliga sockerarter samt mängden socker som eventuellt tillsatts.
Men är inte det bättre med dadelbollar? Den skillnaden som finns mellan dessa två är att dadelbollar innehåller i regel lite mer fibrer från torkade frukterna samt lite mer mikronäring (vitaminer och mineraler). Jag hör alldeles för ofta att dadelbollar är sockerfria och att man kan ”äta mer” av detta ”nyttiga godis”. Dadelbollar och andra energibollar innehåller fortfarande socker, fett och är energirika! Men det är väl inte samma socker? Jo, det är det, skillnaden är att vanligt vitt socker består av endast fruktos och glukos (energi utan andra näringsämnen) medan frukten innehåller även den fruktos och glukos + vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
Givetvis kan du leka med ingredienserna och justera mängden av dessa när du bakar själv, då kanske näringsvärdet ändras till något du föredrar som passar dina mål. Tex mer protein genom att tillsätta proteinpulver, eller dra ner sockret på riktigt genom att byta socker mot sötningsmedel osv.
Låt oss istället prata om mängden. Det är den som är avgörande. Risken med sådana här produkter som har mindre socker, mer protein eller mindre fett är att vi äter mer av det för det är ju ”nyttigare”…eller? Vissa sockerfria och light-produkter gör såklart skillnad, en del med mindre socker eller/och fett har även annat näringsinnehåll än en liknande produkt. Läs näringsinnehållet nästa gång du handlar!
Tack för mig!
Mvh,
Maria Michael
Ps. På IntensiveKost går vi igenom många produkter, benämningar och begrepp under föreläsningen Guide i matbutiken.
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!