Livsmedelsindustrin är en av de största industrierna i världen. Den är värd många miljarder dollar och de senaste åren har industrin genomgått många förändringar. Från att vara en produktdriven bransch har den övergått till en kundcentrerad industri.
Läs merEat-Lancet är en rapport som lanserades 18 januari 2019 och är skriven av 37 forskare som arbetar med miljö-, klimat- och hälsofrågor.
Läs merMycket har hänt i vår mathistoria senaste 20 åren, trender och nyheter har kommit och stannat (vissa försvunnit). Mycket har hänt senaste 20 åren!
Läs merAtt mat behöver smaka bra är avgörande för våra måltidsval och således något exempelvis kostrådgivare, dietister och liknande yrkeskategorier behöver ta hänsyn till.
Läs merAtt äta växtbaserat/vegetariskt/veganskt blir allt mer populärt, både med hänsyn till miljön men också av etiska anledningar. Många väljer också att introducera denna kosthållning till sina barn, då det ofta är smidigt att kunna laga samma mat till hela familjen.
Läs merJag har tidigare skrivit ett inlägg där jag tar upp de långsiktiga effekterna av periodisk fasta. I detta inlägg kommer jag istället fokusera på de omedelbara effekterna av fasta, alltså vad som händer i kroppen de timmar du inte äter.
Läs merDetta är en frågeställning jag själv ställt mig många gånger, som gammal avdankad fitnessatlet har jag många strikta kostscheman i bagaget, det ena värre än det andra. Och jag har ofta funderat på vad skillnaden skulle bli om jag bytte ut/varierade vissa livsmedel med andra, men ändå höll mig inom mina angivna kalorier och makronutrienter. Nu har jag sprungit över en studie som undersöker just detta!
Läs merAtt ha bakterier är en del av tarmfloran. Vi har flera miljarder bakterier i tarmarna med olika uppgifter, både “onda” och “goda”. Olika probiotiska mikroorganismer påverkar tarmfloran på olika sätt, de kan bland annat minska risken för diarré, korta ner sjukdomstid, eller återställa en rubbad tarmflora efter t.ex. en antibiotikakur.
Läs merI förra veckans blogginlägg tog vi upp hur träning påverkar våra hormoner i stunden. Idag går vi igenom hur regelbunden fysisk aktivitet påverkar våra hormoner över tid!
Läs merAtt vi behöver vara regelbundet fysiskt aktiva för att bibehålla god hälsa är ingen nyhet. Men vad händer egentligen i kroppen, specifikt med våra hormoner, när vi är fysiskt aktiva?
Läs merChallenges, eller utmaningar om jag ska prata svenska, är nog något många av oss är bekanta med. Kanske genomförde du din första challenge redan som litet barn - godisförbud. Ja redan då började vi stämpla livsmedel som förbjudna.
Läs mer“Om man ligger på ett för stort kaloriunderskott kan kroppen gå in i svältläge och lagra in fett istället” är ett inte helt ovanligt påstående, och utebliven viktnedgång förklaras ibland av detta “svältläge”. Ofta går man snabbt ner i vikt i början, för att sedan plana ut, avta helt och i vissa fall kanske vågen börjar peka uppåt. Man drar då slutsatsen att man går upp i vikt av att äta för lite.
Läs merKost och hälsa är något som hamnar allt mer på tapeten, det är samtalsämnen alla kan vara med i och alla har sina uppfattningar om. Just kosten kan ofta vara väldigt laddad med starka känslor och åsikter, och många tenderar att se på mat som mer än bara just vad det är; mat.
Läs merEtt tillräckligt proteinintag är viktigt för såväl överlevnad som för tillväxt. Men räcker det bara med att komma upp i ett visst antal gram protein om dagen? Eller spelar proteinets kvalité någon roll för hur det metaboliseras (bryts ned och omsätts) i kroppen?
Läs merI vårt senaste blogginlägg jämförde vi näringsrekommendationerna i Sverige, Australien och USA. Idag fortsätter resan till Braslien och Kina!
Läs merAtt kost hör ihop med hälsa och välmående är inget nytt. Likheter i matvanor och förekomst av kostrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet, fetma och diabetes ligger delvis till grund för vikten av kostens sammansättning.
Läs merVi ser det på många livsmedel, “extra protein”, “X gram protein”, “X% protein” osv osv… Att äta extra protein verkar vara något som tilltalar många idag, och många företag använder det som en marknadsföringsmetod för att lyfta fram sin produkt som ett bättre val.
Läs merUtbudet av processad, ultraprocessad, hel- och halvfabrikat har ökat markant under de senaste åren. Vad som också ökat i en snabb takt är övervikt, fetma och sjukdomar relaterade till dessa tillstånd, så som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom.
Läs mer“Bli mer hälsosam” är en målsättning som är lika vanlig som den är diffus. Att bli mer hälsosam kan nämligen innebära väldigt olika saker för olika personer. I detta inlägg tar jag upp hälsa i form av kost och motion, men det är bredare än så såklart!
Läs merAtt behålla vikten efter en viktnedgång är inte helt enkelt. Många tenderar att falla tillbaka till sina gamla vanor när de nått sitt mål, och sakta men säkert börjar kilona smyga sig på igen. Det är vanligt att man till och med går upp mer i vikt än vad man gick ner.
Läs mer