29% protein

Vi ser det på många livsmedel, “extra protein”, “X gram protein”, “X% protein” osv osv… Att äta extra protein verkar vara något som tilltalar många idag, och många företag använder det som en marknadsföringsmetod för att lyfta fram sin produkt som ett bättre val. Är det för att kolhydrater och fett anses vara mindre nyttigt, dåligt, eller något vi ska undvika? Är det en vanligt uppfattning att protein är “bättre” för oss på något sätt? Varför det har blivit så kan jag inte svara på, men vad jag faktiskt kan svara på är att det sällan är några stora skillnader i produkterna vars proteinmängd marknadsförs, och de motsvarande produkterna där proteinmängden bara står i innehållsförteckningen. Låt mig ge några konkreta exempel!

 

Proteinkeso vs. keso 1.5% vs. keso 4%

Att keso är rikt på protein är nog ett ganska välkänt konstaterande, och det finns olika varianter och smaker av denna. Till och med en variant som heter “proteinkeso”, en extra proteinberikad variant alltså! Men hur mycket extra protein är det egentligen? Låt oss kolla på skillnaden på de olika sorterna:

 

Arla Proteinkeso 1.5% fett - 15g protein/100g

Arla Keso supermini 0.2% fett - 13g protein/100g

Arla Keso mini 1.5% fett - 13g protein/100g

Arla Keso 4% fett - 14g protein/100g 

Garant Keso 4% fett - 13g protein/100g

Ica Keso 1.5% fett - 12g protein/100g

Ica Keso 4% fett - 13g protein/100g

 

Knappt någon betydande skillnad mellan de olika sorterna. Äter du upp hela burken (500g) med proteinkeso får du i dig 75g protein, och äter du upp samma mängd av Icas keso 1.5% får du i dig 60g protein. Så per förpackning blir skillnaden tydligare, men hur ofta äter vi ett halvt kilo keso?

 

Ost vs. ost

Ost med mycket protein? Låter ju kanonbra! Men det vi inte alltid tänker på är att ost faktiskt innehåller mycket protein överlag, det är alltså inget speciellt med de ostsorter som har “29g protein” tydligt utmärkt på framsidan. Arla har ett par sorter där proteinmängden marknadsförs klart och tydligt på framsidan, “29g protein” och “32g protein”. Givetvis kommer detta locka konsumenter! Denna är dessutom lägre i fetthalt, 10% respektive 17% fett. Låter ju som ett väldigt hälsosamt och medvetet val. Men låt oss titta på andra magra ostar, där proteinmängden inte marknadsförs på framsidan:

 

Tydlig marknadsföring av proteininnehåll:

Arla mager ost 10% fett - 32g protein/100g

Arla mager ost 17% fett - 29g protein/100g

Andra sorter:

Munkens svarta 10% fett - 33g protein/100g

Billinge 17% fett - 29g protein/100g

Arla prästost 17% fett - 30g protein/100g

 

Andra sorter med högre fetthalt:

Gouda 31% - 24g protein/100g

Arla herrgård 28% - 26g protein/100g

Munkens svarta 31% - 25g protein/100g

 

Således kan vi konstatera att skillnaderna i protein, både sett till magra och fetare ostar, är marginell. Speciellt eftersom mängden dessutom är per 100 gram…. och hur ofta har vi egentligen 100 gram ost på mackan? 

 

Mjölk vs. protein mjölkdryck

Proteinberikad mjölk är också en sådan produkt likt ovan beskrivna, hur populär den är vet jag dock inte. Men det låter faktiskt ganska tilltalande med protein mjölkdryck med smak av vanilj, som stoltserar med hela 26 gram protein per förpackning tryckt på framsidan! Huruvida det skiljer sig i proteinmängd mellan vanlig mjölk och protein mjölkdryck får ni svar på nedan:

 

Arla protein mjölkdryck 0.5% fett - 5,3g protein/100g

Lättmjölk 0,5% fett - 3,6g protein/100g

Mellanmjölk 1,5% fett - 3,6g protein/100g

Mjölk 3% fett - 3,5g protein/100g 

 

Och även här ser vi att skillnaden faktiskt inte är särskilt stor. Inte heller är kaloriskillnaden speciellt stor mellan proteinvarianten (45kcal/100g) och den vanliga mellanmjölken (47 kcal/100g), och lättmjölken innehåller ännu färre kalorier (39 kcal/100g). Innehållet av kolhydrater är näst intill identiskt och så är även innehållet av fett. Vad som skiljer sig starkt åt är dock priset, där den vanliga mellanmjölken kostar ca 8-10kr/liter, jämfört med proteinvarianten som du får betala hela 25.9kr/liter för. Detta trots att skillnaderna i innehåll är små, bortsett från att proteinvarianten är smaksatt. Men det kan du lösa genom att hälla några droppar vaniljarom i din vanliga mjölk. Enkelt och billigt!

 

Slutsatsen jag vill komma till av detta är att ibland kanske vi betalar lite för mycket för produkter vi tror är bättre för att de marknadsförs på ett annat sätt, när skillnaderna från andra produkter är så pass marginell att det i det stora hela inte spelar någon roll.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På Intensivekost tar vi oss igenom matbutiken tillsammans och lär oss välja rätt bland butikens hyllor.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael