Vilken mattrend är här för att stanna?

kostrådgivare

Var det du som beställde hem en påse bullar?

Mycket har hänt i vår mathistoria senaste 20 åren, trender och nyheter har kommit och stannat (vissa försvunnit). Mycket har hänt senaste 20 åren!  

Nedan listas några trender och produkter som tillkommit under åren.

Proteinhets 

Vi har ett proteinbehov, och den är ganska enkel att fylla med den mat vi äter utan att anstränga oss. Däremot behöver vi öka mängden protein i kosten när vi tränar hårdare, har som mål att bygga muskler och även när vi åldras. Här finns en väldigt vanlig missuppfattning om mängden vi behöver få i oss. Det gör ingen större skillnad när vi ökar mängden protein till över 2 gram/kg kroppsvikt/dag. Strax under det räcker gott och väl för de flesta som styrketränar. Är det farligt att äta lite mer protein? Nej, inte om du är frisk i övrigt. 

Mycket berikas med protein idag. Drycker, shakes, puddingar, bars, godis, mejeriprodukter, pålägg, chips och även glass. Denna trend verkar ha hållit i sig ganska så bra. Vissa av dessa produkter har en bra mängd protein per portion medan andra produkter behöver du äta ganska mycket utav för att få i dig en ok mängd protein, då har du även fått i dig ganska mycket kalorier. Vissa av produkterna skulle jag nog inte äta för proteinets skull, även om det frontas med det på etiketten. Vänd alltid och läs näringsinnehållet, för ibland är det helt enkelt inte värt det! 

Vitamindrycker, BCAA och koffeindrycker

Går du till en pressbyrå idag ser du nästan fler av dessa drycker än tex juice och vatten. Marknaden för berikade drycker har exploderat senaste 10 åren och det tillkommer fler drycker. Bra att veta om dessa berikade drycker är att de innehåller ämnen som du för det mesta hittar i maten du äter, det är mängden som skiljer sig. Är det farligt? Mängderna av vitaminer, koffein, aminosyror etc. är kontrollerade och starkt reglerade i dryckerna. Däremot kan man inte hindra en person att konsumera många drycker per dag och på så vis få i sig mer. Det finns ingen anledning till att just du behöver 3799% mer än den dagliga rekommendationen för tex. vissa vitaminer, mineraler, aminosyror eller koffein.

Fasta 

Fasta av olika upplägg har blivit en enorm trend och fortsätter växa. Här finns det flertalet starka påståenden som i slutändan bottnar i ganska svag evidens. Det vi vet är att fasta inte ger bättre resultat än en balanserad kost. I det stora hela handlar det mer om VAD du stoppar i dig snarare än NÄR. Det som många trivs med är att vid fastan följer man ett upplägg med ätfönster vilket begränsar mängden kalorier under dagen för de flesta. Är det sämre med fasta? Nej, absolut inte! Trivs man med det och har koll på vad man stoppar i sig under sitt ätmönster så är det inget farligt eller dåligt,  men att påstå att fasta ska förbättra alla delar i din hälsa och motverka åldrande är att ta det till en galax långt borta. Ellen har skrivit om fasta och hur det påverkar kroppen här.

Naturligt 

Naturligt har blivit något vi använder i marknadsföringssyfte. Naturligt betyder inte nödvändigtvis bättre mat, då naturligt kan innebära att produkten innehåller lika mycket av socker och fett som godis och annat näringsfattigt. Naturligt är något vi gärna sätter på etiketten, och helst är textfärgen grön och omslaget av beige eller annat naturskön färg. Det säljer helt enkelt mycket bättre!
Vad betyder naturligt? 

Tittar vi på produkter som marknadsförs som naturliga, tex. tofu, jordnötssmör och glass så hittar du inte dessa i naturen i det formatet. Naturligt avser egentligen inte självaste produkten, utan då pratar vi om ingredienserna.

Korta ingredienslistor, recept med max 5 ingredienser. 

Denna har jag svårt att köpa då jag själv lagar mat med fler än 5 ingredienser i 9 av 10 fall. En lång ingredienslista betyder inte per automatik dålig mat. Trist att man försöker få mat och produkter med längre ingrediensförteckning som ohälsosam och dålig mat. Jag vill se en god lasagne, tikka masala eller matig sallad med färre än 5 ingredienser….svårt eller hur? 

Däremot förstår jag vart det kommer ifrån, vilket är ingrediensförteckningen på ultraprocessad färdigmat där många av ingredienserna tillsätts för att öka hållbarhet, förbättra smak och minska risk för mögel bland annat. Samma måltid har ofta färre ingredienser om du lagar det hemma.

Påståendet att vi ska hålla oss till mat med mindre än 5 ingredienser för hälsans skull visar på okunskap. Antalet ingredienser i ett recept har inget att göra med hälsan. Det är valet av ingredienser över tid som spelar roll.  

Glutenfritt år folket?

Det glutenfria utbudet har ökat senaste 5-10 åren, och det glädjer mig! Personer som inte tål gluten, dvs. personer med celiaki har fler produkter att välja på och många av dessa är riktigt goda. 

Men om du inte är glutenintolerant och ändå köper glutenfritt? Har du kanske hört att gluten ska vara dåligt för hälsan? Kanske du fick rådet att ta bort gluten vid IBS? 

Idag vet vi mer om gluten och förstår att det varken skapar långdragna inflammationer i kroppen som en del vill påstå eller är den stora boven vid IBS och andra typer av magbesvär. Det vi ser är att fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater (FODMAPs) kan vara det som orsakat en del av tumulten kring magont. En del (inte alla) verkar ha svårare att bryta ner vissa typer av kolhydrater vilket bidrar till att de är kvar i magen och jäser och kan orsaka de typiska IBS symptomen. 

Köper du glutenfria produkter så som pasta, bröd, flingor, kex osv. så är dessa inte ”nyttigare” än samma typ av produkter som innehåller vetemjöl. Näringsprofilen är inte alltid i fokus i glutenfria produkter. Här vill man skapa produkter som personer med celiaki kan äta! 

Men hur kommer det sig att det funkar för en del att ta bort gluten vid magont då? Njae, det är inte gluten du tar bort egentligen som gör att det ”funkar”. Det är produkter som innehåller gluten vilket är många produkter innehållande spannmål, som i sin tur innehåller vissa typer av kolhydrater som med stor sannolikhet är det man reagerat på.

Har du ont, ta hjälp av vården. Är det inte en allergi eller intolerans så kan du få hjälp att ta reda på vad som orsakar smärtan. Att ta bort gluten eller alla kolhydrater är inte lösningen, ta hjälp så du lär dig vilka kolhydratkällor som funkar bättre för din mage. 

Att gluten ska vara skadligt för hälsan för alla är en seglivad myt. Här har vi skrivit mer om gluten.

Matkassar 

Att hitta recept, skapa inköpslista, handla maten och sedan laga det kan för en del vara svårt att få in i livspusslet. Matkassar har löst allt detta åt dig! Du väljer vilken typ av mat du vill äta, antalet portioner och väljer antalet dagar. Efter det levereras matkassar hem till dig med recept och ingredienser. Det finns många idag att välja på, allt från ekokassar till hälsokassar. Priset varierar mellan de olika leverantörerna. Visserligen kan det kosta en liten slant men du slipper leta efter recept, kånka hem maten och laga den. Matkassar är även ett bra sätt att minska på matsvinnet då mängden ingredienserna är beräknade till antalet portioner du väljer i recepten. Det både sparar tid och pengar för en del. 

Handla maten online är också en trend som växt och fortsätter växa, speciellt med pandemin där vi inte alltid kunde gå och handla mat i butiken. Då väljer man råvaror och livsmedel online på en hemsida, detta packas och sedan levereras hem till dig. Allt från toapapper till havregryn och senap. 

Utöver matkassar så har hemleverans av mat från caféer och restauranger ökat enormt under pandemin. Idag går det att beställa hem i princip vad du vill. En kaffe och smörgås, pizza, soppa eller kokosboll. En trend jag ser stanna även om du inte längre behöver stanna hemma!

Alternativ till mejeri och kött

Veganmat har tagit allt mer plats i matbutiken och i våra hushåll. Utbudet av köttsubstitut, burgare, filéer, pålägg, ”ostar” och  dryck har ökat väldigt mycket senaste åren. Många väljer bort animaliskt för djurens skull och för miljön. Konsumenterna ställer höga krav på tillverkarna vilket märks! Många produkter är riktigt bra i smak och textur, vilket gör det enkelt för många att ersätta animaliska produkter med växtbaserade motsvarigheter. 

Utbudet av vegansk restaurangmat har ökat och jag misstänker att ännu fler restauranger och caféer kommer erbjuda fler veganska alternativ på menyn. 

Området Foodtech, som växt så enormt senaste 10 åren, är ett alldeles för stort ämne att skriva några rader om. Jag sparar den till ett eget inlägg! Likaså med dieter genom åren, det får bli separata inlägg!

Vilka trender har försvunnit?

Nu kan jag tycka mycket har stannat men vi har några saker vi inte håller lika hårt i idag!

  • Jello och efterrätter med Jello + konserverade frukter

  • Chokladdoppad bacon

  • Burgaren utan bröd

  • Grapefruktdieten, kålsoppadieten och citrondetoxen

  • Bulletproof coffee

  • Atkinsdieten


Vilka trender har du sett komma och gå?

Mvh,

Maria Michael

Ps. På IntensiveKost betar vi av både myter och trender under utbildningen.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad och licensierad kostrådgivare.

Vi har 4,9/5 stjärnor på Trustpilot

Maria Michael