Hur ser du på mat?

Kost och hälsa är något som hamnar allt mer på tapeten, det är samtalsämnen alla kan vara med i och alla har sina uppfattningar om. Just kosten kan ofta vara väldigt laddad med starka känslor och åsikter, och många tenderar att se på mat som mer än bara just vad det är; mat.

 

Belöning

“Nu har jag tränat så hårt så nu förtjänar jag en pizza”, “det har varit en tuff arbetsvecka så nu är jag värd att lägga mig i soffan med en påse chips”, “jag har knappt ätit på hela dagen så nu förtjänar jag att hämta hem burgare och pommes”. Vi rättfärdigar ofta vårt val av (ofta mindre hälsosam) mat med att vi på något sätt har förtjänat den för att vi gjort ditten eller datten. Detta stämplar mat som belöning, vilket blir ett rätt skevt sätt att se på mat. Vi ska inte behöva göra oss förtjänta av mat, vi ska inte belöna oss med mat när vi gjort något bra. Mat är mat, livsnödvändigt för vår överlevnad, fullt med energi och näring som våra kroppar behöver för att överhuvudtaget fungera. Visst är det att föredra att till största delen få i sig näringsrik mat för att täcka vårt behov av vitaminer och mineraler, och en mängd energi som motsvarar vårt dagliga behov. Men för det behöver vi inte göra oss förtjänta av mindre hälsosam mat, det har också sin plats i en välbalanserad kost och kan ätas i rimliga mängder. 

 

Bestraffning

Likt att använda mat som belöning kan vissa också använda det som bestraffning, även om detta kanske inte är ett lika vanligt förhållningssätt till mat. Man kan t.ex. medvetet äta mycket mindre eller hoppa över en eller flera måltider om man haft ett sämre träningspass, eller rört på sig mindre än vad man planerat den dagen, även om kroppen signalerar stark hunger. Mat som bestraffning kan också ses i samband med barnuppfostran, ex. “om du inte äter nu blir det ingen mat alls”, utan vidare tanke på om barnet faktiskt är hungrigt eller om det kan finnas andra bakomliggande faktorer till att barnet inte vill äta just där och då. Men att redan i så ung ålder stämpla mat som något man kan straffas i samband med kan lätt sätta spår i huvudet på barnet. 


Ännu ett bestraffningssammanhang är vid hetsätning med kompensation eller enbart vid kompensation efter konsumtion av en normal mängd mat, vilket klassas som ätstörningar och ska behandlas genom vården. Med kompensation menas olika sätt att göra sig av med maten, ex. genom kräkning, laxermedel, extrem diet eller träning. Det är alltså själva kompensationen som utgör bestraffningen i dessa situationer. Kompensationen kan ske både efter större och mindre mängder mat, det är olika från person till person. 

 

Känslor

Begreppet “tröstäta” är kanske bekant för många. Det innebär att man kort och gott använder mat som tröst när man är t.ex. ledsen, arg och/eller nedstämd. Jag skulle vilja utveckla detta till känsloätande, då det kan kopplas till fler känslor så som ångest, oro, nervositet, och även lycka och glädje. Mat blir alltså något som hänger ihop med en känsla, och mister återigen sitt faktiska syfte (näring och bränsle!). Att bryta detta beteende är inget som görs i en handvändning, ofta behöver man professionell hjälp, t.ex. KBT, då det ofta finns underliggande psykiska besvär som behövs lösas. Mat kan dämpa ovan nämnda känslor och istället ge oss känslor som lugn, välbehag och tillfredsställelse. Det är inte alltid vi ser på mat som “känslokopplat” förns vi själva blir medvetna om det. 

 

Bränsle

Hur ofta tänker du på mat som bränsle? Bränsle för att orka jobba, träna, ta hand om familjen, umgås med vänner? Eller egentligen något så simpelt som att det är gott? “Idag laddar jag på med kolhydrater för att orka träna efter jobbet”, “jag brukar bli så trött framåt eftermiddagen, jag tar mig en frukt och lite nötter till mellanmål så jag får i mig både näring och energi!”, “ikväll ska jag njuta av en påse lördagsgodis, det är veckans höjdpunkt!”, “Idag blir det familjeutflykt! Då förbereder vi en mättande och näringsrik frukost som hela familjen står sig på”. Ibland är vi så fasta vid att mat är något vi ska belöna oss eller bestraffa oss med, något som ska dämpa våra känslor eller få oss att bli mindre uttråkade. Vi glömmer matens huvudsakliga funktion: bränsle och näring som främjar en väl fungerande kropp som ska orka med allt vad vardagen erbjuder!


Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael