Probiotika

Probiotika
Att ha bakterier är en del av tarmfloran. Vi har flera miljarder bakterier i tarmarna med olika uppgifter, både “onda” och “goda”. Olika probiotiska mikroorganismer påverkar tarmfloran på olika sätt, de kan bland annat minska risken för diarré, korta ner sjukdomstid, eller återställa en rubbad tarmflora efter t.ex. en antibiotikakur.

Probiotika är goda bakterier i mat eller tillskott, WHO (World Health Organization) definierar det som “goda bakterier i mat eller tillskott som, när de ges i tillräckliga mängder, ger hälsofördelar”.

 

Probiotika i mat

I mat finner vi probiotika i fermenterad mat. Fermenterad mat innebär att den konserveras med hjälp av mikroorganismer, detta förändrar smak, konsistens och doft, och ökar hållbarheten. Exempel på sådana livsmedel är kefir, kombucha, surkål, tempeh, kimchi, surdeg och syrade grönsaker. 

Vi hittar även probiotika i s.k. “functional foods”, detta är livsmedel som är utvecklade för att ge en viss effekt, och detta ska vara vetenskapligt dokumenterat. Dessa produkter berikas med bland annat vitaminer, mineraler, fibrer och bakteriestammar. 

Probiotika i mat har begränsat vetenskapligt underlag kring hur det påverkar vår mag- och tarmhälsa. Det finns några studier som visar på minskad risk för metabola syndromet, blåscancer, tjock- och ändtarmscancer och kardiovaskulära sjukdomar. Dock kan dessa effekter även bero på en allmän förbättring av kosten i det stora hela. Mer studier behövs!

 

Probiotika som tillskott

Det finns ett stort utbud av tillskott innehållandes probiotika, där bakteriestammarna ofta är standardiserade. Det finns en del frågetecken kring probiotika som tillskott och dess påverkan på vår mag- och tarmhälsa.

Dels överlever inte alla bakterier färden ner till tarmen, då de måste ta sig igenom en väldigt sur miljö i magsäcken. De som når tjocktarmen behöver sedan “hävda sig” mot befintliga bakterier, vilka har utvecklat ett koloniseringsmotstånd för att skydda mot patogener. Bakterierna från tillskottet behöver också kunna interagera med den befintliga tarmfloran, växa och slåss om tillgång till näring för att eventuellt kunna förändra tarmflorans sammansättning. 

Det är inte säkert att tillskott av probiotika förbättrar tarmhälsan och sammansättningen av bakterier, bakteriesammansättningen är högst individuell och det finns därmed inga garantier för att de standardiserade stammar som finns i tillskott får fäste hos alla individer. Det man har sett är att probiotika kan återställa en rubbad tarmflora efter t.ex. en antibiotikakur, men evidensen för dess påverkan på friska personer med normal tarmflora är svag. 

Vi vet inte heller vem som ska ha vilken bakteriestam, då bakteriesammansättningen är både individuell och svårstuderad. I de fall man gjort både avföringsprov och biopsier från tarmen på samma person har man fått olika resultat, vi kan därmed inte veta exakt hur vår tarmflora ser ut!

Som tidigare nämnt så överlever inte heller alla bakterier färden ner till tarmen.

Friska personer behöver sällan ta tillskott av probiotika, en varierad kost rik på fibrer är i de allra flesta fall tillräckligt för att bibehålla en god tarmflora.


Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen

P.S. På Intensivekost går vi igenom mer om probiotika, men även andra huskurer och kosttillskott!


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael