Veganska och vegetariska recept

I dagens blogginlägg ger vi tips på några goda vegetariska och veganska recept, som passar såväl familjemiddagen som festligare tillställningar. Dessutom är de perfekta att göra storkok av och förbereda matlådor för veckan! 

Nudelwok med grönsaker och tofu

4 portioner

Ingredienser:

500 gram nudlar

1 dl sweet chilisås

3 msk soja

1 klyfta vitlök

400 gram tofu

100 gram broccoli

100 gram blomkål

2 st morötter

2 msk rapsolja

100 gram cashewnötter

2 msk sesamfrön

1 st lime

Ingefära, färsk eller torkad

Chilipeppar

Instruktioner:
Koka upp nudlarna i lättsaltat vatten, häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
Blanda ihop sweet chilisås, soja, vitlök (pressad) ingefära och chili. Skär upp tofun i kuber. Skala morötterna och skär sedan upp små mynt. Skär broccolin och blomkålen i halvor.
Stek sedan tofun ganska hårt i rapsolja, och tillsätt sedan några matskedar av sweet chili-blandningen och stek lite till. Lägg den sedan i en skål vid sidan av. Stek därefter morötter, broccoli och blomkål, och addera därefter nudlar och cashewnötter tillsammans med resten av sweet chili-blandningen. Toppa med tofun och sesamfrön, och servera med limeklyftor.

 

Bönbiffar med sötpotatis och melonsallad

4 portioner 

Ingredienser biffar:

4 dl kokta borlottibönor

1 st gul lök

2 klyftor vitlök

0,5 tsk paprikapulver

1 tsk dill

1 tsk persilja

2-3 msk majsstärkelse

1 dl polenta 

Ingredienser sötpotatis:

500 gram sötpotatis

Olivolja

Salt

Peppar

Ingredienser melonsallad:

500 gram melon

0,5 dl pumpakärnor

Valfri salladsmix 

Instruktioner:

Skär upp sötpotatisen i klyftor och lägg i en bunke. Häll i olivolja, salt och peppar tills det är jämnt fördelat över potatisen. Fördela på en plåt eller i en ugnsform och grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Hacka upp lök och vitlök och mixa i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med bönor, kryddor och majsstärkelse tills det blivit en jämn smet. Forma till biffar i önskad storlek, vänd dem i polenta och stek på låg värme i rapsolja tills de fått en gyllenbrun färg.
skär upp melonen i kuber och blanda ihop med pumpakärnor och salladsmix.

 

Filodegsrullar med spenat och fetaost

4 portioner

Ingredienser:

1 paket filodeg

2 paket fetaost

Färsk spenat

Smör

Instruktioner:

Sätt ugnen på 150 grader. Rulla ut tre ark av filodeg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär tvärs över från sida till sida, och sedan uppifrån och ner på två ställen så du får 6 lika stora ark. Smula fetaost på varje ark och toppa med några blad spenat. Smält smör i en skål, rulla ihop varje filodegsark och pensla över med det smälta smöret. Lägg dem upp och ner så håller de ihop bättre. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg. Servera tillsammans med en god sallad.
Innehållet i filodegsrullarna kan varieras i all oändlighet!

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. Under vår praktiska helg lagar vi massor av goda och näringsrika recept tillsammans, många växtbaserade!


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael