Bränner man mer fett av att träna innan frukost?

Det är en vanlig uppfattning att träning och motion innan frukost bränner mer fett än om man tränar eller motionerar med mat i magen eftersom man tar av kroppens reserver istället för det man precis ätit. Till viss del är detta sant, men våra kroppar är otroligt smarta och kompenserar för detta senare under dagen. Låt mig förklara hur det fungerar!

Morgonpromenader är en inte helt ovanlig metod hos bl.a. kroppsbyggare som vill komma i tävlingsform, men det har också börjat cirkulera hos gemene man som “bara” vill komma i lite bättre form och minska sin fettprocent. 

När det gäller omedelbara effekter av fastande cardio är skillnaderna stora om man jämför med icke fastande träning. Äter du kolhydrater innan ett träningspass ger du kroppen lättillgänglig energi att använda under cardion. Detta gör att kroppen inte behöver använda fett som bränsle lika mycket, och därmed minskar fettoxidationen. 

 

Tränar du istället fastande (innan frukost) har du lägre nivåer av insulin och högre nivåer av adrenalin och tillväxthormon, vilket ger kroppen väldigt bra förutsättningar för att använda fett som bränsle och därmed en bättre fettoxidation (fettförbränning). Den omedelbara effekten av fastande cardio blir alltså kort och gott att man förbränner mer fett just där och då.

Detta är dock just under själva aktiviteten, och säger inget om fettoxidationen under resterande dygn. Det som sker när man kör fastande cardio innan frukost är att kroppen minskar fettoxidationen senare under dagen och kroppen väljer primärt kolhydrater som bränsle istället, jämfört med om man tränat med mat i magen. Således blir de omedelbara effekterna av fastande cardio inte något långvarigt och skillnaden mellan dem är så pass marginell sett till ett helt dygn, det är sannolikt bättre att välja att träna när man själv föredrar det. Man förbränner lika mycket fett per dygn oavsett när man utför sin cardio.

 

En effekt man sett vid regelbundet utförd fastande cardio är att basnivåerna av muskelglykogen ökar. Muskelglykogen är vår främsta källa till energi både vid styrketräning och konditionsträning. För den som tränar prestationsinriktat är det en fördel att ha mer muskelglykogen, då detta leder till förbättrad prestation över längre tid. 

För den som vill reducera kroppsfett och bibehålla muskelmassa är detta en stor fördel, då det blir lättare att bibehålla (och kanske till och me öka) prestationsförmågan även vid ett kaloriunderskott på grund av de ökade nivåerna av muskelglykogen. För en kroppsbyggare som ska visa upp sin fysik på scenen innebär mer muskelglykogen också visuellt fylligare muskulatur, vilket är ytterligare en fördel. 

 

Man kan alltså inte smita undan det faktum att ett kaloriunderskott är ett måste för att minska i kroppsfett, det går inte att förlita sig på att fastande morgoncardio ska öka fettförbränningen så pass att det ger några betydande skillnader, eftersom kroppen kompenserar för detta resterande delen av dygnet. Fastande cardio kan tänkas vara en fördel för prestation och för fysikens utseende hos kroppsbyggare som ska ner på mycket låga fettprocent, eftersom det bidrar till högre nivåer av muskelglykogen som gynnar prestation och muskelvolym. Men det som troligtvis är mest optimalt är att lägga in träningen där det passar dig och där du trivs med att ha den!

Källor:
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-aerobic-exercise-performed-in-fasted-v-fed-state-on-fat-and-carbohydrate-metabolism-in-adults-a-systematic-review-and-metaanalysis/0EA2328A0FF91703C95FD39A38716811 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21051570/


Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På Intensivekost går vi igenom olika principer för att lyckas med fettförbränning och viktnedgång


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael