Varför behöver vi kostfibrer?
Du har säkert fått höra att det är viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer, Livsmedelsverket rekommenderar 25-35 gram fibrer per dag för vuxna. Men känner du till varför det är viktigt? Om inte så har du kommit rätt, för det ska jag gå igenom i detta inlägg!
Fibrer är kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen, de når tarmarna utan någon större påverkan. När de väl når tjocktarmen bryts vissa fibrer ner till kortkedjiga fettsyror och gaser, medan andra passerar kroppen helt intakta. Det finns olika typer av fibrer, och de agerar lite olika i tarmarna.
Olösliga fibrer binder vätska i tarmarna och ökar avföringsvolymen, vilket således innebär att den transporteras lättare genom tarmkanalen och risken för förstoppning minskar. För de med en besvärlig mage kan denna fibertyp dock vara krävande, och de bör därmed begränsas för att undvika ytterligare besvär.
Lösliga fibrer kopplas ofta till de största hälsofördelarna. Dessa är gelbildande, kan bidra till normala kolesterolnivåer och ger näring åt våra tarmbakterier. Lösliga fibrer kan även lindra besvär hos personer med IBS.
Fibrer ökar dessutom mättnadskänslan, bidrar till en långsammare blodsockerstegring och gynnar tarmfloran. Har man en trög mage rekommenderas det ofta att äta fiberrik mat och dricka mycket vatten.
För vissa kan dock för mycket fibrer leda till ex. diarré och gasproblematik, vilket kan bidra till spänningar och uppblåsthet i magen.
Var hittar vi då dessa hälsosamma fibrer?
Lösliga fibrer hittar vi i t.ex. frukt, grönsaker, baljväxter, bär, linfrön, psylliumfrön, havregryn och korngryn.
Olösliga fibrer finns i t.ex. fullkornsprodukter, vetekli, kruskakli och råg.
Ett tips är att titta efter nyckelhålsmärkta produkter, dessa innehåller mycket fibrer och fullkorn!
Får du i dig tillräckligt med fibrer?
Med vänlig hälsning, Ellen Nielsen
P.S. På IntensiveKost går vi igenom fibrer och många andra näringsämnen!