Vanliga myter inom kost och träning

Listan är lång på myter i ämnet kost och träning

Listan är lång på myter i ämnet kost och träning

Tidigare skrev jag en inlägg ämnet kostmyter (https://www.intensivekost.se/blogg-recept/kostmyter). Listan är lång så det får bli en serie blogginlägg i ämnet!

Lätta vikter och många reps gör dig tonad, tunga vikter och få reps gör dig bulkig Stämmer inte heller. Våra musklers utseende påverkas inte av hur många repetitioner vi kör, våra muskler kan bara bli större eller mindre, inte ”slankare” eller ”bulkigare”. Vill man ”tona” kroppen bör man istället fokusera på att reducera fett för att framhäva muskelmassan, och för att bibehålla/bygga muskelmassa är ett varierande repetitionsintervall klart överlägset. Hur musklerna kommer se ut avgörs enbart av din genetik.

Punktförbränning – Så många gånger jag träffat personer som vill förbränna fett på specifika ställen, oftast handlar det om ”gäddhänget” eller fettet på magen. Inte heller här kan vi påverka speciellt mycket, var vi bränner fett först beror också på vår genetik. Vi förbränner alltså inte fettet på magen genom att träna magen. Det vi däremot kan göra är att styrketräna för muskeltillväxt, får vi större och mer synliga muskler tenderar vi också att få ett ”tightare” utseende.

Du hamnar i svältläge när du äter för lite kalorier - Nej inte riktigt så! Däremot så minskar ditt energibehov när du tappar vikt samt att kroppen till viss del kan förbruka mindre energi när vi får i oss väldigt lite mat. Men tappa vikt gör du oavsett när du går på ett underskott.

Konventionellt odlade grönsaker och frukter är näringsfattiga - Inte sant alls! Det finns näring i grönsaker och frukter, oavsett hur de odlats. Skillnaden (enkelt förklarat) är att konventionell odling tillåter handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel, medan ekologisk odling sker utan användning av handelsgödsel eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det är mer en miljöfråga och inte en fråga om näring.

Frukt är inte bättre än vanligt lösgodisNej, nej och nej. Inte sant! Frukt innehåller fruktos, vilket även lösgodis gör, och det är ofta detta som används som argument av fruktens motståndare. Det man har sett i forskning är att stora mängder fruktos (fruktsocker) kan vara skadligt, och därmed gör många kopplingen att frukt är dåligt för hälsan. Men frukt innehåller väldigt små mängder fruktos i förhållande till sin vikt, och vi får inte i oss några skadliga mängder därifrån. Det vita sockret (sackaros = glukos + fruktos), är en större källa till fruktos än vad frukt är. Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag, från den mängden får vi i oss ganska lite fruktos. Äter vi däremot 5 godisbitar har vi redan fått i oss samma mängd fruktos som från 500 gram frukt. Vad väljer du?

Lightläsk är lika dåligt som vanlig läsk - Sockersötad läsk innehåller (som namnet hintar om) stora mängder socker och kalorier som inte mättar, medan lightläsk inte innehåller något socker alls och väldigt lite eller inga kalorier. Att socker har negativa hälsoeffekter om det konsumeras i större mängder över tid har nog inte gått någon förbi, och effekterna man sett av sockerkonsumtion ter sig vara värre än vid konsumtion av sötningsmedel. Alla sötningsmedel som används idag är granskade och godkända, och många av dem finns även naturligt i vår mat. Ett exempel är aspartam, som är uppbyggt av två aminosyror som även finns i t.ex. ägg, kyckling och fisk. Självklar är det mängden man får i sig som är avgörande, och det är aldrig bra att konsumera för mycket av någonting. ADI (Acceptabelt Dagligt Intag) för lightläsk ligger på ca 4 liter per dag, och det tror jag inte så många konsumerar över tid.
Mer om sötningsmedel och tillsatser kan ni läsa här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/r-tillsatser-farliga

Vi måste rena kroppen med detox - Extrema dieter, kosttillskott och bastu för att detoxa? Nej inte riktigt så! Läs mer om det här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/den-ultimata-detoxen

Vi har flertalet blogginlägg där vi tar upp olika myter (även missuppfattningar och missvisande rubriker) och reder ut dessa. In på bloggen och läs!

Mvh,

Ellen Nielsen
Ps. På IntensiveKost har vi en hel föreläsning i ämnet Myter och Sanningar där vi betar av ännu fler klassiska myter.


IntensiveKost_guide.png

Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


intensivekost-bli-kostradgivare.png

Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!

Maria Michael