Starta eget inom kost och hälsa
Många av kursdeltagarna på IntensiveKost drömmer om att starta eget. Vi märker att fler och fler väljer att starta en egen verksamhet efter utbildningen, och vi får ofta frågor om vad man bör tänka på.
Det är minst sagt spännande att följa sina drömmar, att ta klivet och vara sin egen chef! Det är också extremt givande att kunna dela med sig av sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa andra till en hälsosammare livsstil.
Men för att starta eget bör man vara förberedd, och det är exakt vad vi ska gå igenom i detta inlägg.
Innan vi börjar så kan jag passa på att nämna att vi just nu tar fram en påbyggnadskurs på IntensiveKost som handlar om just att “Starta eget bolag i hälsobranschen”. Om du är intresserad, hör gärna av dig här så meddelar vi dig när den är lanserad.
Nu till några av de mest vanliga frågorna vi får om att starta eget:
Vad behöver jag för att komma igång med eget?
Generellt skulle jag säga att det behövs följande saker för att bedriva sin verksamhet som kostrådgivare:
Enklare hemsida eller landningssida
En kalenderfunktion där kunder kan boka in en tid med dig
Ett sätt att ta betalt
Ett sätt att ha videosamtal (om du vill bedriva din verksamhet på distans)
Ett sätt att marknadsföra dig
Här är några exempel på tjänster som kan vara bra för varje del:
Hemsida: Squarespace eller Wix
Kalender och bokning: Calendly eller Google Calendar
Videosamtal: Zoom eller Google Meet
Marknadsföring: Google Ads och Facebook Ads
För att göra det enklare så finns det tjänster som kombinerar flera av dessa verktyg i en och samma plattform. Ett sånt exempel är Mona. Där kan man enkelt skapa en landningssida, beskriva sig själv och sina tjänster, ta emot bokningar från klienter, ta betalt och hålla videosamtal. Vi har inte provat just denna tjänsten själva men det ser intressant ut!
När det gäller marknadsföring är Google och Facebook helt klart ledande. Där betalar man för synlighet och driver trafik till sin hemsida. Men här skulle jag också lyfta upp vikten av att producera eget material som blogginlägg, videoklipp, inlägg i sociala medier osv. Det tar tid men på sikt är det av erfarenhet verkligen värt det.
Här är blogginlägget som vi publicerat tidigare med tips på att jobba som kostrådgivare online: Att jobba som kostrådgivare.
Rent praktiskt behövs också en F-skattsedel och någon form av firma registrerad. Vilket leder oss till nästa fråga:
Vilken företagsform behöver jag?
När det gäller företagsform är det enklaste att börja med en Enskild Firma. Det går fort att köra igång, och är helt klart den enklaste företagsformen. Startar du verksamhet med andra kan ni överväga handelsbolag, och tänker du ta ut lön till dig själv eller andra bör du titta närmare på aktiebolag. I samband med att du registrerar företag registrerar du också F-skatt, eller FA-skatt om du ska bedriva verksamhet i samband med en anställning. Mer information finns på verksamt.se där du också kan komma igång med registreringen.
Vad bör jag tänka på när jag driver företag?
Det du behöver tänka på är att alla transaktioner i verksamheten behöver bokföras, alltså samtliga intäkter och utgifter i verksamheten. Detta behöver sedan sammanställas i ett bokslut varje år och lämnas in till Skatteverket. Det är ganska mycket information rörande detta så det bästa vore att läsa detaljerna på skatteverket.se och verksamt.se.
Behöver jag en revisor?
Revisor är inget krav för dig med enskild firma, men har du ett aktiebolag kan det i vissa fall behövas. Det som däremot kan vara bra är dels ett bokföringsprogram som Bokio eller Speedledger, och att ta hjälp av en redovisningsbyrå. Det finns flera företag och erbjuder enklare typer av bokföringshjälp, som till exempel Ageras. Observera att vi inte har ett samarbete med några av dessa utan bara nämnder dem som exempel.
Hur gör man en kalkyl?
Det finns ett par bra guider om just detta. En är Räkna med våra kalkyler på Verksamt.se och den andra andra är Allt om att starta eget företag på Fortnox hemsida.
Det viktiga med en kalkyl är att beräkna hur mycket kapital som kommer behövas för att täcka utgifterna. Du kanske vill ta ut lön från verksamheten och då kan man räkna baklänges från att du vill ha ut X kr i månaden i lön på privata kontot, sedan lägga till relevanta avgifter (som finns listade i guiderna ovan) och lägga till moms. Då vet man hur mycket man behöver “fakturera” för att kunna betala ut den lönen, utöver andra kostnader och utgifter man planerar ha i verksamheten.
Mer info om prissättning kommer i ett eget blogginlägg.
Vad behöver för utrustning, program m.m.?
Egentligen behöver man bara en dator. Sen kan man självklart köpa in verktyg som till exempel en bioimpedansvåg om man vill. När det gäller datorprogram underlättar det att ha tillgång kostdataprogram som Dietistnet eller Nutritiondata för att sätta ihop kostschema. Detta går vi igenom i detalj under kostrådgivarutbilningen.
För att sedan jobba med klienter skulle jag rekommendera att skaffa ett Google konto där du kan sätta upp en mailadress, en kalender, hålla digitala möten på Google Meet osv.
Hur gör man företagets logga?
Det finns en del tjänster online där man kan skapa en logotyp. Ett exempel är Wix på sv.wix.com/logo/maker. Man kan också ta hjälp av designers för en peng på sidor som Fiverr.
Vilken bank ska man ha?
Det spelar ingen större roll vilken bank man använder, de flesta erbjuder samma tjänster när det gäller företagande. Jag hade i första hand vänt mig till samma bank du använder för din privatekonomi.
Vad finns det för fallgropar?
Det finns en del fallgropar man bör känna till. En av fallgroparna som är vanlig är just gällande frågan ovan om kostnader på företaget. Många gör misstaget att ta kostnader på företaget i tron om att de går att dra av. En annan fallgrop är att inte avsätta 25% av omsättningen för momsen, eller att inte hålla bokföring löpande. Det är en del saker att ha koll på men det är samtidigt otroligt utvecklande att driva företag, och kan vara väldigt givande. Här är det bra att ta hjälp av redovisningsbyråer, revisorer och läsa på skatteverket.se.
Vilka resurser finns det för mig som kostrådgivare?
Det finns en del resurser för dig som kostrådgivare. Dels finns Kroppsterapeuternas Yrkesförbund (KRY) som är ett ideellt yrkesförbund för hälsocoacher, kost- och näringsrådgivare, näringsterapeuter m.m. För att bli medlem hos KRY behöver du ha avklarat en utbildning hos en godkänt aktör, vilket vi är på IntensiveKost. Hos KRY har du tillgång till nätverk, försäkringar, kunskapsutbyte och kanske mest relevant i det här sammanhanget: företagarstöd (mallar och checklistor, juridisk rådgivning osv).
På IntensiveKost har vi även en hel del resurser helt kostnadsfritt. På vår sida Gratis Mallar hittar du mallar för Kostdagbok och Hälsodeklaration som du kan använda med klienter. Där hittar du även En nybörjares guide till Kost! för dig som vill lära dig grunderna i kost med bland annat en lista på viktiga näringsämnen och vad de har för funktion.
———
Tack för att ni läst så här lång!
Mvh,
Joseph Michael
Har ni frågor om att starta eget som kostrådgivare, höra gärna av er! Håll utkik som sagt efter vår kommande kurs om att starta eget.
För mer info om vår kostrådgivarutbildning, besök intensivekost.se.