Sockerfritt betyder inte nyttigt!

Snacks äter man ibland, mat äter du oftare!

Snacks äter man ibland, mat äter du oftare!

Alldeles för ofta ser jag recept, rubriker och uppmaningar att utesluta socker och mjöl i maten för att vara nyttig. Detta är fel på så många sätt. 

Ordet nyttigt används många gånger fel, vad man ofta syftar på i dessa artiklar och recept när man nämner nyttigt är mindre socker, mindre mjöl och/eller mindre kalorier. 

Men vad betyder egentligen ordet nyttigt? Ordet nyttigt betyder fördelaktigt, välgörande, något du har nytta av. När det gäller mat betyder det mat som är fördelaktig för hälsan och förknippas för det mesta med näringsrik mat. Skriver ”för det mesta” då vi alla har olika mål och behovet av våra näringsämnen varierar då en del.

Alltså inte mindre socker.
Inte mindre mjöl.
Inte mindre kalorier.
Det betyder mer näringsrik mat.
En näringsrik (nyttig) råvara kan även innehålla socker, mjöl och kalorier.  Att utesluta socker eller mjöl betyder inte att du automatiskt får i dig mer nyttigheter. Socker, dvs. sackaros (det vita bordssockret), som så många anser vara dåligt är en sammansättning av glukos och fruktos. Dessa två sockerarter finns i frukt, godis, läsk, honung, dadlar, naturgodis, rotfrukter, bär, havregryn… ja i princip i alla kolhydratkällor! De finns såklart i olika mängd i alla olika livsmedel. Socker, oavsett källa, behöver brytas ner till mindre sockerarter i magtarmkanalen för att tas upp av kroppen. 

Byter du ut bordssocker mot tex. torkad frukt får du inte nödvändigtvis i dig mindre socker för det. Du får istället i dig mer av andra näringsämnen som vitaminer, fibrer, mineraler osv. Toppen! Men sällan blir det mindre socker. Det är samma slags sockerarter i dadlar som i det vita bordssockret, dvs. en cocktail av glukos och fruktos. 

Det som sackaros (bordssocker) inte innehåller är andra näringsämnen, det är alltså näringsfattigt. Det innehåller energi (kalorier). En kaloririk och näringsfattig kolhydratkälla i sin ensamhet. Skillnaden är att livsmedel med naturligt förekommande socker innehåller ofta andra näringsämnen utöver socker, som i tex. äpple, ris och morötter. 

Det är många recept som utger sig vara nyttigare när de utesluter socker och mjöl vilket resulterar i att en del bakar och lagar dessa, äter av dessa och tänker ”nu har jag gjort något bra!”. Många säger NEJ till en chokladbit men äter mer än gärna tre dadelbollar för att de är ”sockerfria”. Faktumet är att de med stor säkerhet fått i sig socker, fett och kalorier, precis som med en chokladbit. Säger jag att man inte ska äta dadelbollar och istället äta choklad. Nej absolut inte, det jag säger är att man ska lära sig vad maten innehåller. “Nyttigt” kan bli väldigt energirikt. En del behöver mer energi medan andra behöver mindre energi. Vi alla har olika mål vi vill uppnå. 

Vill man vara hälsosam och tänker långsiktigt så bör man lära sig vad mat innehåller och hur mycket man ska äta av det. Gör då plats för den chokladbiten eller kakan med gott samvete för det är inte det som i slutändan är avgörande för hälsan, det är vad du äter och gör resten av tiden som spelar störst roll. 

Om du i slutändan väljer en kaka eller dadelboll är upp till dig. Jag väljer att äta det jag är sugen på när jag väl ska äta snacks. Ibland blir det morötter, ibland kakor, ibland chips och ibland dadelboll. Men jag utgår inte ifrån det som är ”nyttigast” eftersom min huvudsakliga kost inte består av snacks hela dagarna. Det är den stora skillnaden.

Mvh,

Maria Michael

Ps. På IntensiveKost går vi igenom vilka funktioner våra näringsämnen har och hur behovet av dessa ser olika ut för alla.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!