Kostmyter

Du kan äta bröd även när du vill gå ner i vikt!

Du kan äta bröd även när du vill gå ner i vikt!

Rött kött orsakar cancer

Att äta måttliga mängder rött kött i kombination med regelbunden motion, i övrigt varierad kost innehållandes mycket frukt, grönsaker och fibrer, och hälsosamma levnadsvanor så som att inte röka och hålla nere intaget av alkohol, har inte visat sig öka risken för cancer. Men om man däremot har ohälsosamma levnadsvanor, bristfällig kosthållning och inte rör på sig regelbundet, kan rött kött (framför allt rökt, processat) öka risken för att man drabbas. Men då handlar det mer om livsstilen i sin helhet snarare än det röda köttet som en enskilt påverkande faktor. Man har även sett att de som äter mycket rött kött även tenderar att få i sig mer energi överlag, har högre BMI än normalt, äter mindre frukt och grönt samt röker och dricker alkohol i större utsträckning. Det man vet idag är att rött kött och cancer kan ha en korrelation, men det finns inte tillräcklig evidens för att det orsakar cancer.

Bröd ska undvikas när man vill gå ner i vikt

Bröd har fått ett oförtjänt dåligt rykte, och är ett livsmedel många väljer att undvika då en vanligt uppfattning är att det är dåligt. Dåligt för vad? För vem?

Bröd är inget som automatiskt kommer orsaka viktuppgång, eller förhindra en viktnedgång. Dock är bröd ganska kaloritätt, och många brödsorter tenderar att mätta ganska dåligt vilket kan öka risken för att överäta. Ofta äts det även med andra kaloritäta livsmedel så som smör, ost, jordnötssmör och liknande, vilket också kan göra att energimängden sticker iväg. Vissa väljer att undvika bröd på grund av att det innehåller gluten, vilket också uppfattas som ”dåligt” av många. Mer om gluten har jag skrivit här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/glutenfritt-bra-fr-alla-eller-inte

Det är vanligt att man rekommenderas att äta fullkornsbröd istället för vitt bröd. Fördelen med fullkornsbröd är att det är mer fiberrikt, har lägre GI och kan därmed bidra till en bättre mättnadskänsla, men ser vi till innehållet av energi (kalorier) i fullkornsbröd och vitt bröd tenderar det att vara ganska lika. När det gäller viktnedgång är det ett kaloriunderskott som är nyckeln, och inget livsmedel kommer automatiskt förhindra en viktnedgång eller orsaka en viktuppgång så länge du ligger på ett kaloriunderskott. Många väljer dock bort bröd till förmån för mer energifattiga livsmedel som kan bidra till mer mättnad, trots kaloriunderskott.

Att äta lite men ofta ökar förbränningen

När kroppen bearbetar maten sker en liten ökning av metabolismen, vilket är grunden till att många tror att små måltider ofta kommer att leda till en bättre metabolism överlag då den får ökas flera gånger under dagen. Men faktum är att även måltidens storlek har betydelse, större måltider mer sällan ger också en större ökning av metabolismen i samband med matintaget, medan små måltider ger en mindre ökning av metabolismen. Så länge kaloriintaget är detsamma, spelar det alltså ingen roll om man äter små måltider ofta, eller större måltider mer sällan. Förbränningen kommer förbli densamma.

Frukost är dagens viktigaste mål

En del observationsstudier har visat att personer som hoppar över frukosten tenderar att ha ett högre BMI, vilket kan vara en av anledningarna till att många tror att frukosten är dagens viktigaste mål. Dock har en del kliniska studier visat att det handlar om en personlig preferens. Vissa kan bli så hungriga av att skippa frukosten att de tenderar att överäta vid lunch och middag istället, vilket skulle kunna vara en av anledningarna att de som skippar frukosten tenderar att ha ett högre BMI. Andra har sämre matlust på morgonen och mår bäst av att äta sin första måltid senare under dagen när aptiten är bättre.

Något som inte heller är helt klarlagt är; är sannolikheten större att de som skippar frukost får ett högre BMI, eller är det personer med högre BMI som tenderar att skippa frukost? Kausaliteten är alltså osäker.

Ett annat vanligt påstående är att förbränningen ”kraschar” om man skippar frukosten, vilket inte heller stämmer. Studier har inte visat några förändringar i RMR (Resting Metabolic Rate) om man skippar frukosten.

”Negativa kalorier” för viktnedgång

Negativa kalorier innebär att ett livsmedel innehåller färre kalorier än vad kroppen använder för att bryta ner det. Det är en vanlig uppfattning att det är dessa livsmedel man ska äta när man vill gå ner i vikt. Så vilka är de?

Inga.

Det är tyvärr ett fenomen som är för bra för att vara sant. Selleri är ett av de livsmedel som sägs innehålla ”negativa kalorier”, och att man därmed kan äta obegränsade mängder av detta för att skapa en viktnedgång. Det stämmer inte. Däremot innehåller selleri, och många andra grönsaker, väldigt lite energi (kalorier) i kombination med mycket fibrer och vätska, vilket kan leda till ökad mättnad som i sin tur innebär att man äter mindre, och kan därmed hjälpa en viktnedgång.

Några källor:

https://examine.com/nutrition/does-red-meat-cause-cancer/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898233/

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost tar vi upp och förklarar fler kostmyter.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!