Rädsla inför att förändra sina kostvanor
Det är lätt att börja gå i tankarna om att göra förändringar i sin kost eller livsstil, men att faktiskt agera och lyckas är desto svårare.
Det kan handla om bekvämlighet, oro över om förändringen kommer ge de effekter som önskas, vad andra ska tycka och tänka eller en osäkerhet på om det faktiskt är nödvändigt.
Människan är ett vanedjur och rutiner som satt sig är svåra att ändra. Oavsett om de är medvetna eller omedvetna vanor.
När det kommer till kosten har vi alla preferenser för vad vi gillar, är vana att äta och har tillgängligt. Vi påverkas också bl.a., av vår omgivning, sociala medier, vilken säsong vi är i och vårt mående. Därav kan man av nyfikenhet vilja testa något nytt, fått insikter om att nuvarande kosthållning inte är hållbar i längden eller en strävan om att må bättre eller nå uppsatta mål med hjälp av kosten. Men det kan vara läskigt att göra en förändring från det som känns bekvämt.
Första steget till att övervinna rädslan och att lyckas är att bestämma sig att förändringen ska ske. De flesta kostförändringar ska beaktas som långsiktiga och därmed vara hållbara för ens livsstil nu och framåt, det finns inga ”quick fixes” som håller i längden.
Vad är det för förändring och vad baseras den på? Se till att beslutet är grundat i något hållbart baserat på kunskap. Det är lätt att lockas till idéer som man sett i sociala medier eller hört vänner och bekanta prata positivt om, det kan vara svårt att veta vad man faktiskt ska lyssna på. Därför är det viktigt att vara lite källkritiskt och utgå från de grunder som det finns bra fakta på för att sedan individanpassa efter dig.
Efter att det är bestämt att du ska anstränga dig för en förändring så gäller det att fokusera på målet. Vad är det du vill uppnå? Har du fått lärdom om vad din kropp faktiskt behöver för att prestera? Vill du må bättre? Ha mer balanserad energi över dagen? Sova bättre? Ha bättre koncentrationsförmåga? Anledningarna kan vara många och väldigt olika. Oavsett vad din anledning och ditt mål är så är det viktig att definiera så att du tydligt vet.
En stark vilja att nå sitt mål kan vara avgörande, det är den som i längden övervinner rädslan. Så att gå tillbaka och tänka på sitt varför om och om igen är viktigt. Speciellt om en tveksamhet, oro eller någon annan form av svacka dyker upp.
Nästa steg blir att veta hur förändringarna ska ske för att de ska lyckas. Jag vill åter igen trycka på att snabba lösningar oftast inte håller utan att ett långsiktigt tänk är det som kommer göra att du når dina mål. Däremot kan det vara smart att börja i mindre skala för att sedan successivt öka till önskat läge.
Reflektera över din vardag, vilka förändringar försvårar i nuläget att du ska lyckas med din förändring och vad kan du göra för att underlätta att du lyckas? Några saker som kan underlätta är att till exempel tänka några dagar framåt när du handlar mat, planera in alla måltider under en dag, ha med dig matlådor till jobbet, planera in och göra iordning mellanmål som är enkla att ha med sig och berätta om din förändring för folk du rör dig kring dagligen. Att vara stressad, trött och oplanerad kan ofta ha en negativ påverkan och gör enkelt att man faller tillbaka till gamla bekväma vanor, ibland utan att man ens insett det själv. Se till att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas!
Slutligen, när att detta är genomtänkt och på plats så kan det ändå vara svårt att genomföra. Det kan komma spydiga kommentarer, andra som inte alls tror på din förändring eller en ångest från dig själv då du är så inne i dina tidigare rutiner som du värdesatt och är bekväm med. Då gäller det att stå på sig, både gentemot andra och sina egna tankar. Du vet nu innerst inne vad som behöver göras för att du ska må bättre. Att övervinna rädslan i förändring är tuff men inte omöjlig. Ta ett steg i taget och se bakslag som en lärdom istället för uppgivenhet. Det kan vara avgörande att ha någon vid sin sida som är kunnig och guidar dig i rätt riktning. Ta gärna hjälp av någon inom området som du kan lita på, ställa frågor till och som stöttar dig på vägen till din nya hållbara härliga livsstil!
Efter ett tag så kommer du troligen inse att du mår bättre, närmar dig dina mål och du har börjat skapa nya rutiner och vanor som du tidigare varit främmande inför. Det är en härlig känsla att känna sig trygg och bekväm i det nya och veta att det är ett hållbart sätt för dig framåt. Resan är inte enkel, speciellt i början så är det är minst sagt mentalt krävande, men det är så värt det i slutändan! Så gå igenom dessa steg och ge dig själv de bästa förutsättningarna du kan för att övervinna rädslan av förändring mot det bättre, du klarar det!
Lycka till!
Sofia Häger, Licensierad kostrådgivare
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!