Hur påverkas våra hormoner av viktnedgång?
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur våra hormoner påverkas av övervikt, detta kan du läsa här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/hur-pverkas-vra-hormoner-av-vervikt . Så i detta inlägg tar jag upp hur våra hormoner påverkas av viktnedgång.
Som nämnt i ovan inlägg påverkas våra hormoner av ett flertal olika faktorer, bland annat motion, kostvanor och hur mycket fett vi har i kroppen, och vi ärver även en del hormonrelaterade egenskaper från våra föräldrar så som storlek på brösten, höftvidd, håravfall och hår på kroppen. I detta inlägg väljer jag att fokusera på vad som händer i kroppen när kroppsfettet minskar.
Från överviktig till normalviktig
Att vara överviktig innebär ofta en del hormonrubbningar som i sin tur kan leda till bl.a. insulinresistens, leptinresistens, östrogendominans hos män och ökad testosteronproduktion hos kvinnor. Produktionen av hungerhormonet leptin ökar, och produktionen av mättnadshormonet ghrelin minskar.
Insulinresistens är ett tillstånd som ofta ses vid fetma (framför allt bukfetma), då cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt. Detta innebär att glukosupptaget påverkas negativt och leder till högt blodsocker. Detta tillstånd är livsstilsrelaterat, och ökar risken för Diabetes typ 2 samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det grundar sig ofta i att man äter för mycket snabba kolhydrater och/eller småäter mycket under dagarna. Behandling för insulinresistens är ofta viktnedgång, som kommer som en följd av ökad motion och förbättrad kosthållning.
Leptinresistens går ofta hand i hand med insulinresistens. Detta ses vid övervikt och fetma då kroppen producerar mycket leptin, vilket är ett hormon vars uppgift bland annat är att sända ut mättnadssignaler. Till slut kan hjärnan inte avgöra nivåer av kroppsfett och energi, och kan då sända hungersignaler trots att det finns energi att ta av. Detta leder till ökad fettinlagring och minskad energiförbrukning. Leptin frisätts från fettväven, vilket innebär att en viktnedgång (minskning av fett) leder till mindre frisättning av leptin.
Överviktig/normalviktig till underviktig
Precis som övervikt så innebär även undervikt en ökad risk för kroppsliga komplikationer och hormonella rubbningar. En väldigt hastig viktnedgång genom extrem diet och träning kan leda till näringsbrist och minskad produktion av könshormonerna, både östrogen och testosteron. Östrogenbrist hos kvinnor kan innebära oregelbunden/utebliven menstruation, ökad fettinlagring kring buken, sömnproblem, depression och benskörhet. Hos män är östrogen viktigt för spermieproduktionen.
Testosteronbrist hos män leder ofta till höga nivåer av kolesterol och triglycerider i blodet. Det kan även innebära nedsatt fertilitet, ökad irritabilitet, sömnproblem, ökad fettinlagring kring organ, nedstämdhet och depression.
I många fall påverkas hormonerna negativt enbart av ett lågt näringsintag och hård träning, utan medföljande viktnedgång.
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
P.S. I vår kommande påbyggnadskurs kommer vi gå igenom mer om våra hormoner och hur de agerar i kroppen i olika stadier.
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!