"Rasa i vikt"
Jag sprang nyligen över en artikel om en diet kallad 8/800, som kort och gott innebär att man ska äta 800 kcal per dag i 8 veckor och rasa i vikt. För de som har dåligt tålamod och vill gå ner i vikt snabbt kanske detta låter som en fantastisk metod, i tidningen fanns också massvis av recept som faktiskt lät himmelskt goda! Men det finns en del saker att ifrågasätta och argument som inte håller.
Är det hållbart?
Du rasar i vikt och når din målvikt snabbare än du hinner säga ”kalorifria nudlar”. Men du kommer med stor sannolikhet att vara trött, extremt hungrig, kanske underprestera både på jobbet och i vardagen, spontanaktiviteten kommer troligen minska, och sömnkvaliteten kan påverkas. Och vad händer när du är “klar” och väl går tillbaka till dina gamla matvanor? Eller ska du fortsätta äta 800 kalorier om dagen? Hur har din relation till mat förändrats? Efter en sådan extrem metod kan det vara svårt att faktiskt bibehålla vikten, och vi vill ju trots allt ha långvariga och hållbara resultat, och en sund inställning till kost och hälsa. Att skapa hälsosamma kostvanor som vi kan bibehålla livet ut är otroligt viktigt för vårt välmående!
”Jag mådde så bra och det fungerade för mig”
En annan persons upplevelse av en diet är ett ganska dåligt argument. Det som fungerar för en person behöver nödvändigtvis inte fungera för alla andra. Det finns säkert de som upplever att de mår bra av denna diet, men långt ifrån alla. Och ja, klart det fungerar rent praktiskt och leder till viktnedgång med ett sådant extremt kaloriunderskott, men då ska man orka hålla det också vilket kan vara en rejäl utmaning.
”Kroppen är dålig på att signalera om den är hungrig eller törstig”
Ett av argumenten i artikeln, följt av meningen ”mycket av det vi uppfattar som hungersignaler betyder egentligen ’ro hit ett glas vatten’”. Visserligen kan kroppen vara dålig på att skilja på törst och sug, så där behöver vi själva lära oss att tolka signalerna rätt, och kunna skilja på sug och verklig hunger. Men så vida vi inte har någon form av hormonrubbning som påverkar leptin och ghrelin, våra hunger- och mättnadshormoner, så kan kroppen signalera hunger och mättnad alldeles utmärkt. Mer om detta har jag skrivit här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/hur-pverkas-vra-hormoner-av-vervikt
Undvik gluten och laktos – även efter dieten!
Ytterligare ett påstående som lyfts fram i tidningen. Är man inte intolerant mot laktos eller gluten finns det ingen anledning att undvika dessa livsmedel. Det är en vanlig missuppfattning att gluten- och laktosfritt är bättre för hälsan, vilket inte stämmer. Mer om gluten har jag skrivit här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/glutenfritt-bra-fr-alla-eller-inte . Äter man hälsosamt och varierat finns det absolut utrymme för båda dessa!
Att äta ca 800 kalorier om dagen kan liknas vid VLCD/LCD (Very Low Calorie Diet/Low Calorie Diet) som är en behandlingsform vid kraftig övervikt. Detta görs dock under kontroll av sjukvården och är endast för de som är sjukligt överviktiga. Oftast är det i form av drycker eller soppor man får sina kalorier, vilket skiljer sig från 8/800 dieten. Oavsett kaloriform är det dock ett väldigt lågt kaloriintag, och det finns en anledning till att detta är sjukvårdskontrollerat. För den sjukligt överviktige kan detta leda till positiva hälsovinster, men det kan bli problematiskt när någon som bara behöver tappa några kilon ger sig på en sådan extrem metod på egen hand.
Detta kan således vara applicerbart på någon som är kraftigt överviktig och som behöver gå ner i vikt för hälsans skull. Det blir mindre applicerbart på någon som bara vill gå ner några kilon, lära sig äta mer hälsosamt eller någon som är väldigt fysiskt aktiv. Rör man på sig mycket i vardagen har man ett större energibehov än någon som är stillasittande, då blir denna metod troligtvis svår att hålla. Det är alltid en god idé att ta hjälp av någon utbildad om man känner sig osäker på hur man ska gå tillväga med sin viktnedgång!
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!