Påverkas våra hormoner av att vi äter soja?

Ett relativt vanligt cirkulerande påstående när det kommer till sojabaserade produkter är att de rubbar vår hormonbalans, och detta har skapat något av en skräck hos framförallt män, då det är testosteronnivåerna som påstås sjunka. Men är det verkligen så?

Vi börjar med vad påståendet grundar sig i. I sojabönan finns något som heter isoflavoner, vilket är en typ av fytokemikalier (naturligt förekommande kemiska ämnen). I just sojabönan förekommer detta i väldigt stor utsträckning jämfört med andra ärtväxter. Sojaisoflavonerna har en del likheter med det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket gör att de kan binda till östrogenreceptorer i våra kroppar. I djur- och provrörsstudier har man sett att de därmed har östrogenliknande effekter i kroppen, och kallas därför fytoöstrogener. Fytoöstrogener är en betydligt svagare variant av östrogen än det som finns naturligt i våra kroppar.

Det finns både positiva och negativa påståenden kring fytoöstrogenets påverkan på kroppen, vanliga påståenden är att det kan minska risken för cancer, men också att det kan öka risken för cancer. Vad stämmer egentligen här?

En undersökning som gjorts me översikt från bl.a. EFSA (European Food Safety Authority) visar att det inte har några skyddande effekter mot någon typ av cancer. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2015.4246 

Åter till det förstnämnda påståendet. Påverkas våra hormoner av soja?

I studier på möss har man sett att testosteronnivåerna sjunker om de får i sig sojaisoflavoner, och det finns även studier på människor som visar på denna effekt. I en studie deltog 12 friska män mellan 25-47 år, de fick 56 gram sojaproteinpulver per dag under 4 veckor. Det man såg var att testosteronnivåerna hos dessa män sjönk med i genomsnitt 19% under studiens gång, och återgick till normala nivåer när konsumtionen upphörde. 

Problemet med denna studie är att genomsnittet påverkas av en enda person, vars resultat påverkar hela studiens slutsats. Personen i fråga hade dubbelt så höga testosteronnivåer som övriga deltagare vid studiens start, och 50% över normalvärdet. Detta säger snarare att intag av soja kan sänka testosteronnivåerna om man har onormalt höga nivåer.

 

Det som är mest intressant att utgå ifrån är metaanalyser, då tittar man på resultaten från flertalet olika studier. Just en sådan har sammanställt 47 olika studier på sojas påverkan på hormonerna, och här ser man inte att soja skulle påverka vår hormonbalans negativt. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(09)00966-2/fulltext Intaget av soja i studierna är dessutom högre än normalt intag inom japansk kost (japansk kost innehåller bra mycket högre nivåer av soja än västerländsk kost).

Ytterligare en metaanalys, en nyare sådan, visar samma sak. Soja påverkar inte hormonbalansen negativt. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623820302926 

 

Fler källor: 

https://academic.oup.com/endo/article/139/10/4252/2987100
https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/170/3/591.xml 

https://cebp.aacrjournals.org/content/16/4/829.long

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael