Kokosolja - har det några positiva hälsoeffekter?

Googla “kokosolja hälsoeffekter” och du får fram rubriker som “Varför du bör äta kokosolja varje dag” och “kokosolja är det värsta du kan äta”. Förvirrande, minst sagt.

Några av de hälsoeffekter som ofta lyfts fram med kokosolja är att den ska förbränna fett, och dessutom förbättra hår och hud. I detta inlägg ska jag främst ta upp huruvida kokosoljan har några hälsofrämjande eller fettförbrännande effekter eller inte.

Kokosolja består av ungefär 90% mättat fett, vilket vi rekommenderas äta mindre utav. Det som sticker ut är dock att en stor del av kokosoljan består av MCT (Medium-Chained Triglycerides), närmare bestämt 65%. MCT lagras inte i fettväven på samma sätt som annat fett, utan det omsätts som energi i lever och muskler. Därmed kan det enkelt användas som snabb energi om man har ett stort energibehov, exempelvis om man är uthållighetsidrottare. Kokosolja är dessutom en av de mest värmetåliga oljorna, och lämpar sig bra att steka i.

En del studier har visat på att om man får i sig en viss mängd MCT utan att överskrida sitt dagliga kaloribehov, kan det leda till en viss minskning av kroppsfett över tid. Detta har man enbart sett hos överviktiga personer, ej hos normalviktiga. Att bara addera kokosolja till sin kosthållning kommer inte ha några märkbara effekter på viktnedgång/fettminskning, men det kan göra marginella skillnader om det ersätter vissa av andra fettkällor i kosten. Man har sett störst effekt vid ett intag på mellan 7.7-15 gram kokosolja per dag.

Det sägs också att MCT kan öka kroppens energiförbrukning (Energy Expenditure, EE), dock har man inte sett någon effekt som varar längre än 7 dagar (gällande normalviktiga personer). I en studie på 12 normalviktiga kvinnor serverades de måltider där 40% av dem bestod av fett, varav 80% av detta var antingen LCT:s (Long-Chained Triglycerides) eller MCT:s (Medium-Chained Triglycerides). Resterande av måltiden bestod av 45% kolhydrater och 15% protein. Man mätte deras energiförbrukning efter 7 respektive 14 dagar och såg då att energiförbrukningen var något högre hos MCT-gruppen dag 7, men effekten hade avtagit vid dag 14. I LCT-gruppen såg man ingen skillnad.

Således verkar kokosolja kunna minska kroppsfettet marginellt över tid (gäller överviktiga) samt öka energiförbrukningen något (hos normalviktiga). Men det räcker inte med att bara addera kokosolja, man måste fortfarande se till kostens helhet och få i sig tillräckligt av de andra viktiga makro- och mikronutrienterna samt röra på sig regelbundet. Gäller det viktminskning är kaloriunderskott fortfarande A och O. Kokosolja består trots allt främst av mättat fett vilket vi rekommenderas att äta mindre av, eftersom kroppen kan bilda det från andra fettsyror i maten. Det viktigaste är att se till kostens helhet, och inte utesluta några viktiga näringsämnen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10232626/

https://examine.com/supplements/coconut-oil/research/#scientific-research

Med vänlig hälsning, Ellen Nielsen

P.S. På Intensivekost går vi igenom hur man skapar en balanserad kost som främjar olika målsättningar.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael