Olika orsaker till övervikt

Vi pratar ofta om att orsaken till viktuppgång är ett kaloriöverskott över tid, vilket inte är någon lögn. Men det finns en del bakomliggande faktorer till övervikt som det sällan talas lika mycket om, och ibland är det djupare anledningar än att personen “bara äter för mycket”. I dagens blogginlägg ska vi gå igenom några bidragande faktorer.

 

Miljö

Personer med övervikt kan ha levt eller leva i en så kallad obesogen miljö. Detta innebär en fysisk och social miljö som bjuder in till och uppmuntrar överkonsumtion av mat samt lite rörelse. Detta är en betydande faktor, och den fysiska miljön innefattar bland annat utbudet i butiker och restauranger, närheten till matställen samt närhet till natur. Den sociala miljön innefattar t.ex. prissättning, normer och markadsföring. Även internetanvändning hör till den sistnämnda kategorin. https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/fysisk-aktivitet-och-matvanor/overvikt-och-fetma/livsmiljo-som-framjar-overvikt-och-fetma/ 

 

Tillgång till mat

Hänger något ihop med ovanstående kategori. I dagens samhälle har vi konstant tillgänglighet till mat, varje dag, dygnet runt. Utbudet av snabbmatsrestauranger, livsmedelsbutiker och kiosker är stort, och många av oss har gångavstånd till flertalet av dessa. Dessutom är utbudet av hemkörningstjänster stort även det, vilket gör att vi inte ens behöver ta oss utanför dörren för att köpa mat. Vi kan, för en liten slant, få någon i personalen på livsmedelsbutiken att plocka ihop våra varor åt oss och ställa utanför butiken. Vi kan få den hemkörd till dörren, och så kan vi även med restaurangmat och snacks. Detta minskar mängden vardagsmotion drastiskt, och ökar även konsumtionen av mat. 

Det är också ofta extrapris på livsmedel som kakor, bakverk, godis, snacks, glass, färdigmat och hel- och halvfabrikat. Detta gör att vi tenderar att köpa mer av dessa för att “spara” pengar. Mycket av den mat vi äter idag är väldigt kalorität, samtidigt som våra portionsstorlekar har ökat genom åren. 

 

Vardagsmotion och fysisk aktivitet

Utbudet av transportmöjligheter idag är stort, vi har allt från bussar, tåg och tunnelbanor till elsparkcyklar att hyra längs med gatorna. Detta gör att vår vardagsmotion minskar, då vi gärna väljer det snabbaste och mest bekväma sättet att transportera oss framför det som ger oss lite puls och rörelse. Enligt statistik från folkhälsomyndigheten minskade antalet cykelresor med 38% mellan år 1990 och 2015, och barns skolresor på cykel minskade med 48% under samma år.Vi är även mer stillasittande framför datorer, TV och mobiler då utbudet av sociala kanaler, filmer, serier etc. har ökat. 

 

Genetik, arv och uppväxtmiljö

Här råder några fler frågetecken, men man har sett att man kan ha en ärftlighet att lagra fett lättare än andra. Arvsanlagen beräknas vara ca 30-50% för utvecklingen av fetma. Det KAN vara så att överviktiga kvinnor föder överviktiga barn. Och det KAN vara så att ju äldre kvinnan är desto större är risken att hennes barn blir överviktigt. Detta är dock påståenden som behöver starkare vetenskaplig evidens. 

Miljön och normerna i hemmet kan ha desto starkare betydelse, då barnet ofta tar efter de kost- och motionsvanor familjen har. 

Men oavsett genetik så är det ofta i kombination med miljöfaktorer som risken för övervikt ökar. Ät sunt och motionera regelbundet!

 

Sömnrutiner

För lite sömn under en längre period ökar produktionen av hormonet kortisol, även känt som “stresshormonet”. En för hög produktion under längre tid kan i sin tur leda till bland annat nedstämdhet, oförklarlig gråtmildhet, yrsel och även ökad fettinlagring, främst i form av bukfett. Det kan också försämra sömnkvaliteten, vilket gör att man lätt hamnar i en ond cirkel. För lite sömn = ökad kortisolproduktion = sämre sömnkvalitet. 

Sömnbrist ökar också hormonet ghrelin, det hormon som sänder ut hungersignaler. Samtidigt minskar hormoner leptin, det hormon som sänder ut mättnadssignaler, vilket innebär att man kan känna sig hungrig och sötsugen oftare om man har bristande sömnrutiner, och har svårare att bli mätt vilket ökar risken för att överäta. 

 

Stress

Stress behöver inte bara innebära att man har många bollar i luften, man kan också uppleva en inre psykisk stress orsakad av en eller flera händelser i livet, t.ex. höga krav utifrån eller relationsproblem. Oavsett fysisk eller psykisk stress så påverkar det våra kroppar bland annat genom att kortisolnivåerna höjs, och kan förbli höjda av långvarig stress. Detta kan leda till sämre immunförsvar, muskelsvaghet och sämre prestationsförmåga. Som nämnt i ovan kategori leder förhöjda kortisolnivåer även till försämrad sömn, ökad hunger, minskad mättnad och ökad fettinlagring. 

Stress är dock positivt för oss i lagom doser, och är således inget vi behöver undvika i största möjliga mån. Det är den långvariga stressen, när vi inte får någon paus, som kan vara skadlig.

 

Psykiska besvär

Man har sett samband mellan psykiska besvär och övervikt, där finns inga tvivel. Den obesvarade frågan är dock åt vilket håll påverkan är som störst - är det psykiska besvär som kan orsaka övervikt? Eller är det övervikt som kan orsaka psykiska besvär? Här behövs mer forskning. 

Det man vet är att vårt psykiska mående kan påverka vår aptit och vårt förhållande till mat, och det är inte ovanligt att man försöker dämpa sina negativa känslor med mat. 

 

Hormonrubbningar

Dessa tillstånd är inte så vanliga, men kan vara en bidragande orsak till övervikt.

Hypotyreos - Detta innebär att man har låg ämnesomsättning. Sköldkörteln tillverkar för lite av hormonerna av T3 och T4, och man behöver ofta livslång behandling.

Cushings syndrom - Detta orsakas av en förhöjd produktion av steroidhormonet kortisol, vilket ger ökad aptit och ökad fettinlagring, framförallt kring buken. 

PCOS - PCOS är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor i fertil ålder, där ungefär 10-15% är drabbade. PCOS innebär att man har många små blåsor på äggstockarna, samt höga testosteronnivåer i förhållande till östrogen och progesteron. Ungefär 50% av de som lider av PCOS har problem med vikten. 

 

Övervikt kan således grunda sig i fler saker än att personen “bara ätit för mycket”. Även om viktuppgång i de flesta fall är en följd av ett kaloriöverskott över tid, är det ofta djupare faktorer som är den bakomliggande orsaken och som kan behöva lösas i första hand. 


Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På vår påbyggnadskurs Intensivekost Advanced går vi djupare in på övervikt, orsaker, risker och behandling.


Intensivekost Advanced

Intensivekost Advanced är en mycket omfattande påbyggnadskurs som sker helt och hållet på distans där du kan ta del av materialet när du vill. Du behöver inte ha läst vår grundutbildning, men du behöver ha tidigare erfarenheter av kostrådgivning, personlig träning eller annan relevant utbildning.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!


Maria Michael