Några recept för hela familjen

Har du svårt att komma på vad du ska laga för middag ikväll? Här kommer några familjevänliga och näringsrika recept att bjuda på vid middagsbordet:

 

Skinkgratäng

2 portioner

 

Ingredienser:

500 gram keso 1.5%

150 gram strimlad skinka

4 st ägg

1 st röd paprika

2 st tomater

½ st rödlök

4-5 st champinjoner

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk oregano

 

Instruktioner: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka grönsakerna. Blanda ihop keso, ägg och alla kryddor, och tillsätt sedan grönsakerna och blanda ihop lite till. Häll ut smeten i en pajform och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Gratängen ska få en gyllenbrun yta! Servera med valfria grönsaker och tillbehör. Skinkan kan bytas ut mot t.ex. lax, räkor eller nötfärs.

 

Enchiladas á la taco

4 portioner

 

Ingredienser:

500 gram nötfärs 12%

4 st tacobröd fullkorn

2-3 dl mager riven ost

Tacokrydda

Paprika

Tomat

Zucchini

Majs

Avokado

Tacosås

 

Instruktioner:

Stek nötfärsen tillsammans med tacokrydda. Lägg ut 4 st tacobröd och fyll dem med nötfärsen samt valfri mängd av grönsakerna och såsen (du kan såklart välja andra grönsaker och tillbehör). Rulla ihop och placera på rad i en ugnsform, och toppa sedan med riven ost. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med en klick creme fraiche och en fräsch sallad. 

 

Pannbiff med rotfruktsmos

4 port

 

Ingredienser pannbiffar:
500 gram nötfärs 5%
1 dl ströbröd

2 dl mjölk 3%

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 st ägg

 

Ingredienser rotfruktsmos:

500 gram potatis

150 gram morot

150 gram palsternacka

100 gram rotselleri

1 dl Milda Mat 4%

2 tsk smör

Salt

Peppar

 

Instruktioner:

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt stå i ca 10 min. Blanda ihop nötfärs, salt, peppar och ströbrödsblandningen, och forma sedan till biffar. Stek dem i rapsolja och lägg dem därefter i en ugnsform med aluminiumfolie över för att hålla värmen. Du kan även hålla dem varma under tiden du gör moset genom att låta dem stå i ugnen på ca 100 grader. 

Mos:

Skala och skär upp alla rotfrukter, och koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka. Mixa med stavmixer tillsammans med grädde, smör och salt och peppar efter smak tills det blir ett fluffigt mos.

 

Fylld kycklingfilé med klyftpotatis

2 portioner

 

Ingredienser:

300 gram kycklingfilé

200 gram Philadelphia light

1 dl mager riven ost

75 gram champinjoner

1 st schalottenlök

300 gram potatis

Salt 

Peppar

Rapsolja

Smör

 

Instruktioner:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg i en bunke. Häll i rapsolja, salt och peppar efter smak, blanda runt och låt stå medan du förbereder kycklingen. Salta och peppra kycklingen och bryn dem runt om i smör. Finhacka svamp och lök och fräs i smör, häll sedan över i en skål och blanda i philadelphia och riven ost, tillsätt salt och peppar. Skär en skåra i varje kycklingfilé och fyll med svampblandningen. Vira sedan in varje kycklingfilé i folie och lägg i en ugnsform. Grädda först potatisen i ca 30 minuter, därefter gräddar du kycklingen i ca 15 minuter. Har du en större ugn kan du grädda båda samtidigt. Ta ut och servera med valfria grönsaker!


Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost praktiska helger lagar vi mängder av goda och näringsrika recept tillsammans!


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michael