Missvisande rubriker
Att skriva om kost är populärt, och för att dra till sig läsare använder sig många av rubriker som väcker intresse och gör att folk klickar på artikeln/blogginlägget eller vad det nu kan vara. Rubrikerna i sig är ofta ganska missvisande, då de tenderar att vara sådant man tror att folk vill höra. Nedan följer några exempel.
Ett glas vin är lika bra som 1h motion
Kanske min favoritrubrik i denna kategori. Betyder det då att 2 glas är lika bra som 2 timmar motion? 3 glas = 3 timmar? Helt fantastiskt! Och tyvärr för bra för att vara sant. Många som läser denna, och liknande, rubriker nöjer sig ofta med att läsa just det, rubriken, och använder det kanske sedan som en ursäkt för att dricka mer vin och röra sig mindre. Kanske tänker man till och med att mer lär vara bättre?
Läser man dock artikeln lite noggrannare och gör egen research så inser man dock snart att det faktiskt är för bra för att vara sant. I artikeln är de tydliga med att vin inte ersätter motion och att det inte ska konsumeras dagligen, och en för stor konsumtion snarare ger negativa hälsoeffekter.
Frukostar för dig som vill gå ner i vikt
Nja, man kan äta en hur bra frukost som helst, men sköter man inte kosten resten av dagen (och veckan) finns det tyvärr ingen frukost som i sig bidrar till viktnedgång. Däremot finns det såklart frukostar som kan underlätta vid en viktnedgång, frukostar som bidrar med mycket näring och mättnad till relativt lite kalorier.
Nyttigaste snabbmaten
Visst finns det snabbmat som är mer näringsrik än annan snabbmat, men innebär det att den kan tituleras ”nyttig”? När jag hör begreppet ”nyttigt” tänker jag främst mat som är näringsrik och främjar hälsan på olika sätt. Då återstår frågan; finns det snabbmat som uppfyller dessa kriterier? Troligtvis inte mycket av det i alla fall. Men som ovan nämnt så finns det såklart bättre och sämre varianter, men det betyder inte att den bättre varianten är nyttig. Vid användandet av detta begrepp kan det misstolkas som att det är bra att äta mer av den bättre varianten, när det bästa egentligen kanske är att äta mer av annan mat, icke-snabbmat.
Mellanmål som bränner fett
Tyvärr så existerar inte fettförbrännande livsmedel. För att gå ner i vikt (och bränna fett) krävs ett kaloriunderskott. Punkt. Men, precis som med frukosten så finns det såklart mellanmål som kan underlätta en viktnedgång, näringsrika och mättande till relativt lite kalorier.
Det är inte vad man äter, utan när man äter
Denna rubrik skulle kunna tolkas som att det inte spelar någon roll vad man äter, så länge man äter på “rätt” tider. Nej, nej, nej. Det är vad man äter och inte när man äter (i grova drag) som är det viktigaste för hälsan. 400 kalorier kl 17.00 eller 21.00 spelar ingen roll, det är fortfarande 400 kalorier oavsett tid. Näringsrik mat är lika näringsrik kl 15.00 som kl 22.00, och så är även näringsfattig mat. Vad man dock kanske ska se som en varningssignal är om man ofta är uppe och äter på natten, s.k. nattätande syndrom, vilket kort och gott innebär att man vaknar på natten och går upp och äter, för att sedan vakna upp utan aptit och således äta sämre under dagen. Detta klassas som en ätstörning. Men, för att fokusera på hur rubriken är missvisande, så kan den tolkas som att man inte ska äta ”för sent” på kvällen för hälsans skull. Men det är mer komplext än så, kanske tillhör du kategorin av människor som sover bättre med lite mat i magen strax innan läggdags? Då kan det vara bättre att ta ett litet kvällsmål och få en god natts sömn, än att få sömnproblem för att man ligger hungrig på kvällen/natten. Timing av måltider kan dock vara av större vikt för prestations- och elitidrottare eller kroppsbyggare, men här fokuserar vi på vanliga motionärer.
Vegotrend ger kvinnor näringsbrist
Visserligen finns det vissa vitaminer och mineraler man riskerar att få brist på vid vegansk kost, den vanligaste bristen är vitamin B12, som enbart finns i vegetabiliska livsmedel. Men vegansk kost tenderar också att vara otroligt näringsrik då den består av mycket baljväxter, spannmål, frukt och grönt! Så att konstatera att det ger näringsbrist är lite att ta ifrån tårna, men har man däremot inte kunskap kring vegetabiliska livsmedel så finns det såklart en risk. Man kan inte bara ta bort det animaliska utan att ersätta det med något (och då helst inte hel/halvfabrikat i form av köttersättningsprodukter). Mer om vegansk kost kan ni läsa här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/vxtbaserat-vs-animaliskt och här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/2019/5/13/byta-till-vegetarisk-eller-vegankost-vad-br-jag-tnka-p
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
P.S. På IntensiveKost går vi igenom många myter och sanningar inom kost!
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!