Baka med baljväxter - tema kikärtor
Att baka med baljväxter är ett utmärkt sätt att få i sig rikligt med näring och ändå kunna avnjuta goda bakverk! Jag har testat en hel del recept på sistone, och några av dessa tänkte jag dela med mig av i detta inlägg.
Äppelpaj
En riktigt smulig äppelpaj med kikärtor!
Ingredienser pajdeg:
3 dl kikärtor
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosolja eller smör
Ingredienser fyllning:
2 st äpplen
1 msk kokosolja
1 msk smör
Ca 3 msk sötströ)
Kanel
Instruktioner:
Kör kikärtorna i en mixer tills de blir till en jämn massa. Blanda ihop med mandelmjöl och kokosolja/smör, och tryck ut i botten av en pajform men spara en liten del av degen. Förgrädda i ugnen på 100 grader i ca 20 minuter.
Skiva äpplet i tunna bitar under tiden, och blanda med smält smör, kokosolja, kanel och sötströ, och häll i pajskalet när det är klart i ugnen. Bre sedan över resten av pajdegen över äpplena, och grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Ta ut och servera med valfria tillbehör! Äpplena är såklart utbytbara mot andra önskade pajsmaker.
En annan kikärtsfavorit är cookie dough-bollar! Recept kommer nedan:
Ingredienser:
2 dl kikärtor
2 dl havregryn
8-10 st dadlar
2 msk kokosolja
1 msk jordnötssmör
2 msk jordnötter
1 msk honung
Instruktioner:
Kör allt i en mixer till en jämn smet, rulla ihop till bollar och låt stå kylt några timmar, KLART!
Kikärtsbröd med frön
Har du tröttnat på ditt vanliga brödrecept? Då bör du testa receptet nedan!
Ingredienser:
1 burk kokta kikärter
3 ägg
4 msk valfria frön (jag tog pumpafrön och solrosfrön)
1 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
Salt
Brödkryddor
Instruktioner:
Mixa kikärtorna till en slät smet i en mixer eller med stavmixer. Tillsätt äggen och mixa lite till. Addera sedan de kvarvarande ingredienserna utom fröna och mixa vidare till en jämn smet. Fröna blandar du sedan försiktigt ner med en sked. Fördela smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och forma till frallor av önskad storlek. Toppa med fler frön om du vill! Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. För ett extra saftigt bröd kan du blanda ner t.ex. morötter!
Slutligen måste jag även slå ett slag för rostade kikärtor! Perfekt som tillbehör till maten eller som ett snacks framför TVn. Allt du behöver göra är att blanda kikärtor med rapsolja eller kokosolja samt valfria kryddor (jag brukar använda olika örtkryddor och salt), och grädda i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter. Mums!
Vilket recept blir ditt favoritrecept?
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!