Mindless eating

Tillhör du kategorin av människor som sitter och äter framför TVn, eller framför datorn samtidigt som du jobbar, för att spara in lite tid? Att inte fokusera på och njuta av maten kan bl.a. leda till att vi inte upplever att vi blir mätta, och därmed riskerar att överäta. Det ökar också stressnivåerna i våra kroppar, och om vi inte tuggar ordentligt och/eller äter under tidspress kan vi dessutom få ont i magen och känna oss uppblåsta.

Fenomenet att äta samtidigt som man fokuserar på något annat har till och med fått ett namn, ”mindless eating”, omedvetet ätande fritt översatt. Detta innebär, enkelt förklarat, att man äter utan att vara medveten om saker som smak, konsistens och mängd. Du har säkert suttit framför TVn en lördagkväll med en påse godis, och helt plötsligt är godiset slut innan du ens har hunnit njuta av det.

Kanske har du suttit uttråkad hemma en regnig tisdagkväll efter jobbet, för att sedan resa dig upp och traska bort till skafferiet och hitta något gott att tugga på, bara för att ha något att göra?

Vi blir även distraherade från det vi äter om vi sitter framför datorn, TVn eller samtalar medan vi äter.

Kanske har du en stressig dag på jobbet och “måste” äta framför datorn, eller till och med i farten på väg någonstans?

Ibland är vi bara helt omedvetna om mängden mat vi äter. Ett exempel är om vi äter ute på restaurang, och beställer in en sallad för att vi vill ”tänka på vad vi stoppar i oss”. Och visst, en sallad kan vara full av bra vitaminer och mineraler, men inte helt sällan tillsätts såser, oljor och ostar som får kalorimängden att sticka i väg ordentligt, utan att lämna någon ökad mättnad efter sig. (Rolig anekdot: Jag och sambon var i USA och kände för att äta något fräscht efter X antal dagar med majoriteten skräpmat o bakelser, vi gick till Cheesecake Factory och skulle beställa en varsin sallad. I USA står även kalorimängden på menyn, och döm vår förvåning att majoriteten av alla sallader innehöll över 1000 kcal! Kolla in denna meny så får ni se: https://www.fastfoodmenuprices.com/cheesecake-factory-nutrition/)

Känslor påverkar också hur vi äter, och i dessa fall är vi heller sällan medvetna om mängden mat vi konsumerar. Många tenderar att äta mer när de är t.ex. stressade eller ledsna, inte helt sällan energität mat. I brist på ett bra svenskt begrepp för detta kan man beskriva det som ”comfort food”.

Dessa scenarion är de vanligaste tillfällena då vi äter utan att tänka, smaka eller känna. Det leder ofta till att vi inte upplever samma mättnadskänsla vilket ökar risken för att man överäter.

Så hur kan vi då motverka omedvetet ätande, och i stället applicera medvetet ätande/mindful eating?

Ät långsamt, tugga ordentligt och fokusera på smakerna. Det kan ta upp till 20 minuter efter en måltid innan kroppen känner att den faktiskt är mätt. Så ät långsamt och njut av varje tugga, och sitt gärna kvar och slappna av en stund efter maten.

Eliminera distraktioner så som TV, dator och telefon. Se även till att inte ha mindre hälsosam mat i närheten av dig när du äter, då man tenderar att skynda i sig huvudmåltiden bara för att man längtar efter att ta en bit av den där kakan.

Var medveten om dina känslor, äter du för att du är nedstämd eller stressad, eller för att du faktiskt är hungrig?

Har man svårt att uppskatta en bra mängd mat kan man även väga sin mat och/eller skriva matdagbok, då tenderar vi att få en tydligare bild av det vi äter och vad det innehåller. Väljer man att göra detta bör det långsiktiga målet vara att kunna lägga upp rimliga portioner utan att behöva väga eller skriva ner det man äter.

Upplever man svårigheter med att uppfatta mättnads- och hungersignaler kan man ta hjälp av en s.k. hungerskala, vilken ni hittar här: https://www.nchpad.org/1333/6141/Hunger~Scale

Det jag vill få fram är att vi behöver vara medvetna om det vi äter för att känna oss mätta och belåtna, och minska risken för att överäta. Vi kan också minska våra stressnivåer i kroppen genom att se matstunden som en tid för avkoppling och att ta distans från övriga situationer så som arbete, TV-tittande och slösurfande på mobilen.

Så, en utmaning från mig till er: vid er nästa måltid ska ni eliminera alla distraktioner. Titta på maten, tugga ordentligt och känn konsistensen och alla smaker. Du kommer känna dig mer mätt, belåten och lugnare i kroppen!

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom hur man etablerar sunda matvanor

pexels-sam-lion-6001392.jpg
Maria Michael