Vad händer om vi slår ihop alla kostförbud?
“Ät inte mejerier för hälsans skull. Gluten ska uteslutas. Ät mejerier och mättat fett för viktminskning. Uteslut baljväxter. Inkludera baljväxter i kosten. Ät enbart grönsaker som växer ovan jord. Ät bara kött. Ät inget kött. Tillsatser är farligt. Kolhydrater ska uteslutas.”
Ja du…Det finns många regler att förhålla sig till i alla de olika dieterna. Vad händer om vi sätter ihop alla råd om mat från de populära dieterna? Såhär kan det se ut:
Tittar vi varje diet separat så påstår de nog alla att just deras upplägg är den ultimata för hälsan. Då är det ofta fokus på saker som viktminskning, förbättrade hälsomarkörer (blodfetter, blodsocker osv), förbättrad energinivå, ani-aging osv.
Den ena dieten påstår att detta kan uppnås med animaliska livsmedel i kosten och den andra dieten påstår att samma sak uppnås genom att utesluta animalier ur kosten helt och hållet…En annan diet påstår att gluten och mejerier är dåliga för hälsan, men i en annan diet är dessa är helt tillåtna.
Slår vi ihop alla förbud och skapar en lista med livsmedelsgrupper som är ok i samtliga dieter får vi enbart kvar vissa grönsaker som växer ovan jord och kanske lite bär, frön och nötter. Inte så spännande eller hållbart, eller hur?
Ni ser hur galet det kan bli! Det som är intressant är att det INTE finns belägg för att någon av dessa livsmedelsgrupper är skadliga för hälsan när de är en del av en varierad kost. Har du en allergi eller intolerans ska du givetvis undvika det du inte tål.
Ok, så finns det bra och dålig mat då?
Njae, som vi alltid brukar säga så beror det på. Denna fråga dyker ofta upp under vår utbildning och svaret är inte alltid som eleven förväntar sig. Vi staplar inte upp en lista med förbjudna livsmedel utan istället svarar vi med perspektivet näringsfattiga och näringsrika livsmedel. Den kategori av livsmedel som vi bör fokusera på är näringsrika livsmedel i första hand för att fylla vårt näringsbehov. När vi äter mer av de näringsfattiga och energirika livsmedel (godis, chips, läsk osv) så fyller vi vårt energibehov (och ofta mer därtill) men inte vårt näringsbehov och risken för ohälsa ökar. Förstår vi denna skillnad blir det enklare att ta sunda och hälsosamma beslut över dagen.
På IntensiveKost förespråkar vi variation och oavsett kostpreferenser så kan man få till en bra variation i kosten och säkerställa näringsbehovet. Det som är viktigt är att förstå vad vi har för näringsbehov och vad våra näringsämnen har för funktion. Med den kunskapen inser många att vi inte behöver utesluta en lång lista livsmedel, eller äta enbart på ett visst sätt för att uppnå god hälsa. Kosten planeras istället utifrån mål och de förutsättningar man har.
Mvh,
Maria Michael