Matlådor vs. Dagens lunch
I dagens inlägg tänker jag prata om matlådor. Hur planering och förberedelser kan hjälpa dig nå dina mål.
Dagens lunch och annan köpt mat innehåller i snitt mer kalorier och fett än en hemlagad matlåda. Enligt en analys av CTN (Centrum för tillämpad näringslära) innehåller en vanlig dagens lunch (med tillbehör och dryck) ute på restaurang i genomsnitt 900kcal vilket är för en del personer hälften av det dagliga kaloribehovet.
Hur kommer det sig att det blir så mycket energi i maten man köper ute? Jo, maten som lagas på restaurang lagas oftast med mer fett (olja eller smör) än det du vanligtvis använder hemma samtidigt som portionsstorleken är lite större än vad rekommendationerna är. Då fett har mest energi per gram av våra näringsämnen så kan kalorimängden enkelt bli mer i maten ute. Utöver det äter man oftast bröd, smör och sallad till maten med någon form av dressing. Kaffe och kaka är inte heller helt ovanligt att avsluta lunchen med ute.
Tar du däremot med dig mat, dv matlåda, så begränsas mängden till storleken på matlådan, som oftast inte är så överdrivet stor. Det bidrar till att man inte äter mer än en normalportion. Maten man lagar är också planerad, man köper in mat och delar upp det i x antal lådor. När du lagar mat hemma har du även kontroll över hur mycket fett du har i maten, och oftast överdriver man inte med den delen.
Har du viktmål (ner i vikt eller upp i vikt) så är det extra viktigt att se över intaget och planering blir då viktigt och relevant. Med hjälp av matlådor kan du ha koll på intaget av energi och nå dina mål som du satt.
Visst kan man äta lunch ute, bara man är medveten om att det oftast är mer energirikt. Då kan man planera att äta något lättare till middag så inte dagens energimängd överstiger den mängd du behöver. Hamnar du på överskott av kalorier dagligen kommer du gå upp i vikt. Även en sallad ute som ser ”hälsosam” ut innehåller i snitt mer energi än en matlåda du tar med dig. Man får inte heller förväxla nyttigt med kalorifattigt, det är två skilda saker. Sallader ute som man beställer innehåller oftast röror, frön, nötter, avokado, ostar, och dressing vilket alla innehåller energi och om du har en sallad med alla dessa saker i kan energimängden sticka iväg här med. Så det är inte alltid ”onyttig” mat som har mycket energi ute utan helt vanlig mat som liknar maten du lagar hemma. Skillnaden är att du inte alltid ser energin som är dold.
Mvh,
Maria Michael
PS. På IntensiveKost går vi igenom portionsstorlekar, energimängd och olika livsmedel som du enkelt kan jobba med som kostrådgivare.
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!