IBS - Världens vanligaste sjukdom?

Finns det en delete knapp för IBS?

Finns det en delete knapp för IBS?

Ont i magen, gaser, uppsvälld, kramper, diarré eller förstoppad? Om du utvärderats och ingen exakt orsak hittats kan du få diagnosen IBS av din läkare.

IBS står för Irritable Bowel Syndrome och är något som idag är vanligt förekommande, detta vet man dock inte exakt vad det orsakas av och vi kan inte alltid själva påverka att vi får det. Symptom på IBS kan vara exempelvis uppblåst mage, förstoppning, magknip, oregelbunden tarmfunktion och diarré. Vad som kan ligga bakom att man får dessa symptom är väldigt individuellt, så oftast måste man prova sig fram vilken kost som funkar. Det finns inga konkreta lösningar mot IBS, men däremot finns generella kostråd som kan minska besvären. För en del fungerar kostbehandlingen FODMAP väldigt bra, som anger vilka livsmedel man bör undvika eller vara försiktig med vid IBS (Finns guide på ibsfri.se). 

Andra tips att testa är att äta mindre måltider men fler, omkring 5-6 små mål per dag. Man kan även testa att minska på livsmedel som godis, socker, bakverk, juicer, hel- och halvfabrikat, friterad mat samt frön och livsmedel med hårda skal. Även rå lök, vitlök, paprika och baljväxter kan vara triggers, det är individuellt och man får testa sig fram. 

Man behöver dock inte nödvändigtvis leva utan dessa livsmedel livet ut. Det som rekommenderas folk med IBS är att sakta introducera dessa livsmedel lite i taget i kosten, och se hur magen reagerar på det. Utöver det är det även viktigt att ta hand om tarmarna och tarmfloran, då även det kan minska IBS-besvären. Därför är det viktigt att vi får i oss både probiotika och prebiotika. Probiotika är de goda bakterierna i tarmarna och finns både som tillskott, men också i fermenterad mat som kimchi, kombucha, surkål, tempeh och kefir. Prebiotika är mat till de goda bakterierna och återfinns i fiberrika livsmedel, som exempelvis havregryn, ruccola, broccoli, banan, kiwi, sparris och jordärtskocka. 

Även stress och sömn är viktigt, likaså regelbunden motion (ej nödvändigtvis hård träning). 

Innan du tar dig an en komplicerad kostplan eller köper massa kosttillskott som marknadsförs mot IBS bör du ha testat:

1. Mindre och fler portioner - regelbundet intag av mat istället för småätande eller för stora portioner, detta gör mer än du tror för magen! 

2. Öka vätskeintaget - drick vatten i den mån du kan, minst 2-3 Liter per dag

3. Tugga maten, ät sakta och låt det ta tid. Ha inte bråttom! 

4. Är du stressad? Ta reda på vad som stressar dig och jobba bort det så gott du kan.

5. Sov! Se till att sova minst 7 timmar varje kväll. Detta är viktigare än du tror för matsmältningen och välmåendet! 

6. Lättare motion bör vara en del av vardagen - vardagsmotion som promenader är toppen! 

7. Probiotika och Prebiotika

Många har ont och det är svårt att veta vad som hjälper. Det är verkligen individuellt och man får testa sig fram vad som fungerar bäst för en själv. En del mår bättre och en del blir helt symptomfria, men det tar tid. Idag pratar jag inte om de kosttillskott som finns mot IBS, det får bli i ett separat inlägg!.

Mvh,

Ellen Nielsen

PS. Mer om IBS, magont och tarmhälsan pratar vi om på Intensivekost!


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!


Maria Michaelintensivekost