Klienter med IBS

Finns ett kostschema för alla med IBS?

Finns ett kostschema för alla med IBS?

Irritable Bowel Syndrome, eller IBS, är en funktionell tarmsjukdom. Symptom på IBS kan vara exempelvis uppblåst mage, förstoppning, magknip, oregelbunden tarmfunktion och diarré.

Vad som kan ligga bakom att man får dessa symptom är väldigt individuellt och mer om IBS kan du läsa i blogginlägget här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/ibs-vrldens-vanligaste-sjukdom samt i länkarna längst ner.

I detta inlägg kommer vi fokusera på kosten i relation till IBS för att bäst kunna hjälpa klinter som vill uppnå olika mål. 

Hur ska vi tänka när vi lägger upp ett kostschema?

Precis som med alla klienter börjar vi med att ta reda på målet. Är det viktnedgång, viktuppgång, muskelbygge? Principerna är samma, dvs. gäller det t.ex. viktnedgång så räknar vi ut energibehovet och lägger klienten på ett energiunderskott på ca 300-500 kalorier per dag. 

Det är i steg 2 - när vi lägger upp ett kostschema med recept och rekommendationer - där det blir lite svårare med IBS. Med tanke på att IBS är en tarmsjukdom där klienter reagerar på maten de äter så vi kan inte utgå från några klassiska kostscheman. Det hade underlättat om det fanns en lista på vad som ska undvikas vid IBS och att vi då helt enkelt skulle kunna utesluta dessa. Men så är det tyvärr inte med IBS.

Kartläggning

De flesta reagerar lite olika på maten de äter och mår bättre och sämre av olika livsmedel.

Det som generellt toppar listan på saker som förvärrar för personer med IBS är fett och mejerier. Följt av baljväxter, specifika frukter och grönsaker så som banan, äpple, plommon paprika, lök samt fiberrik och en del kolhydratrik mat.

När vi vet att personer med IBS reagerar lite olika på mat så behöver vi ställa frågor till klienten och göra en mer personlig kartläggning. Har klienten sökt hjälp via vården? Har klienten fått sin diagnos förklarad? Har klienten en behandlingsplan sedan tidigare? Vad ger magont, vilka symptom förekommer? Be gärna klienten skriva kostdagbok i minst 3 dagar, gärna fler dagar om möjligt. Be också klienten anteckna tidpunkter då symptomen förvärras och eventuellt om de förvärras under vilka aktiviteter (träning, stressiga situationer osv). Det ger dig och klienten bättre förutsättningar till att skapa ett kostschema som klienten trivs med och kan hålla samtidigt som du får en inblick i vad klienten äter (och gör) till vardags och kan justera därefter.

Det kan vara så att klienten inte själv vet vad de reagerar på, därför är en kostdagbok superbra för att ta reda på det. Be då klienten även anteckna när det gör ont och vilka symptom. När ni sedan skapar ett kostschema är det viktigt att använda ett kostdataprogram. Detta för att undvika eventuella näringsbrister om det är så att ni kommer exkludera vissa livsmedel. Ni behöver säkerställa att klienten får i sig tillräckligt med näring, både makro- och mikronutrienter. Det kan du göra med hjälp av tex. DietistNet eller andra kostdataprogram är att skapa bra överblick över näringsämnen när du skapar kostupplägg och recept.

Utöver livsmedel att undvika eller införa (beroende på klienten) så finns det fler saker att ta hänsyn till vid IBS. Vissa upplever att symptomen kan förvärras av annat utanför kosten. Saker som stress, brist på sömn, stora portioner mat, oregelbundna tider för måltider och hård träning är några av de saker som kan förvärra magbesvären. Notera dessa i ert samtal.

Dieter

Dieter är inte helt främmande att prova vid IBS. Det finns ett antal olika varianter som vi beskriver nedan. De olika dieterna är framtagna för att lindra olika symptom, tex  förstoppning, diarré osv. Vissa personer blir hjälpta av en diet medan andra inte känner av en förbättring.

Fiberrik kost
Passar den med oregelbunden tarmrörelse och förstoppning.

Fibrer (speciellt olösliga fibrer) binder vätska och bidrar till mer regelbunden tarmrörelse. I denna diet ökar man fiberintaget genom att välja kolhydratkällor med hög andel fullkorn, genom att införa fiberrika frukter och grönsaker i kosten och även öka intaget av fiberrika frön och nötter.

Kost låg på hårda (olösliga) fibrer, fokus på lösliga fibrer (Minska olösliga fibrer, öka lösliga fibrer)
Olösliga fibrer kan hjälpa vissa med IBS, men för andra så förvärrar det symptomen.
Givetvis behöver vi fibrer, men fibrer finns i mer än fullkornsprodukter. Här fokuserar vi på lösliga fibrer (fibrer som bildar ett gel runtomkring sig). Källor till lösliga fibrer är bland annat havre, bär, baljväxter och frön så som chia och linfrön. Lösliga fibrer binder inte vätska som olösliga fibrer gör. De fermenteras i tarmarna och bidrar positivt till bakteriefloran i tarmarna vilket kan ha en positiv effekt vid IBS.

Glutenfri kost
För de som har en glutenintolerans eller är glutenkänsliga kan med fördel minska eller helt utesluta gluten från kosten. Gluten skadar tarmslemhinnan hos de som är intoleranta och förvärrar IBS symptomen. Misstänker man en matintolernas vid IBS så kan man kolla upp det via vården.

Kost låg på fett
En del med IBS upplever perioder av diarré och förstoppning. Livsmedel och produkter med hög andel fett kan då förvärra symptomen. En del får mer regelbunden tarmrörelse när de drar ner på fettmängden i kosten. Fet mat så som friterat, feta mejeri- och köttprodukter och annat med hög fetthalt undviks och istället fokuserar man på att äta magra mejeri- och köttprodukter, frukt, grönsaker och fullkorn. 

FODMAP

FODMAP-dieten som behandlingsmetod har rekommenderats sedan tidigt 2000-tal. Dieten går ut på att välja kolhydrater med låg FODMAP (Fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackariden och polyoler). Man undviker kolhydratkällor som är jäsningsbara (fermenterbara) då dessa inte bryts ner ordentligt och kan orsaka gaser, ballongmage och diarré hos personer med IBS.

För en del individer med IBS fungerar detta bra. Man får testa sig fram.

Exempel på  kolhydrater med hög FODMAP:

·      Mejerier med laktos (mjölk, grädde, yoghurt)

·      Vissa frukter så som vattenmelon, persika, plommon, nektarin, äpplen och päron

·      Baljväxter

·      Pasta, flingor och andra vete-produkter samt råg och korn.

·      Vissa grönsaker så som svamp, lök, vitlök, vitkål, broccoli, blomkål, sparris m.fl.

·      Sötning så som honung, agave samt annan sötning innehållande fruktos

·      Vissa sötningsmedel så som mannitol, xylitol, och sorbitol.

Mer information om FODMAP hittar du längst ner.

Elimineringsdieten

Denna diet går ut på att ta bort de vanligaste livsmedlen som ger IBS symptom, tex livsmedel från FODMAP listan, i 14 dagar.

Sedan lägger du tillbaka ett livsmedel i taget och noterar hur magen reagerar på det. Då får du reda på mer specifikt vad din mage reagerar på och inte. Denna diet är egentligen ingen diet utan en relativt enkel metod att ta reda på vad mage reagerar på. På så vis slipper man utesluta en längre lista livsmedel i kosten. Även starka kryddor, fet mat (som nämns ovan), alkohol och kaffe kan vara triggers.

Risker?

Som med alla dieter så finns det risker. Dieterna ovan innebär att olika livsmedel plockas bort eller tillförs för att minska på symptomen. Risken är då att man missar en del näring och dieten kan på sikt bidra till näringsbrister.

Oavsett vilket diet eller vilket upplägg ni landar i så behöver vi alltid säkerställa att näringsintaget är tillräckligt. Tar ni bort livsmedel behöver ni ersätta dessa med likvärdig näring. När klienten börjar känna en förbättring kan man återinföra de livsmedel man uteslutit lite i taget.

Till sist…

Eftersom symptomen för IBS är så olika finns det inga färdiga kostscheman (eller behandlingsmetoder) att dela med klienten. Ni behöver individanpassa ett upplägg som passar utefter de förutsättningar och den information (kartläggning) som finns. Har klienten aldrig sökt vård och misstänker IBS, så bör klienten först få diagnosen fastställd då det finns andra orsaker och sjukdomar kopplade till liknande symptom.

Generella tips och råd vid IBS:

1.     Regelbundenhet i kosten, dvs. fördela maten jämt under dagen.

2.     Gärna mindre portioner oftare än för stora portioner sällan.

3.     Tillräckligt med sömn

4.     Kartlägga triggers

5.     Tugga maten ordentligt

6.     Måttlig träning

7.     Minimera stress

8.     Öka vätskeintaget

På Internmedicin hittar du mer information om IBS, behandlingsmetoder samt diagnos.
https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=233

Läs mer om IBS och FODMAP här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4918736/
Ett digitalt verktyg som hjälper med kartläggning och behandling med FODMAP: https://www.bellybalance.se/

 Mvh,

Maria Michael

Ps. På IntensiveKost går vi igenom hur vi ska tänka krig upplägget av kostschema för olika ändamål.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!