Kalorier vs. kalorier del 2

Potatis eller sötpotatis, vad är skillnaden?

Potatis eller sötpotatis, vad är skillnaden?

I början på året postade vi ett inlägg där vi jämförde liknande livsmedel mot varandra. Här kommer del 2 med ännu fler livsmedel!

Sötpotatis vs. Potatis

Två olika sorters potatis med nästan exakt samma mängd kalorier per 100g, sötpotatis innehåller ca 82 kcal/100g medan vanlig potatis innehåller ca 79 kcal/100g. Även protein, fett och kolhydratsmängden hos dessa olika livsmedel är väldigt lika. Sötpotatis innehåller ca 1,3g protein/100g, 0,3g fett och 17g kolhydrater. Potatis innehåller ca 1,7g protein/100g, 0,1g fett och 16,4g kolhydrater. Trots dess lika kalorimängd och makronutrienter skiljer sig vitamin- och mineralinnehållet desto mer. Tittar vi på innehållet av C-vitamin så innehåller vanlig potatis hela 23,6mg/100g, medan sötpotatis endast innehåller 2,4mg. Sötpotatis i sin tur är betydligt mer rikt på kalcium än vad vanlig potatis är, med sina 45mg/100g jämfört med 4.4mg. Men även här finns likheter i innehållet, båda potatissorterna har en ungefärlig lika mängd av exempelvis magnesium och kalium. Största skillnaden är nog beta-Karoten där sötpotatisen ligger på 4470 mikrogram och vanliga potatisen ligger på 5 mikrogram. Sötpotatis kan enkelt bytas ut mot potatis + morötter, så får du i dig beta-Karotenet!

Hallon vs. Hallonsylt

Hur stor skillnad kan det egentligen vara på dessa? Väldigt stor faktiskt! Vi börjar med kaloriinnehållet per 100g. Helt vanliga hallon innehåller ca 34 kcal, medan hallonsylten levererar hela 184 kcal/100g. Detta innebär att du skulle kunna äta 540g hallon, alltså mer än ett halvt kilo, till samma mängd kalorier som 100g hallonsylt. Innehållet av protein och fett skiljer sig inte märkbart mycket, men däremot kolhydraterna. Per 100g hallon får du ca 4g kolhydrater, medan hallonsylten i sin tur innehåller så mycket som 44g, och den största delen utgörs av tillsatt socker. Per 100g hallon får du i dig ca 27mg C-vitamin, medan hallonsylten inte innehåller C-vitamin överhuvudtaget. Du får också i dig större mängd kalcium och magnesium från hallon än från hallonsylt. Slutligen är hallon också en superbra källa till antioxidanter. Så varför inte ha lite varma hallon istället för sylt på dina pannkakor nästa gång?

Fiskpinnar vs. Fiskfilé

Jag gissar att du har fått höra att du ska äta fisk x antal gånger i veckan, men vad är skillnaden på fisk och fisk? Eller mer specifikt: fiskpinnar och fiskfilé, i detta fall väljer jag att jämföra med torsk. 100g torskfilé innehåller ca 78 kcal, medan fiskpinnar innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier, nämligen ca 207g. Det innebär att du skulle kunna äta hela 265g torsk för att komma upp i samma kalorimängd som 100g fiskpinnar. Ser vi till innehållet av fett och kolhydrater finns även där stora och betydande skillnader. Innehållet av kolhydrater i torsk är faktiskt helt nollat, jämfört med kolhydratsinnehållet i fiskpinnar som stiger upp till 19g per 100g. Innehållet av fett i torskfilé är även det så gott som obefintligt, det ligger på ca 0,5g per 100g. Fiskpinnar i sin tur innehåller ca 9g fett. Proteininnehållet skiljer sig det också, om än något mindre än de andra makronutrienterna. I 100g fiskpinnar hittar vi ca 12,3g protein, medan 100g torsk består av 18g protein. Dock är skillnaderna i mikronutrienter (vitaminer, mineraler) inte fullt lika stor som skillnaderna i makronutrienter (protein, fett, kolhydrater). Både torsk och fiskpinnar ligger relativt lågt i vitamin- och mineralinnehåll. Torsken är som mest rik på vitamin B12 och vitamin D, där vi får i oss ca 36,8% respektive 56,4% av vårt dagliga behov per 100g. I fiskpinnar är innehållet får B12 ungefär detsamma, medan innehållet av vitamin D sjunker till ca 6.6% av vårt dagliga behov per 100g.

Bacon vs. Kalkonbacon

Om du gillar bacon, men vill kunna hålla nere lite på kalorierna och då framförallt fettet, varför inte testa kalkonbacon? I just detta inlägg väljer jag att jämföra specifikt ingelsta kalkonbacon. 100g bacon innehåller en hel del fett, hela 33g, medan kalkonbacon bara innehåller 6g. Som ni kanske vet så är fett väldigt kaloritätt, vilket gör att vanligt bacon innehåller ca 344 kcal/100g. Då har ni kanske redan listat ut att kalkonbacon är betydligt mer kalorisnålt, med sina 130 kcal/100g. Proteininnehållet skiljer sig något, dock inte lika mycket som fettinnehållet. Bacon består av ca 13,4g protein per 100g, medan kalkonbacon består av ca 17g. Mängden kolhydrater är så gott som obefintlig i båda livsmedlen.

Fullkornspasta vs. Vanlig vit pasta

Här råder ofta delade meningar – vad är egentligen bäst? Fullkornspasta eller vanlig vit pasta? Jag låter dig skapa din egen uppfattning utifrån kommande information. Vi börjar med att se på kalorimängden per 100g, som inte skiljer sig märkbart mycket. Fullkornspasta innehåller ca 345 kcal/100g, och vanlig vit pasta innehåller ca 360 kcal. Även makronutrienterna i de olika livsmedlen är väldigt lika varandra. Fullkornspasta innehåller 11g protein, 1,5g fett och 66,6g kolhydrater per 100g, medan vit pasta innehåller 12,5g protein, 1,2g fett och 71,9g kolhydrater. Vit pasta är något mer rikt på magnesium med sina 45mg/100g, jämfört med fullkornspasta och dess 30mg/100g. Innehållet av kalium och kalcium är relativt jämnt i de olika livsmedlen, medan fullkornspasta är mer rikt på järn än vad vit pasta är. För dig som vill öka ditt intag av fullkorn och fibrer i kosten, är fullkornspastan mer berikad med dessa än den vita pastan. 100g okokt fullkornspasta innehåller ca 6g fibrer per 100g, och vit pasta innehåller 2-3g fibrer. Men sett till helheten på dessa livsmedel är de väldigt lika varandra!

Juice vs. Frukt

Mer specifikt: Apelsinjuice och apelsin, hur lika är de varandra? Just kalorimässigt är skillnaderna inte så stora, 100g apelsinjuice innehåller ca 50 kcal medan en apelsin innehåller ca 39 kcal/100g. Innehållet av protein, fett och kolhydrater är också väldigt lika varandra och skiljer sig inte märkbart mycket. För dig som vill optimera ditt intag av exempelvis C-vitamin skiljer de sig åt litegrann, där 100g apelsin innehåller 52mg medan 100g apelsinjuice innehåller 32mg. Fördelen med att äta frukt framför att dricka juice är att det ger en större mättnadskänsla, och risken att du får i dig för mycket minskar. 

Om vi däremot ser till en apelsin (ca 125g) jämfört med ett glas apelsinjuice (ca 3dl) är skillnaderna märkbart större. Apelsinen innehåller ca 62 kcal medan apelsinjuicen innehåller 117 kcal, och eftersom apelsinjuicen ger mindre mättnadskänsla ökar risken för att du får i dig mer energi än vad du egentligen behöver. Två glas apelsinjuice ger dig då ca 234 kcal. Även kolhydratsinnehållet skiljer sig en del, då apelsinen innehåller ca 13g jämfört med apelsinjuicen som innehåller ca 26g per glas. Att ett livsmedel innehåller mer kalorier och mättar sämre än något annat är dock inte alltid negativt, för dig som har svårt att få i dig ditt behov av näring dagligen kan ett glas apelsinjuice vara till mer nytta än till skada. För dig som vill gå ner i vikt däremot, är apelsinen troligtvis ett bättre alternativ då det mättar bättre till mindre kalorier. Samma sak gäller i exempelvis äpple och äppeljuice, där skillnaderna i kalorier och även mättnad ser likadana ut som för apelsin och apelsinjuice.

Utbudet av juicer är stort, och det finns de som innehåller tillsatt socker och de som enbart innehåller socker från frukten, alltså fruktsocker. Fruktsocker är dock inget som utgör någon hälsofara om det, precis som med vilket livsmedel som helst, konsumeras i en rimlig mängd. Gränsen för vad som brukar sägas är en maxgräns för intag av fruktsocker per dag ligger på ca 40g, det motsvarar närmare ett kilo äpplen exempelvis. Så det du ska vara vaksam på om du är på jakt efter juice är det tillsatta sockret. 

Mvh,

Ellen Nielsen

Ps. Under IntensiveKost populära butiksvandring går vi igenom alla butikshyllor och pratar om skillnaderna mellan de olika produkterna och vad vi ska kolla efter när vi väljer produkter och livsmedel.

Del 1 av Kalorier vs. kalorier hittar ni här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/kalorier-vs-kalorier


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!