Hur påverkas våra hormoner av övervikt?

Våra hormoner är våra kemiska budbärare

Våra hormoner är våra kemiska budbärare

Hur påverkas våra hormoner av övervikt? Vad är det som händer i kroppen?

Våra hormoner fungerar som kemiska budbärare och styr stora delar av det som pågår i våra kroppar. Bland annat styr det kön, personlighet, ämnesomsättning, fortplantning, tillväxt, fettinlagring, amning, mående, sömn, ålder samt salt och vatten i kroppen. Halterna av de olika hormonerna påverkas av bland annat motion, kostvanor och hur mycket fett vi har i kroppen, och vi ärver även en del hormonrelaterade egenskaper från våra föräldrar så som storlek på brösten, höftvidd, håravfall och hår på kroppen.

Som nämnt så påverkas våra hormoner av hur mycket fett vi har i kroppen. Det är viktigt att nämna att underhudsfett är helt normalt och dessutom viktigt att ha, och kvinnor bör ha en högre fettprocent än män för att bibehålla god hormonell funktion.

Leptin

Vi börjar med att ta upp hormonet leptin, detta är ett hormon som styr mättnadskänslor och frisätts från fettväven. Det påverkar hur mycket kroppsfett vi lagrar in samt hur mycket energi vi kan förbruka och talar om för hjärnan hur mycket energi som finns lagrat.

I och med att leptin frisätts från fettväven kan det frisättas mer leptin ju mer fett man har på kroppen. Detta kan i sin tur leda till något som kallas för leptinresistens, vilket är vanlig vid övervikt då mycket leptin frisätts. Leptinresistens innebär att hjärnan inte kan avgöra nivåer av kroppsfett och energi, den kan alltså skicka hungersignaler och öka aptiten trots att det finns energi att ta av. Hjärnan tror också att vi behöver lagra in mer energi och förbruka mindre energi, vilket för att den signalerar till kroppen att öka fettinlagringen och minska fettförbränningen.

Tecken på leptinresistens kan vara till exempel kraftig övervikt, ofta hungrig och/eller sugen, kan äta mer trots mättnad, impulsköp av mat och/eller snacks, samt svårigheter att gå ner i vikt.

Vad kan man göra?

-          Har man blivit leptinresistent behöver man ofta gå ner i vikt, även om just det är en svårighet vid leptinresistens.

-          Minska på stress om sådan förekommer ofta i ditt liv.

-          Minska andelen kolhydrater i kosten. Kolhydrater och efterföljande ökning av insulinnivåer är inget problem för kroppen att hantera om du är en frisk individ, men vid leptinresistens behöver kolhydraterna och även det totala näringsintaget minskas då detta bidrar till lägre leptinnivåer.

Insulin

Insulin signalerar till levern, musklerna och fettväven att ta upp socker (glukos) och andra näringsämnen ur blodet, och sänker därmed blodsockret genom att lagra in överskott av glukos. Insulin bromsar fettförbränningen tillfälligt, vilket är en helt normal och fullt nödvändig funktion i kroppen.

Vid övervikt och/eller fetma är det vanligt att man drabbas av insulinresistens. Detta innebär att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt, vilket leder till högt blodsocker då upptaget av socker i blodet försämras. Insulinresistens är framförallt vanligt om man lider av bukfetma.

När blodsockret är högt vill kroppen frisätta ännu mer insulin, och är man insulinresistens reagerar kroppen med att även öka halterna av stresshormonet kortisol, vilket jag ska prata mer om längre ner i detta inlägg. Höga nivåer av insulin och kortisol leder dessutom till ökad fettinlagring kring buken.

Insulinresistens på grund av övervikt och/eller fetma är i de flesta fall livsstilsrelaterat, och är dett förstadium till diabetes typ 2 samt kan leda til hjärt- och kärlsjukdom. Ofta har man även förhöjda nivåer av fettsyror i blodet, hyperglykemi (högt blodsocker) och hyperinsulinemi (kroppen producerar för mycket insulin).

Vad kan man göra?

-          Motionera, det stimulerar glukosupptag

-          Förbättra sin kosthållning

-          Gå ner i vikt

-          Läkemedel

-          Insulinresistens och leptinresistens går ofta hand i hand, och behandlas på liknande sätt

Våra könshormoner

Även våra könshormoner östrogen och testosteron påverkas av övervikt. Övervikt kan leda till minskad testosteronproduktion och östrogendominans. För män innebär detta bland annat en ökad fettinlagring kring bröstkorgen, men även minskad sexlust, infertilitet, trötthet, nedstämdhet och minskad kroppsbehåring. Även höga nivåer av leptin (som ofta ses vid övervikt) kan bidra till minskad testosteronproduktion.

Hos kvinnor med bukfetma kan man istället se en ökning av testosteronnivåerna. Detta ger bland annat ökad risk för diabetes, hjärtinfarkt, hypertoni, cancer och infertilitet.

Kan våra hormoner göra oss överviktiga?

Vi vänder på scenariot istället, kan våra hormoner vara orsaken till vår övervikt? Sällan i sin ensamma form (undantaget om man lider av någon sjukdom, t.ex. hypotyreos, men vi fokuserar på friska individer i detta inägg), ofta påverkas våra hormoner negativt av något annat i vår vardag som i sin tur kan leda till ökad fettinlagring. Tydliga exempel på detta är sömn och stress. Vi kikar närmare på detta!

Vi börjar med stress – som inte alltid behöver vara något negativt! Stress är positivt för oss i lagom doser. Stress är en överlevnadsinstinkt som hjälper kroppen att tillgängliggöra mer energi när kroppen behöver bränsle.

När vi utsätts för långvarig psykisk stress utan möjlighet till återhämtning blir våra kortisolnivåer förhöjda. Detta kan leda till bland annat nedstämdhet, oförklarlig gråtmildhet, yrsel, ökad fettinlagring, utebliven mens, muskelnedbrytning/muskelsvaghet, försämrat immunförsvar, ökad hunger, minskad mättnad och försämrad sömnkvalitet.

Stress hör ihop med sömn på många sätt. Stress gör att vår sömnkvalitet försämras, och sömnbrist är en stressfaktor för kroppen, vilket gör att det lätt blir en ond cirkel av det hela. Både sömnbrist och stress kan dessutom leda till ökade ghrelinnivåer (ghrelin = ett hormon som signalerar hunger) och minskade leptinnivåer, vilket ökar risken för att man överäter samt försvårar viktnedgång.

Kortisol, leptin och ghrelin är alltså några av de hormoner som kan påverka fettinlagring, viktuppgång och/eller svårigheter att gå ner i vikt. Höga kortisolnivåer över tid kan påverka vår vikt genom att minska insulinkänsligheten och öka fettinlagringen kring buken, vilket är den typ av fettinlagring som är förknippat med ett antal sjukdomar.

Vad kan man göra?

-          Se över dina dagsrutiner och planera in tid för avkoppling och nedvarvning.

-          Motionera regelbundet

-          Prioritera sömnen

-          Hälsosamma kostvanor

Summa summarum så påverkas våra hormoner en hel del av övervikt, men övervikt kan också till viss del vara en följd av hormonell obalans som skapats av till exempel stress och bristfällig sömn. Se till att motionera regelbundet, ät hälsosamt och näringsrikt, och prioritera vila och avkoppling på regelbunden basis!

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom mer om våra hormoner, dess funktioner och hur de påverkar oss.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!