Det perfekta kostschemat

Det finns många olika sätt att lägga upp ett kostschema - testa dig fram!

Det finns många olika sätt att lägga upp ett kostschema - testa dig fram!

Hur skriver man det perfekta kostschemat? Finns det något sådant?

Att skriva kostscheman kan ibland kännas som en djungel. Hur mycket ska personen äta? Hur ska makronutrienterna fördelas? Vilka livsmedel ska jag inkludera? Tänk om makrofördelningen bir fel? Tänk om klienten inte får några resultat?

Lugn i stormen! Jag vill börja med att nämna att det är sällan ett kostschema blir perfekt direkt, ofta får man justera några gånger i början för att det ska passa den enskilda klienten. Så du ska inte ha krav och förväntningar på att göra ett fläckfritt jobb från start, med hjälp av uppföljningar och god kommunikation med din klient kommer du att få klippa och klistra lite i schemat för att det ska passa klienten så bra som möjligt.

Mer om kalorimängd och makrofördelning har jag skrivit om här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/2019/10/24/hur-mycket-kalorier-behver-jag-egentligen

Men olika TDEE-formler ger ju olika resultat? Vilken ska man gå efter?

Ja, det kan skilja sig lite mellan de olika formlerna. Det som är viktigt att tänka på med TDEE-uträkningar är att ingen av dem ger ett exakt resultat, utan snarare en fingervisning på klientens ungefärliga energibehov. Således gör det heller ingenting om TDEE-formeln visar att klienten ska äta 2500 kcal, och får ett kostschema på 2400 kcal eller 2600 kcal. Det behöver alltså inte vara exakt på kalorin korrekt energibehov, kroppen är mer komplex än så. Om en uträkning visar 2500 kcal och en annan 2650 kcal, kan man alltid planera energiintaget någonstans däremellan.

Det är viktigt att våga prova sig fram vad som fungerar och inte fungerar för varje klient. När du börjar jobba med någon ny kan du omöjligt veta hur just denna person fungerar. Självklart kan du få en viss uppfattning av klienten vid er konsultation, men det är först när ni börjar samarbeta som du kommer kunna få en djupare förståelse för dennes önskemål och behov när det kommer till kostschemat.

Med tiden hittar man ofta en grund att stå på. Jag har ungefär samma grundtänk i kosten för alla mina klienter, dvs samma/liknande livsmedel och recept. Dessa fördelas sedan över önskat antal måltider, energibehov och byts ut om klienten i fråga exempelvis har någon allergi, intolerans eller annan preferens.

När jag började skicka ut kostscheman för 6 år sedan hade jag också en inbillning av att alla kostscheman skulle vara unika för olika klienter, det vill säga inkludera olika livsmedel och recept till varje enskild klient. För det ska ju vara individanpassat! Och visst ska det det, men det behöver inte innebära unika livsmedel och recept till varje klient, utan det är snarare en fråga om individanpassat energiintag, makrofördelning och måltidsfrekvens, och såklart med hänsyn till klientens kostpreferenser i den utsträckning det är möjligt.

Man lär sig otroligt mycket på vägen. Learning by doing, trial and failure. Man måste våga misslyckas några gånger för att lyckas!

Många klyschor, men det jag vill förmedla med det här, något kortare inlägget, är att inget kostschema kommer vara perfekt från start. Man får alltid vara beredd på att justera, klippa och klistra utifrån klientens resultat och mående.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom hur man räknar ut energibehovet och planerar kosten utifrån detta.


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!