Hur pratar vi om mat med en klient?

mimi-thian-lp1AKIUV3yo-unsplash.jpg

Att prata om mat och matvanor med människor är en konst i sig. 

Kort sammanfattat kräver ett lyckat möte som leder till förändring hos klienten en stor dos lyhördhet, kunskap med vetenskaplig grund och att du anpassar råden och planeringen efter individens behov. 

Kunskap, budskap och en grund att stå på. 

När vi har en dialog med en klient så bör våra råd bygga på goda kunskaper med vetenskaplig grund. Iallafall enligt oss! Givetvis har vi alla egna erfarenheter och preferenser när det kommer till mat och matvanor men i vårt arbete med klienten ska vi alltid se till att vi ger råd som är i linje med den vetenskap som finns.

Många av våra folkhälsoproblem grundas i osund kost och dåliga levnadsvanor. Med hjälp av kosten enbart eller i kombination med fysisk aktivitet kan vi förebygga ohälsa och våra metabola sjukdomar. De kostråd vi har i Sverige som vi jobbar med är baseras på NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). Våra kostråd är inte baserade på humbug, det är år av forskning, utbildning och kunskap från våra forskare, läkare, experter och akademiker som dessa grundas i. 

Det är ofta våra kostråd kritiseras på olika sätt i media. Vi har inte en ohälsa för att vi följer de kostråd som finns. Vi har en ohälsa för att många inte följer de kostråd som finns. Att använda våra kostråd som utgångspunk i planeringen av klientens kost gör att du som kostrådgivare vet att du får med näringsrik mat i kostschemat som kroppen mår bra utav. Väldigt kort sammanfattat så består råden av att äta en varierad och allsidig kost med mer grönsaker/frukt, mer fullkorn, magert protein samt fisk några gånger i veckan, byta ut feta mejerier mot magra så gott det går, mindre av snabbmat och snacks samt mindre chark och rött kött. Inte så superkomplicerat eller något som behöver ifrågasättas. Mer näringsrik mat och mindre näringsfattig mat helt enkelt! (läs mer om nyttigt vs. onyttigt här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/nyttigt-eller-onyttigt

På Livsmedelsverket finns våra kostråd och rekommendationer förklarade i mer detalj och även här finns information (till vänster på sidan hittar du rubriker att fördjupa dig i) om hur du hittar ett sätt som passar dig utifrån de rekommendationer som finns. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad 

Utifrån de råd som finns kan du som kostrådgivare anpassa mängden mat och livsmedel som bäst passar klientens mål och preferenser. 

Individen och behoven. 

Hållbara livsstilsförändringar och goda matvanor fungerar som bäst när klienten får vara med och bestämma. Vad menar vi med det? Jo att dialogen ska vara just det, en dialog och inte en monolog från en kostrådgivare eller coach. Den innebär att vi behöver anpassa och skräddarsy de råd vi ger till klienten baserat på de förutsättningar, mål och preferenser som presenteras. 

Visst hade det varit enkelt att säga gör x, y och z så mår du bättre snart!? Men det passar inte alla helt enkelt. 

Tex. ska klienten få i sig mer fibrer men tycker fullkornsprodukter inte är så gott? Då kan du som kostrådgivare presentera fler källor till fibrer som tex frukt, grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frön och nötter. Plötsligt blev det enklare för klienten att få i sig fibrer om man kan kombinera olika källor.

Var konkret!

Vi vill gärna har svar på de funderingar och tankar som dyker upp. Vad menar vi här? Jo ge konkreta exempel istället för generella råd under dina rådgivningar. Generella råd ges på befolkningsnivå medan du som rådgivare jobbar med klienter på individuell basis. Du har verktygen för att kunna ge råd med bra exempel. Tex, ett mer generellt och spretigt svar till en fråga om vad man ska äta som mellanmål är ” ät ett mättande alternativ till mellanmål” eller ”ät ungefär som en halv måltid till mellanmål…” Vad som ”mättar” eller vad som är en ”halv av en större måltid” är olika för alla och kan istället lämna klienten förvirrad. 

Istället kan du ge ett svar utifrån det du redan vet om klienten tex ”mellanmål som mättar och som du enkelt kan äta på jobbet kan bestå av: 

1. 1 dl keso, ett äpple och 10 mandlar 

2. 1 ägg med en skiva rågbröd och 1 tsk kaviar 

3. 1 banan med 2 msk jordnötssmör. 

Då får du med dig klienten. 

Så om du ger rådet till klienten att ska minska, lägga till, byta ut eller ta bort något från kosten ge då konkreta exempel med förklaring till varför klienten ska ska göra det. Låt oss säga att din klient blir hungrig ganska så kort efter lunchen, att inte lunchen mättar fram till mellanmålet. Då kikar man på vad klienten äter till lunch och byter ut mot mer mättande lunchalternativ t.ex. ” vi testar att byta ut 200gram potatismos (pulvermos), snabbmakaroner och snabbris i dina luncher mot 150-200gram kokt råris eller ugnsgrillade rotsaker för att hålla mättnaden bättre eftersom du blir hungrig. Råris och rotsaker är mindre bearbetat och tar då längre tid för magtarmkanalen att bryta ner jämfört med potatismos , snabbris och snabbmakaroner som går relativt fort att bryta ner då det redan är väldigt bearbetat”.  

Verktyg och hjälpmedel 

Det finns en hel del verktyg att använda för dig som jobbar med kost. Använd dom och hänvisa till dom! 

Böcker, databaser och kostdataprogram är några av de verktyg som vi kan använda oss utav i vårt arbete. Trovärdiga källor och referenser är viktigt, speciellt idag när det finns en del som pratar om kost i olika medier utan större kunskapsgrund. 

Följ upp! 

När du sagt och gjort ditt som kostrådgivare är det stora arbetet kvar hos klienten att utföra. Att ändra på vanor tar tid. Du som rådgivare kan erbjuda regelbundna uppföljningar via fysiska möten, online möten, telefonsamtal och även stämma av via sms. Vägen till målet tar tid och återfall till gamla mönster är vanligt. Så länge klienten vet om detta och även vet att hen kan vända sig till dig gör det enklare att komma på banan igen. 

Lycka till i era samtal med klienterna och led nu vägen mot goda matvanor!

Mvh,

Maria Michael

Ps. Under utbildningen på IntensiveKost går vi igenom och övar tillsammans på de olika verktyg som finns. Läs mer om utbildningen här: www.intensivekost.se


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!