Hur kommer jag igång som kostrådgivare?

office-594132_640.jpg

Du har just fått hem ditt diplom i brevlådan, du är nu licensierad kostrådgivare och redo att börja jobba! Men… HUR kommer man egentligen igång?

Det första du behöver fundera på är hur du vill arbeta. Online eller fysiskt? Anställd eller egenföretagare? Heltid eller deltid? Vill du nischa dig mot en viss typ av klienter eller arbeta mer brett? Det finns för- och nackdelar med alla alternativ. Att arbeta online kan göra arbetet mer effektivt och du kan ta in fler klienter, medan att arbeta med fysiska möten kan ge dig en bättre bild av och förståelse för den aktuella klienten. Att arbeta som anställd kan vara en ekonomisk trygghet, och du slipper tänka på sådant som skatt, moms och pensionsspar. Att vara egenföretagare kan ge en större frihet då du bestämmer själv över din arbetstid. Att nischa sig kan begränsa antalet klienter, men kan göra att du får bättre resultat med de du arbetar med om du har djupare kunskap inom ett visst område, t.ex. växtbaserad kost eller kost för elitidrottare.

Kanske vill du inte jobba specifikt med klienter, utan använda din kunskap på annat sätt? Då finns det möjligheter inom t.ex. restaurangbranschen, vården, hälsokostbutiker, föreläsa på arbetsplatser/skolor och liknande samt FoodTech (läs mer om FoodTech här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/foodtech-dr-mat-mter-innovation)

Nästa steg är att lägga upp en övergripande plan för hur du önskar arbeta med dina klienter. Priser, vad som ingår i priset, tidsperioder, arbetstider (viktigt!!! Det är lätt att man till slut sitter och svarar på mejl både sena kvällar och tidiga helgmorgnar, se till att sätta upp egna arbetstider framförallt om du driver eget), programvaror att skriva scheman i, hur klientkontakten ska ske osv. Du kommer troligen behöva anpassa saker som tidsperioder utifrån varje klients önskemål, men det kan vara bra att ha en övergripande bild av hur länge du önskar jobba med dina klienter, i alla fall ett minimum. Är du egenföretagare behöver du en eller flera betalningsmetoder, t.ex. ett fakturaprogram eller företagsswish.

Så var det den delen med att faktiskt hitta klienter, hur når man egentligen ut till folk? Det finns olika metoder att använda sig av. Först och främst ska man inte underskatta sociala mediers kraft, det går att nå otroligt många genom plattformar som Facebook och Instagram, även om man inte har tusentals följare. Du kan t.ex. Prata om och visa upp din syn på kost och hälsa, hur du arbetar, din kostfilosofi, roliga recept, fakta och information osv… Dela med dig av nyttig och rolig information så att människor kan få en uppfattning om dig!

Du kan även börja med att coacha kanske en familjemedlem eller vän (kom ihåg att ta betalt; det är trots allt din arbetstid), och på så vis har du nu skapat din första referens som kan rekommendera dig vidare till andra personer som också kan tänkas behöva din hjälp. Mun-till-mun är ett otroligt effektivt sätt att marknadsföra sig! Och det bästa med den metoden är att ju fler som kommer till dig, desto fler kan rekommendera dig till andra.

Betald marknadsföring på sociala medier är något som många i hälsobranschen börjat använda sig av för att nå ut till folk. Och visst kan det kosta en del att skapa en professionell video och/eller bilder, annonsplatser osv. Men den kostnaden kan man få igen i form av ökat antal klienter och därmed en större inkomst. Och efter ett tag kanske mun-till-mun räcker för att klienterna ska fortsätta flöda in! Våga investera i att synas!

Slutligen; just do it! Kanske kommer du inte känna dig 100% redo när du kör igång, det finns ofta en hel del frågetecken men dessa tenderar att reda ut sig när du väl kommer igång och har jobbat ett tag. Det bästa sättet att komma igång är att kasta sig ut och bara börja!

Hur du startar eget som kostrådgivare har vi ett inlägg om här: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/starta-eget-fretag-som-kostrdgivare

Här kan du läsa om att jobba online som kostrådgivare: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/att-jobba-online-som-kostrdgivare

Det finns några misstag som både jag och säkert många andra har gjort under åren, så vill du minska risken för att halka på dessa bananskal kan du läsa detta inlägg: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/mina-strsta-misstag-som-coach   

Och slutligen har vi även ett inlägg om hur du kommer igång med din första klient: https://www.intensivekost.se/blogg-recept/kom-igng-med-din-frsta-klient

Här hittar du hälsodeklarationer, kostdagbok och guider du kan använda dig av i ditt arbete: https://www.intensivekost.se/gratis-mallar

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom de olika karriärsmöjligheterna som erbjuds kostrådgivare.

Maria Michael