Glutenfritt, bra för alla eller inte?

Bättre eller inte med glutenfritt?

Bättre eller inte med glutenfritt?

Många väljer att äta glutenfritt för hälsans skull, oavsett om de är intoleranta eller ej. Man uppskattar att ca 1-3% av Sveriges befolkning lider av celiaki, det vill säga glutenintolerans. Trots det verkar betydligt fler än så välja glutenfritt, så i detta inlägg ska jag försöka reda ut huruvida det är en hälsofördel eller ej.

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som finns naturligt i bland annat vete, råg, havre, kamut, spelt, enkornsvete och korn. I livsmedel kan vi hitta det i bland annat bröd, pasta, bakelser, kex, snacks, pizzor, müsli och mjöl för att bara nämna några. Ordet kommer från engelskans ”glue”, alltså klister, vilket beskriver glutens funktion i livsmedel. Det ger exempelvis bröd och bakverk dess elastiska konsistens.

Är glutenfritt bättre för hälsan?

Som tidigare nämnt är det många som idag väljer att äta glutenfritt i tron om att det är bättre för hälsan, och detta stämmer såklart för personer med celiaki, glutenintolerans.

En vanlig missuppfattning är att glutenfritt leder till viktnedgång, vilket inte stämmer. Det som kan leda till en viktminskning när man byter till glutenfritt är att det dagliga kaloriintaget blir lägre då man tenderar att skära ner på exempelvis skräpmat och bakelser, men det är inte det glutenfria i sig som leder till viktnedgången utan det minskade kaloriintaget. En portion glutenfri pasta och en portion vetepasta har i princip samma mängd kalorier, den glutenfri tenderar ha mindre protein och lite mer kolhydrater än vetepastan.

Det finns dock en liten hake med glutenfria bakverk; tar man bort något från receptet (i detta fall gluten som ger bakverket en viss konsistens) lägger man ofta till något annat. När det kommer till bakverk lägger man ofta till stärkelse, extra fett och socker för att få till samma konsistens som gluten, vilket alltså inte ger några nya positiva hälsoeffekter.

En vanlig tro är också att gluten i kosten triggar igång glutenintolerans, vilken till viss del är sant och till viss del inte. Forskare vid Lunds Universitet har sett att barn med förhöjd genetisk risk för glutenintolerans, löper större risk att drabbas om de äter mycket gluten i tidig ålder. Det gällde >5g gluten per dag för barn upp till 2 års ålder. Om högt intag av gluten triggar igång glutenintolerans hos personer utan genetiska anlag för det finns det ännu ingen forskning som stödjer.

Många uppger att de får olika typer av magbesvär i samband med att de äter gluten. Då handlar det troligtvis om att de har celiaki, glutenöverkänslighet, en inflammatorisk tarmsjukdom eller IBS. När det gäller IBS är det väldigt individuellt om gluten orsakar magproblem eller ej, det är endast vid celiaki som man drar kopplingen mellan magproblem och gluten.

Det är inte alltid det är just gluten som orsakar magproblemen, studier har visat att glutenöverkänsliga blev bättre när de åt en kost låg på fodmaps. Fodmap är ett samlingsnamn för jäsbara kolhydrater som finns i exempelvis mjölk, lök, råg, vissa frukter, honung och mango.

När är det nödvändigt att äta glutenfritt?

Om man lider av celiaki så behöver man äta glutenfritt. Vissa med IBS eller IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) kan också minska symptomen genom att äta glutenfritt. Symptomen innefattar bland annat diarré, trötthet och nedstämdhet, ledvärk, förstoppning, illamående och kräkningar. Upplever man dessa symptom i samband med konsumtion av gluten kan man själv utesluta gluten ur kosten, men det är också bra att söka hjälp hos vården varigenom man kan få hjälp av en dietist om man är osäker på vad man kan och inte kan äta. Celiaki är ett kroniskt tillstånd och ingenting som kan botas, man får äta glutenfritt hela livet.

Glutenfritt är alltså ingenting som ger några hälsofördelar för en fullt frisk person, och det ökar inte heller risken att drabbas av glutenintolerans om man äter mycket gluten och inte har genetiska anlag för intolerans.

Mvh,

Ellen Nielsen

Ps. På IntensiveKost pratar vi en del om maghälsan och går bland annat i genom olika allergier, intoleranser, IBS och IBD.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!