Eriks tankar om kolhydrater del 2
I detta inlägg skrev jag lite om mina tankar kring kolhydrater och mina favoritkällor för olika målgrupper. Jag rekommenderade bland annat vitt ris som energikälla för tränande individer, dels på grund av en bra kolhydratssammansättning, att det är skonsamt för mag-tarmkanalen att processa vilket är en fördel för den som tränar hårt samt att det är “lagom gott” och enligt min erfarenhet inte lika högbelönande som ex. många klassiska pastarätter kan vara. Det som borde ha nämnts i artikeln är att det finns arsenik i varierande mängd i ris, varför det kan vara klokt att inte överkonsumera samt möjligen även välja olika sorters ris från olika märken. Arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av, och som på lång sikt kan ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan. Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna inte äter ris eller risprodukter (risgröt, riskakor, risnudlar och rismellanmål) varje dag och att barn max konsumerar ris eller risprodukter fyra gånger i veckan. Förmodligen är detta inget större problem (ingen anledning till oro) för de flesta om man äter varierat och i Sverige har vi ju inte riktigt någon stark ristraditionen heller. Ett tips som Livsmedelsverket ger är att koka ris med extra mycket vatten som sedan hälls bort och tar med sig en del av arseniken från riset, något jag själv ska börja tillämpa för egen del. Det går även bra att skölja riset ordentligt innan du kokar det.
Läs mer här:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris
Ville som sagt bara lägga till detta och jag rekommenderar en varierad kosthållning och att man intar kolhydrater från olika källor, och för en hårt tränande individ kanske det passar bra att äta ris 2-3 gånger i veckan och sedan varva med källor som potatis, sötpotatis, andra rotfrukter, pasta, bulgur, quinoa, havregryn, surdegsbröd samt frukt/bär och grönt. Då täcks både närings- och energibehov lätt in och kosthållningen blir mer varierad och mindre tråkig.
Även om jag själv som efter att ha bott i Japan ett antal år gladeligen skulle kunna äta ris varje dag. Men det ska jag inte göra och det rekommenderar vi att du inte heller gör.
Mvh,
Erik Lavesson
Ps. På IntensiveKost testlagar vi olika kolhydratkällor under praktiska helgen så du enkelt kan variera i din vardagskost.
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!