FoodTech - där mat möter innovation

intensivekost-foodtech.png

Har ni hört talas om begreppet FoodTech? Det är en ett spännande området där matindustrin möter teknik och innovation. Men det är mer än bara mat i sig, allt ifrån nya smarta lösningar på hur vi hanterar vår kost bättre till hur vi framställer råvaror ingår i begreppet. 

För dig med kunskap inom kost och hälsa finns det stora möjligheter att ta del av den enorma förändringen som sker just nu inom just mat och hälsa. Vi behöver minska matsvinn, bli bättre på att odla vår mat, hjälpa fler människor till en sundare livsstil och mycket, mycket mer.

I detta blogginlägg ska vi titta på FoodTech, området där matindustrin möter teknik och innovation. 

Vad är FoodTech?

FoodTech är ett spännande område som blir alltmer relevant. Matindustrin är enorm och påverkar oss alla. Därför är det viktigt att vi tillsammans jobbar mot en mer hållbar industri som är mer smart och effektivt. 

Med hjälp av data, appar, digitala tjänster, hårdvara och andra innovativa lösningar kan vi ta stegen mot en mer hållbar industri.

FoodTech är alltså ett samlingsbegrepp på en utveckling där vi med hjälp av innovation och teknik tar fram nya smarta lösningar på problem i området mat - som i sin tur kan vara kopplat till en rad områden som miljö och hälsa.

Exempel på FoodTech bolag

I Sverige är vi väldigt duktiga på FoodTech! Idag finns det en rad spännande FoodTech-bolag i Sverige som jobbar med allt från att minska matsvinn till att hjälpa oss få bättre koll på det vi äter. Här är bara några exempel:

Etablerade större bolag

Oatly - Oatly kan vara Sveriges största och mest kända FoodTech bolag. Innovationen som teamet bakom Oatly tagit fram ligger i deras unika tillverkningsprocess. Med hjälp av den kan de behålla de lösliga havrefibrerna (beta-glukanerna) i deras produkter. Denna process har Oatly patent på och idag har de byggt ett global bolag med en omsättning på nästan en halv miljard dollar.

Proviva - Proviva är ett annat välkänt bolag men som kanske inte alltid förknippas med FoodTech. Proviva är i grunden ett bioteknikföretag som utvecklar och säljer probiotiska bakterier som de har patent på. Tillsammans med Skånemejerier har de som bekant utvecklat en serie fruktdrycker med hälsoeffekter som anses vara en matinnovation.

Coop, Ica - De stora livsmedelskedjorna har också varit aktiva inom FoodTech sedan ett tag tillbaka. Bara för att nämna några exempel så har Ica tagit fram matleverans-appen Ica Pronto, och Coop har infört helt obemannade butiker där man som kund använder mobilen för att få inträde till butiken, betala osv.  

Inom digitalisering finns det en rad intressanta bolag i Sverige som till exempel Lifesum som är en ledande app för kost och hälsa, och Karma som har som mål att minska matsvinn. Vi ser också en hel del nya intressanta bolag i området som till exempel Kitchenswaps där du kan hitta och hyra kommersiella kök, och Hooked som utvecklat ett växtbaserat alternativ till havsmat. 

Just alternativ till kött och fiskprodukter är också ett extremt intressant område inom FoodTech. Där finns bolag som tagit fram sojabaserade alternativ till kyckling och kött som växer i ett lab och proteinprodukter.

Andra intressanta bolag värda att nämna är Grönska som specialisar sig på inomhusodling, Simris Alg som tar fram Omega-3 produkter från alger via en unik process, och Matsmart där man kan handla mat på nätet och samtidigt minska på matsvinn. 

Dessa är bara några av de många spännande FoodTech bolagen i Sverige och som ni märker är det ett stort område som innefattar väldigt mycket inom just mat och hälsa.

Evenemang och nätverk

För dig som är intresserad av FoodTech är Sweden FoodTech ett måste. Sweden FoodTech grundades 2016 med målet att göra Sverige till en av världens ledande hubbar för just innovation inom matindustrin. Förutom att erbjuda tjänster till FoodTech bolag inom bland annat affärsutveckling så anordnar Sweden FoodTech en rad olika evenemang. Sweden FoodTech Big Meet är det största evenemanget inom FoodTech i Norden och nästa event hålls redan den 31 maj - 4 juni 20201. 

Möjligheter för dig som kostrådgivare

För dig som är kostrådgivare finns det stora möjligheter inom FoodTech. Dels kan du starta eget bolag i området, och vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om att just starta eget. Vi hoppas att detta blogginlägg har tillfört inspiration med olika områden och möjligheter inom FoodTech.

Men med kunskap inom kost och hälsa finns också möjligheter att jobba med något av de många FoodTech bolagen i Sverige. För det skulle vi tipsa om sidan TheHub.se där nya, innovativa bolag lägger ut jobbannonser. Där kan man till exempel söka efter just FoodTech och se de möjligheter som finns just där. Mitt främsta tips skulle däremot vara att kontakta bolag direkt som du tycker är intressanta.

I min erfarenhet är gemenskapen inom FoodTech väldigt inbjudande och öppen då vi tillsammans behöver jobba mot en mer hållbar mat industri. 


Lycka till och hör gärna av er om ni har frågor om FoodTech! Vill ni bli certifierade kostrådgivare så läs gärna mer på vår hemsida intensivekost.se.

Maria Michael