Fatta forskning!

 
kostrådgivare
 

Vad behöver man tänka på när man läser studier?

Att läsa studier – eller mer korrekt vetenskapliga artiklar – kan vara en viktig del av att förstå och uppdatera sin kunskap inom ett visst område. Vetenskapliga artiklar publiceras för att sprida forskningsresultat och nya upptäckter bland forskare, men även till en bredare publik. Det kan vara svårt att navigera i vetenskapliga artiklar och bedöma deras relevans, kvalitet och tillförlitlighet. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på några saker att tänka på när man läser vetenskapliga artiklar.

 1.     Forskningens syfte och frågeställning

Börja med att läsa introduktionen till artikeln för att förstå syftet och frågeställningen för forskningen. Detta hjälper dig att förstå varför studien genomfördes och vad den försöker upptäcka. Det kan också vara viktigt att förstå bakgrunden till forskningen och hur den kan bidra till det aktuella kunskapsområdet.

 2.     Studieutformning och metod

Läs noggrant igenom metod-delen för att förstå hur studien genomfördes. Fundera över om metoden var lämplig för syftet och kika extra noga på vad som har mätts och hur det har mätts. Om metoden inte är tillräckligt tydlig beskriven eller om resultaten inte är tillräckligt robusta, kan det vara svårt att dra några starka slutsatser från studien.

 3.     Resultat

Läs resultaten och dra egna slutsatser om vad de betyder. Tänk på om resultaten är signifikanta (anges med konfidensintervall och/eller p-värde) och om de stöder författarnas tes. Resultat som inte är signifikanta kan vara lika viktiga som signifikanta resultat, eftersom de kan visa på att det inte finns någon koppling mellan variablerna (alltså de faktorer man undersöker). Det är viktigt att tolka resultaten på ett objektivt sätt och inte dras med i eventuella hypoteser eller förutfattade åsikter.

 4.     Diskussion

Läs igenom diskussionen för att förstå hur författarna tolkar resultaten och vilka slutsatser de själva drar. Tänk på om diskussionen är välgrundad och om författarna tar hänsyn till eventuella begränsningar i studien. Om det finns alternativa förklaringar för resultaten eller om författarna inte tar hänsyn till andra relevanta studier, kan det vara en indikation på att diskussionen inte är tillräckligt välgrundad.

 5.     Källhänvisningar

Titta på källhänvisningarna för att se om författarna har använt trovärdiga och om källorna är relevanta. Tänk också på om de refererar till tidigare forskning på området. Om en studie inte har några källhänvisningar eller om det finns källor som inte verkar relevanta eller tillförlitliga, kan det vara en indikation på att studien inte är tillräckligt väl genomförd eller att författarna inte har tagit hänsyn till andra studier.

 6.     Vinkling

Var medveten om att vissa artiklar kan ha en viss vinkling eller agenda. Tänk på om artikeln är opartisk och om författarna försöker påverka läsaren på något sätt. Vissa artiklar kan också ha en politisk eller ideologisk agenda, vilket kan påverka tolkningen av resultaten.

 7.     Tillförlitlighet

Bedöm tillförlitligheten hos forskningsstudien. Fråga dig själv om studien har genomförts på ett sätt som gör att du kan lita på resultaten, eller om det finns några begränsningar i studien som kan påverka dess tillförlitlighet. Tänk också på om resultaten har reproducerats i andra studier och om det finns en konsensus inom forskargemenskapen om resultaten.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på forskningens syfte och frågeställning, studieutformning och metod, resultat, diskussion, källhänvisningar, vinkling och tillförlitlighet när man läser vetenskapliga artiklar. Genom att bedöma artiklarna på dessa punkter kan man bättre avgöra deras relevans, kvalitet och tillförlitlighet och ta informerade beslut baserade på forskningsresultaten.

 

Med vänlig hälsning,

Nina Holmberg Skoglund

Ps. På IntensiveKost går vi igenom hur man söker information, hur man läser studier och forskningsrapporter och vilka verktyg kan man använda för att söka fakta


kostrådgivare
Maria Michael