Vad kan en kostrådgivare göra egentligen?

 
kostrådgivare
 

Rollen som en kostrådgivare och hur vi kan hjälpa individer förbättra sin hälsa är temat för dagens blogginlägg.

Kort beskrivet har kostrådgivare en viktig roll när det gäller att främja en hälsosam livsstil och guida människor att uppnå sina hälsomål. Kostrådgivare jobbar ofta med sina klienter över en längre period då en livsstilsförändring tar tid. Med det sagt ger vi alltså inte bara ut ett kostschema för klienten att följa, utan arbetar tillsammans med klienten för att skapa hälsosamma matvanor som blir hållbara över tid.

Det är VAD vi kan göra, sen behöver vi förklara HUR en kostrådgivare faktiskt jobbar. 

Genom att ge råd och stöd, kan en kostrådgivare hjälpa individer att förstå vikten av hälsosamma matvanor och en aktiv livsstil.

En kostrådgivare kan hjälpa till att:

  • Förstå kostbehovet hos individen: En kostrådgivare hjälper personer att förstå sitt unika kostbehov baserat på en rad olika faktorer som ålder, vikt, längd, aktivitetsnivå och hälsomål. Vi räknar ut energibehovet och anpassar näringsintaget till de hälsomål klienten har.

  • Skapa en hälsosam och hållbar kostplan: En kostrådgivare kan ta fram en hälsosam kostplan som är individanpassad och som tar hänsyn till både livsstil och jobb. En hälsosam kostplan är en balanserad kost med variation oavsett hälsomål. 

  • Förstå grunderna i näringslära: En kostrådgivare kan förklara vikten av att äta en balanserad kost och vad varje näringsämne gör för kroppen. Frågar du oss är kunskap nyckeln till en hållbar livsstilsförändring då resan för klienten inte tar slut när hälsomålet är uppnått. 

  • Identifiera dåliga matvanor och fallgropar: En kostrådgivare kan hjälpa en person att identifiera dåliga matvanor och föreslå hälsosammare alternativ och förändringsförslag. 

  • Uppnå hälsomål: En kostrådgivare stöttar individer till att uppnå sina hälsomål, oavsett om det är att gå ner i vikt, öka muskelmassa eller förbättra den allmänna hälsan. 

En kostrådgivare är en viktig resurs för alla som vill förbättra sin hälsa och uppnå sina hälsomål. Genom att arbeta med en kostrådgivare, kan en person få en personlig och anpassad plan för att nå sina mål och leva en hälsosammare livsstil. Nyckelorden vi jobbar med är individanpassat, hållbart, långsiktighet och trivsamhet.

Så, vilka typer av hälsomål kan en kostrådgivare hjälpa till med och hur?

  • Viktminskning: En kostrådgivare kan ta fram en hälsosam kostplan för att säkerställa en gradvis viktminskning över tid. De kan också hjälpa till med att sätta realistiska mål och ge stöd och uppmuntran för att hålla personen på rätt spår.

  • Ökad muskelmassa: För de som siktar på att bygga muskler, kan en kostrådgivare hjälpa till med kostupplägg som säkerställer en tillräcklig mängd av de näringsämnen som behövs för att främja muskeltillväxt och återhämtning på ett hälsosamt sätt. 

  • Förbättrad allmän hälsa: En kostrådgivare kan hjälpa en person att förstå vikten av en balanserad kost och aktiv livsstil för att främja allmän hälsa och förebygga sjukdomar. Vi jobbar utifrån våra nationella kostråd och anpassar dessa utefter individens livsstil och livssituation. 

Varje klient har unika behov och mål som kostrådgivaren tar hänsyn till, vilket innebär en individanpassad plan för varje klient. Kostrådgivaren arbetar tillsammans med klienten för att hjälpa dem uppnå sina hälsomål genom att ge stöd, råd, kunskap och uppmuntran under hela resan. Detta görs på ett hälsosamt och hållbart sätt, så att klienten kan bibehålla en hälsosam livsstil långsiktigt. 

Så vad kan en kostrådgivare inte göra då?

Som jag skrev ovan är en kostrådgivare en viktig resurs för att främja hälsa och välbefinnande, men det är också viktigt att förstå vad vi inte kan göra.

  • Vi är inte läkare: Kostrådgivare är inte utbildade att diagnostisera eller behandla sjukdomar eller medicinska tillstånd. 

  • Vi kan inte garantera snabba resultat: En hälsosam livsstil tar tid och kräver tålamod. En kostrådgivare kan hjälpa en person att sätta realistiska mål och skapa en plan för att nå dem, men de kan inte garantera snabba resultat. 

  • Vi kan inte göra allt arbete: En kostrådgivare kan ge råd och stöd, men det är upp till personen att faktiskt följa deras egna plan. Klienten ansvarar för resan och att göra den hälsosamma livsstilen till en del av deras vardag.

  • Vi kan inte bota sjukdomar: En kostrådgivare kan hjälpa en person att förstå vikten av en balanserad kost för att främja god hälsa och förebygga sjukdomar, men vi kan inte bota existerande sjukdom. Vi kan stötta och hjälpa en klient anpassa kosten utefter de råd och riktlinjer hen fått via vården när det gäller olika sjukdomstillstånd.

Vilka varningssignaler ska du ha koll på när du tar hjälp av en kostrådgivare eller annan typ av kostcoach?

  • När en person eller företag ifrågasätter våra kostråd och hittar på egna.

  • När någon ber dig utesluta hela livsmedelsgrupper- kolhydrater, växtoljor, ägg, baljväxter osv. Listan är lång på vad de olika dietförespråkarna lyfter bort från kosten

  • Att du får informationen att en typ av livsmedel (eller fler) eller tillskott ska verka botande, antiinflammatoriskt eller livsfarligt.

  • Du blir ombedd att göra diverse tester för att mäta olika saker i kroppen

  • När du blir lovad snabba resultat och quick fixes. 

Läs hela blogginlägget om de olika varningssignalerna HÄR

Läs mer om rollen som kostrådgivare här:  Q & A om rollen som kostrådgivare

Mvh,

Maria Michael

Ps. På IntensiveKost har vi ett community för våra kostrådgivare dit de kan vända sig till när knepiga frågor dyker upp. I gruppen finns näringsterapeuter, fysioterapeuter, sjukgymnaster, dietister och personliga tränare som stöd och bollplank. 


Kostrådgivare
Maria Michael