Eriks topp 3 proteinbars

Har du en favorit proteinbar?

Har du en favorit proteinbar?

Utbudet av bars har ökat enormt de senaste åren och priserna har pressats nedåt samtidigt som många av dessa har letat sig in till hyllan på den lokala matbutiken. Det är bra. En proteinbar är nämligen ett praktiskt mellanmål att ha med i farten eller för att stävja de där jobbiga 15.15-cravingarna som av någon anledning alltid uppstår på jobbet när du är trött och stressad och behöver en liten uppmuntran. Måhända finns det hälsosammare mellanmålsalternativ men en väl vald proteinbar kan dock vara ett hyfsat mellanmål med en lagom proteindos. Det gäller dock att välja rätt och frågorna är: hur ska man tänka när man väljer och vilka proteinbars är egentligen bäst?

Jag tycker personligen att det är tre huvudfaktorer som avgör hur bra en proteinbar är:

  • Totalt energiinnehåll och mängden protein. (Klart viktigast)

  • Pris 

  • Smak

Min egen tumregel är: 

Helst inte mer än 200kcal och ett absolut minimum om 20 gram protein (men gärna upp mot 25). 

Tittar vi på en proteinbar som Barebells verkar de flesta landa någonstans kring 200kcal och 20 gram protein, d.v.s. miniminivån. Det innebär att protein står för ca 40% av energiinnehållet. Det är okej. Men 50 är bättre. Det innebär nämligen mindre plats för fett och kolhydrater (socker), kan ge större mättnad samt att för att optimalt stimulera proteinsyntesen brukar 0,3-0,4g protein/kg kroppsvikt vara ett bra riktvärde per måltid. För en person som väger 60 kilo är således 18-24 gram protein per måltid lagom medan en som väger 80 kilo behöver lite mer, ca 24-32 gram protein/måltid. Därför är det en fördel om en proteinbar innehåller mer än 20 gram protein. Jag ser gärna att fettmängden är relativt begränsad då kvaliteten sällan är den bästa och många bars innehåller palmolja. Förvisso i mängder som (troligen) inte har någon negativ inverkan på hälsan, förutsatt att konsumtionen hålls på en rimlig nivå.

För egen del betraktar jag proteinbaren som ett mellanmål som främst tas av praktiska skäl när det är svårt att få tag på något bättre. Eller om sötsuget behöver stillas. En proteinshake, frukt och en mindre mängd valnötter är troligen att betrakta som “bättre” än en bar, likaså minikeso med nötter och bär, men mellanmål likt dessa är ibland svåra att få till i praktiken. Och då är det bra att ha en schysst bar till hands. Personligen äter jag runt 3-4 proteinbars i veckan, oftast i samband med PT-arbete på gymmet när jag behöver ett snabbt och enkelt mellanmål mellan eller efter klienterna. 

Priset kan variera en hel del även om det inte alltid går hand i hand med kvalitet. Personligen handlar jag alltid proteinbars i låda alternativt väljer en som är hyfsat prisvärd (och som har ett bra näringsvärde). Samt uppfyller kriterium nummer tre: smaken. Det här är ju givetvis en no-brainer och smakpreferens kan ju också skilja sig en hel del mellan individer. Jag har (tyvärr) inte provätit mig igenom hela Gymgrossistens sortiment (och inte MM Sports eller Svenskt kosttillskotts heller) och kan givetvis inte gå i god för att de proteinbars jag rekommenderar nedan faller just dig i smaken. Men det är inte heller meningen. Jag anser nämligen att en proteinbar inte ska vara för god - det får gärna vara en tydlig skillnad mellan baren och en vanlig chokladkaka (inom rimliga gränser) för att inte trigga hjärnans belöningscentrum alltför mycket. Så den ska inte vara alltför godislik men gärna inte alltför artificiell heller vilket en del av de bars jag testat genom åren tyvärr varit. Får dock känslan av att det skett en generell smakförbättring senaste åren, något inte minst Barebells varit bidragande till. Tyvärr anser jag att Barebells är för godislik för att platsa på listan nedan (samt att övriga kriterier inte riktigt uppfylls heller). Jag äter dock gärna en eller två som något nyttigare (lägre energi-, fett- och sockerinnehåll och betydligt mer protein jämfört med the real deal) lördagsgodisalternativ. Men inte som mellanmål. Då finns det andra som (enligt mig) är bättre lämpade. Och de är:

Pro Brands Pro bar 50%

150kcal/22.5g protein/4g fett (2,7g mättat), 20,7g kolhydrater (varav 0,7g socker och 11,3g sockeralkoholer).

Energifördelning: 60E% protein, 24E% fett, 16E% kolhydrater.Innehåller palmfett (RSPO Kvalitet)

15kr per bar. 

Star Nutrition Protein Block

222kcal/30gram protein/7 gram fett (drygt 4g mättat), 14g kolhydrater (varav ca 1,3g socker och 12g sockeralkoholer). 

Energifördelning: 54E% protein, 28E% fett, 18E% kolhydrater.

Innehåller RSPO-certifierad palmolja. 

22kr (kan även köpas i låda om tolv till ett pris motsvarande ca 15kr/bar)

Sportyfeel Protein+

(avser smaken Fine Licorice, som är den som har högst proteinhalt) 

210kcal/24,7g protein/6,3g fett (3,7g mättat fett), 20,9g kolhydrater (varav 1g socker).Ca 13kr

Energifördelning: 47E% protein, 27E% fett, 26E% kolhydrater.

Innehåller palmolja

(Näringsvärdena kan skilja sig åt något, beroende på vilken smak som väljs). 

Notera som sagt att samtliga bars innehåller palmolja, som dock kommer relativt långt ner på ingredienslistan. 

Här är ingredienser från Protein Block:

Creamy Peanut: Proteinblandning (mjölkprotein, hydrolyserat kollagen [nötkreatur], sojaproteinisolat), överdrag av maltitolmjölkchoklad 17% (sötningsmedel [maltitol], kakaosmör, torrmjölk, kakaomassa, emulgeringsmedel [sojalecitin], arom), fuktighetsbevarande medel (glycerol), vegetabiliskt fett (palm*), arom, jordnötter (1%),  fyllnadsmedel (mikrokristallinisk cellulosa), maltodextrin, sötningsmedel (sukralos), färgämne (karamell, betakaroten).

En ingredienslista anges alltid i storleksordning - det som står först på listan innehåller produkten störst mängd av och sedan minskar mängden i fallande ordning. På IPT-kosts kostrådgivarutbildning går vi igenom mer ingående hur man läser och tolkar en ingredienslista samt innebörden av olika tillsatser. 

Denna bar innehåller 7 gram fett totalt. Maltitolmjölkchoklad innehåller ca30%fett och i detta fall består en bar av 17% av denna ingrediens vilket gör att ca 5,1g av fettet i baren kommer därifrån. Sedan finns även andra fettkällor som kakaosmör (nästan 100%fett varav 60 mättat fett) och kakaomassa (50% fett, varav 30 mättat) som står före palmfettet vilket gör att mängden av denna blir försvinnande liten, även om den inte framgår exakt. 

Så här skriver Livsmedelsverket:

“Baserat på effekter i djur bedömer Efsa att ett tolerabelt dagligt intag, TDI, för oss människor är 2,0 µg/kg kroppsvikt och dag. TDI-nivån är satt med en säkerhetsmarginal på 100 mot den högsta dos som inte visat sig ge någon negativ effekt i djurstudierna.”

Efsa = EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet

Så, mängden palmolja i en proteinbar är troligen inget man behöver bekymra sig om alltför mycket - såvida man inte äter ett stort antal bars dagligen i kombination med en i övrigt näringsfattig/fettrik/ensidig kost. Ett balanserat fettintag i övrigt gör att det finns utrymme för en och annan proteinbar som mellanmål (däremot är det en fördel om konsumtionen av bakverk, kakor, choklad och godis hålls på en begränsad nivå men det säger sig väl självt). 

Låt oss förresten jämföra med en av de populärare barsen på marknaden, Barebells Hazelnut & Nougat (som förmodligen är något godare än ovanstående bars): 

205kcal/20g protein/9,4g fett (4,1g mättat), 14g kolhydrater (1,9g socker, sockeralkoholer framgår ej).

Energifördelning: 39E% protein, 41E% fett, 20E% kolhydrater.

23kr (199kr för 12 = 17kr/styck)

Här ser vi en måhända inte signifikant men likväl noterbar kvalitetsskillnad avseende fördelningen av makronutrienter - proteinet bidrar alltså med färre kalorier än vad fettet gör (vore inte fettbar ett mer passande namn egentligen?). Det är dock inte alls någon diss av Barebells produkter - tvärtom tycker jag att det är bra att det finns ett bredare utbud samt att det är häftigt att de lyckats ta fram proteinrika produkter som smakar nästintill snarlikt sina godismotsvarigheter. Det ska de ha cred för. Bara att det finns andra proteinbars som har bättre näringsvärden och är mer prisvärda. Och nu vet du vilka mina favoriter är och varför. 

Mvh,
Erik Lavesson


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!