Do's and don'ts när du styr din egen kost och träning

För varje motgång kommer lärdom, kunskap och erfarenhet på köpet!

För varje motgång kommer lärdom, kunskap och erfarenhet på köpet!

Detta inlägg är tillägnat dig som funderar på eller redan styr din egen kost och träning i syfte att uppnå ett visst uppsatt mål. Då jag själv nu gjort det i några månader för första gången på några år, har jag hunnit lära med en hel del do’s and don’ts som jag vill dela med mig av till er.

Kompromissa inte – det är lätt att tänka att ”nej men jag är så trött idag, jag skippar den där tunga övningen och kör något lite lättare och mer behagligt istället” eller ”det gör nog ingenting om jag äter lite extra idag”. Och visst, om dessa saker sker en enstaka gång kommer de troligtvis inte att påverka dina resultat. Men om detta upprepas och till slut blir en vana finns det risk att dina resultat kommer mycket långsammare än vanligt, eller kanske inte kommer alls. Kompromissa inte med dig själv, håll dig till din uppsatta plan i såväl med- som motgångar. Jag har många gånger fått slå in lite vett i huvudet på mig själv då jag tänkt dessa tankar, och hindrat mig innan tankarna blivit till agerande.

Få inte panik – ”åh nej, har jag gått UPP ett kilo den här veckan?!? Dags att äta ännu mindre och träna ännu mer!!!”. Först och främst är det helt normalt att vågen pendlar upp något kilo ibland, framförallt beroende på vätskemängd och tarminnehåll, samt var man är i menscykeln. Pekar vågen uppåt en vecka gäller det att ha is i magen och vackert avvakta en eller ett par veckor till, viktuppgången kan lika gärna vara tillfällig. Ser man däremot att det står stilla flera veckor på raken, kan det vara ett tecken på att något behöver justeras i planen. Men man ska inte dra förhastade beslut grundat på en veckas sämre resultat. Samma sak här som ovanstående punkt, så har jag många gånger istället fått bromsa mig själv och plocka fram tålamodet som finns djupt inne i kroppen någonstans.

Se över mer än vågen – vågen är ett väldigt enkelt verktyg att använda, men den kan vara lika missvisande som den är enkel på grund av faktorer som nämndes i ovan punkt. Använd dig därför av fler metoder för att mäta resultat än enbart vågen. Ett klassiskt måttband samt formbilder är alldeles utmärkta komplement till vågen, och precis lika enkla. Kan du ser förändringar i måtten men inte på vågen – bra! Då gör du fortfarande framsteg. Kan du se förändringar i din kroppsform men inte på vågen – bra! Då gör du fortfarande framsteg. Även här är det viktigt att inte låsa sig vid en veckas sämre resultat, utan se till framstegen över längre tid och ta hänsyn till alla mätverktyg

Hitta balansen – pressa inte dig själv för hårt, och var heller inte för snäll mot dig själv. Försök hitta ett mellanting (det är jättesvårt, jag vet!!) där du pressar dig själv tillräckligt hårt både gällande kost och träning för att nå ditt önskade resultat, men inte så pass hårt att du känner att du offrar andra viktiga saker i ditt liv, eller att både du och din kropp blir överdrivet stressade och riskerar att resultaten uteblir på grund av det istället. Denna punkt är en learning by doing-punkt, balansen mellan för hård och för snäll mot sig själv tar ett tag att hitta, det bästa är att testa sig fram och hitta sin egen nivå. Jag kan ta mig själv som exempel; jag är väl medveten om att jag har ”lätt” för att gå ner i vikt (det vill säga; jag vet hur jag ska göra och vilken nivå jag ska ligga på), trots det bestämde jag mig i början av min nu pågående diet att pusha ordentligt hårt gällande både kost och träning, vilket fungerade i ungefär två veckor innan kroppen började göra motstånd i form av kraftiga vätskeansamlingar, sömnproblem, försämrad prestation, och dessutom en mage som inte fungerade som den ska. Detta i sin tur orsakade ett enormt stresspåslag som absolut inte förbättrade saken. Den enda lösning jag kunde komma på var att jag hade pressat mig själv för hårt, och mycket riktigt! I takt med att jag ökade mitt energiintag började också resultaten att komma. Mindre mat är inte alltid bättre!

Underskatta inte vilan – att kroppen får vila och återhämta sig är ett måste för att den ska orka med att träna och prestera i vardagen. Det är lätt att man blir så inne i sin grej att man helt enkelt ”glömmer bort” att vila, vilar för lite eller helt enkelt fastnar i tänket att ”more is more”. För lite vila innebär en stress för kroppen, vilket kan påverka dina resultat negativt. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur stress kan påverka våra kroppar, detta kan ni läsa här; https://www.intensivekost.se/blogg-recept/smn-stress-och-hlsa-hur-hnger-det-ihop

Jag upprepar mitt favoritcitat igen, learning by doing! Man kommer säkerligen trampa på en del minor när man styr sin egen kost och träning, och fatta mer eller mindre dåliga beslut. Men med varje motgång kommer lärdom, erfarenhet och kunskap på köpet, och detta ska man ta med sig in i framtiden.

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntesiveKost går vi igenom hur man kan lägga upp sin kost för olika målsättningar.


Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!

En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!