Den ultimata fiberguiden
Här kommer en fortsättning på inlägget https://www.intensivekost.se/blogg-recept/varfr-behver-vi-kostfibrer
En fiberrik kost har många fördelar. Bland annat är det viktigt för tarmens normalfunktion, blodfetterna, jämnare blodsockernivåer, vårt immunförsvar och matsmältningen.
Hur mycket kostfibrer (även kallat fibrer) innehåller våra livsmedel? Mängden fibrer är ofta angivet per 100gram livsmedel vilket inte alltid är just den mängd du äter av tex. potatis, banan eller linfrön. I vissa fall äter vi 10 gram och i andra fall över 200 gram och kanske har svårt att uppskatta mängden av livsmedlet utan att väga. Tänk om det ändå fanns en lista på hur mycket fibrer olika livsmedel innehåller per matsked eller dl.
Det är inte en hemlighet att vi på IntensiveKost tycker om listor! I listan nedan hittar ni över 65 livsmedel med mängden fibrer angivet i tex matsked, dl eller andra mått som är mer vanliga att använda och enklare att förstå än då det är angivet per 100gram. Här kommer ni se att det inte behöver vara svårt att komma upp i 25-35 gram fibrer per dag.
Lista på olika livsmedel och fiberinnehåll:
Pasta kokt 1 dl ca 50 gram 1 gram fibrer
Pasta fullkorn 1 dl ca 50 gram 2 gram fibrer
Ris vitt kokt 1 dl ca 80 gram <0,5 gram fibrer
Ris fullkorn kokt 1 dl ca 80 gram 1,5 gram fibrer
Havregryn (okokt) 1 dl ca 35 gram 2,6 gram fibrer
Havregryn fullkorn (okokt) 1 dl ca 35 gram 3 gram fibrer
Quinoa röd kokt 1 dl ca 60 gram 4 gram fibrer
Bulgur kokt 1 dl ca 80 gram 1,5 gram fibrer
Bulgur fullkorn kokt 1 dl ca 80 gram 3 gram fibrer
Couscous kokt 1 dl 1 gram fibrer
Couscous fullkorn kokt 1 dl 3 gram fibrer
Potatis 1 portion ca 150 gram (2,5 dl) 3-4 gram fibrer
Sötpotatis 1 portion ca 150 gram (2,5 dl) 4-5 gram fibrer
Rotsaker (blandat, ej potatis) 2 dl 2-3 gram fibrer
Müsli (vete havre råg korn fullkorn) m. frukt nötter fröer 1 dl ca 4 gram fibrer
Vasa 100 2 st ca 5 gram fibrer
Finn crisp 4 st à 6 gram ca gram fibrer
Rågknäcke 2 st ca 4 gram fibrer
Pitabröd 1 st à 60-70 gram ca 2 gram fibrer
Pitabröd fullkorn/grov 1 st à 60-70 gram ca 5 gram fibrer
Tortilla 1 st medium (40gram) 1 gram fibrer
Tortilla fullkorn 1 st medium 2 gram fibrer
Dansk rågbröd 1 skiva (40 gram) ca 3,5 gram fibrer
Surdegsbröd, typ grov baguette 1 bit (50 gram) ca 2 gram fibrer
Majs (konserv utan lag) 1 dl ca 2 gram fibrer
Ärtor kokt 1 dl ca 2-3 gram fibrer
Kikärtor (konserv utan lag) kokt 1 dl ca 4-5 gram fibrer
Edamame kokt 1 dl (utan skal) ca 4 gram fibrer
Bönor (konserv utan lag) kokt 1 dl ca 4-5 gram fibrer
Linser (konserv utan lag) kokt 1 dl ca 4-5 gram fibrer
Hampafrön med skal 1 msk 3 gram fibrer
Hampafrön utan. skal 1 msk 0,5 gram fibrer
Linfrön hela 1 msk 3 gram fibrer
Chiafrön 1 msk 3-4 gram fibrer
Mandlar 1/2 dl (ca 30 gram) 6 gram fibrer
Jordnötter 1/2 dl (ca 30 gram) 4 gram fibrer
Jordnötssmör 1 msk 1,5 gram fibrer
Valnötter 1/2 dl (ca 20 gram) 2 gram fibrer
Cashew 1/2 dl (ca 25 gram) 2-3 gram fibrer
Frön (pumpa och solros) 1/2 dl (ca 30 gram) 3 gram fibrer
Banan 1 st medium à 100 gram ca1,5 gram fibrer
Apelsin 1 st à 195 gram ca 2 gram
Äpple 1 st à 200 gram ca 4-5 gram fibrer
Blåbär 1 dl (fryst) ca 3 gram fibrer
Hallon 1 dl (fryst) ca 2 gram fibrer
Jordgubbar 2 dl ca 2 gram fibrer
Mango 2 dl ca 2 gram fibrer
Ananas 2 dl ca 2 gram fibrer
Honungsmelon 2 dl ca 1 gram fibrer
Vattenmelon 2 dl ca 1 gram fibrer
Päron 1 st medelstor ca 3 gram fibrer
Dadlar torkade 3 st ca 3 gram fibrer
Aprikos torkade 3 st ca 2 gram fibrer
Katrinplommon torkade 3 st ca 2-3 gram fibrer
Äpple torkade ca 1 dl (ca 30 gram) 2-3 gram fibrer
Morot 1 st medium (ca 80 gram eller 2 dl grovriven) 2 gram fibrer
Vitkål 2 dl ca 2 gram fibrer
Grönkål 2 dl ca 3 gram fibrer
Brysselkål 5 st 4 gram fibrer
Spenat 2 dl (40 gram) ca 2 gram fibrer
Paprika röd, grön, gul 0,5 st ca 1 gram fibrer
Tomat 1 st medium ca 1 gram fibrer
Oliver kalamata 10 st ca 2 gram fibrer
Broccoli (buketter) 1,5 dl ca 4 gram fibrer
Blomkål (buketter) 1,5 dl ca 2 gram fibrer
Aubergine 3 skivor (75 gram) ca 2 gram fibrer
Zucchini 1 dl (55 gram) ca 1 gram fibrer
Avokado 1/2 st 3 gram fibrer
Du kanske inte imponerads av mängden fibrer per livsmedel? Slå ihop ett gäng från ovan lista så ser du hur mängden fibrer snabbt ökar per måltid eller över hela dagen.
Ett dagsintag på totalt ca 30 gram fibrer skulle kunna se ut såhär från dagens olika måltider:
Frukosten- fibrer från havregrynsgröt med 1 dl blåbär
Lunchen- fibrer från fullkornsbulgur, lite broccoli, paprika och tomat
Mellisen- fibrer från frukt och jordnötssmör
Middagen- fibrer från potatis och råkostsallad
Inte så knepigt längre eller hur? Får du i dig lite fibrer vid varje måltid så är du snabbt uppe i dagsrekommendationerna.
Visste du att kokta och tillagade grönsaker innehåller lika mycket fibrer som råa? Tillagning påverkar inte fibermängden i maten. Ös på med grönsaker och rotfrukter i soppor och grytor! Ett annat tips är att riva ner grönsaker i tex såser, bolognese, pajer och lasagne när barn och vuxna är lite kinkiga med färska grönsaker, då märks inte grönsakerna lika mycket!
Mvh,
Maria Michael
Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel och källor till våra makro- och mikroämnen.
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!