Får jag aldrig äta onyttigt?

Fick jag äta en tårtbit?

Fick jag äta en tårtbit?

Visst får du det!

Jag skulle nog aldrig påstå att man inte får äta socker, snacks eller något annat folk tycker är alarmerande ohälsosamt, detta trots att jag utbildar i ämnet kost. Däremot måste man sätta det i sitt sammanhang och se till helheten. Det är ofta helt ok att äta det med måtta, så länge det inte ersätter alldeles för många näringsrika måltider. Varför jag inte sätter några totalförbud är för att jag inte tycker det är hållbart eller att det behövs för en god hälsa. I detta inlägg delar jag med mig lite av hur jag resonerar.

Snacks, läsk och godis är oftast kaloririka och näringsfattiga (inga nyttigheter i princip) vilket ofta innebär att de är en källa av fett och socker och väldigt lite av andra näringsämnen. Om du känner till det blir det enklare att förstå att kosten inte kan vara uppbyggd på stora delar snacks och sockerrika produkter eftersom kroppen behöver mer näringsämnen än så.    

Är målet att vara viktstabil eller kanske viktminskning så kan energibehovet vara mer begränsat och då är prio att äta bra och näringsrik mat som mättar, vilket inte godis eller snacks gör ordentligt. Rör du på dig så finns lite mer utrymme då energiförbrukningen ökar och även kaloribehovet ökar.  

Det jag personligen förespråkar och rekommenderar är varierad kost, mycket lagat från grunden och gärna stor del växtbaserat, det finns stor evidens för att det gör gott för många delar av hälsan. 

Tänk såhär, äter du 4 gånger om dagen blir det ca 28 måltider i veckan. Äter du 3-4 av dom ”mindre hälsosamma” så har du fortfarande 25 hälsosamma måltider att äta under hela veckan. Ganska enkel matematik. På så vis blir det inte heller en överdrift i portionsstorlek när du väl ska äta något mindre hälsosamt. Det ska vara hållbart och långsiktigt, inte temporärt, därför har jag under åren lärt mig att förbud och pekpinnar inte fungerar på sikt. Det som fungerar är kunskap.

PS. På IntensiveKost lär vi oss hur vi sätter individanpassade mål som ska vara hållbara.

Må gott!

/ Maria Michael 


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!