Recept ur Utbildningen

5J9A2211-2.jpg

Som kostrådgivare kommer det många frågor om recept. Det ska vara både hälsosamt och gott! Därför ägnar vi en heldag åt massa matlagning i kostrådgivare utbildningen vilket blivit väldigt populärt. Vi lagar det mesta från grunden och lägger stort fokus i recepten på naturligt och ekologiskt. 

Våra recept i kostrådgivare utbildningen är skrivna av Maria Michael som lagat mat och utbildat inom matlagning, kost och hälsa i många år. 

Vi vill dela med oss några utav de recept vi lagat under de tidigare omgångarna och hoppas du inspireras till att laga maten! 

Färsk Salsa 4-5 portioner

En toppen salsa med mycket smak som är kalorisnål och full med vitaminer, mineraler och antioxidanter! Passar som sås till taco, kyckling, kött, fisk, grönsaker och ja i princip till allt! 

Ingredienser:
·      2-3 st tomater
·      ½ burk grillad röd paprika, ca 250-200 gram avrunnen vikt (ungefär 2 st hela paprikor), man kan grilla färska paprikor i ugn själv och skala om man vill.
·      1 msk paprikapuré eller tomatpuré
·      1 kruka färsk koriander
·      ¼ rödlök – tärna
·      2 st vitlöksklyftor – riv/pressa
·      1 tsk timjan
·      1 tsk spiskummin
·      peppar
·      2 msk olja
·      Salt
·      4 msk rödvinsvinäger

Mixa allt i en matberedare (pulsera), INTE till slät sås utan det ska gärna vara lite chunky!

Lax Nuggets 4-5 portioner

En fantastiskt god och krispig lax! En klar favorit hos både små och vuxna. Vi har valt att tillaga fisken i ugn vilket ger en lika fin och krispig yta som den friterade fisken. Servera med klyftpotatis, sallad och din favorit sås.

Ingredienser:
·      lax, ca 600-800gram

Det krispiga täcket:
·      1 msk lökpulver
·      1 msk paprikapulver
·      salt
·      peppar
·      ca 80 gram (1 dl) fin riven parmesanost
·      1 dl ströbröd - glutenfri eller valfri sort (panko blir gott)
·      1-2 st ägg

Sätt ugnen på 225 C.

Filéa laxen och skär i kuber – typ nuggets storlek. Mixa alla kryddor, med ströbröd och parmesan i en skål.

Vispa ägg i en separat skål.

Doppa laxen i ägg, vänd sedan laxen i kryddblandningen. Rada upp bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugn ca 20-25 min tills de fått fin färg och krispig yta. 

Asiatisk sallad med jordnötter, chili och sesam 4-5 portioner

En vegansk supersallad. Gott och mättande sallad med massa nyttigheter. Såsen kan göras dubbelsats då den är supergod! 

Ingredienser:
 ·     1 st roman
·      ¼ rödkål
·      1-2 st morötter
·      1 st gurka
·      2 tsk sesamfrön
·      vårlök, några st
·      1 st ask baby tomater
·      1 dl jordnötter (rostade, gärna osaltade) 
·      1 kruka färsk koriander

Strimla grönsakerna så tunt du kan. Lägg över i en ganska öppen skål. Vill du ha den matigare så kan du göra zucchini strimlor och även ha i lite vitkål istället för romansalladen. Gott även med kalla nudlar i salladen.

Sås:
·      3 msk tahini
·      2 msk jordnötssmör
·      2 msk soja
·      2 tsk sesamolja
·      2 msk risvinäger
·      2 tsk chili pasta eller hackad röd chili
·      1 tsk lönnsirap
·      1 st vitlöksklyfta
·      ingefära 2 tsk riven
·      lite olja till stekning av ingefära och vitlöken
·      vatten att späda ut med (minst 1 dl) 

Ha i samtliga ingredienser i en skål och vispa såsen (vanlig enkel visp räcker) tills den är len och fin, späd ut med vatten lite i taget tills du får en tjock men flytande sås! Stek vitlöken och ingefäran och ha i såsen. Ringla såsen på salladen och strö över hackade jordnötterna och chilin sist. 

 


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!